Devlette KHK depremi!

Kamuda 15 Temmuz depremi sürüyor... 1 Eylül gecesi yayınlanan 3 kanun hükmünde kararname ile, kamuda 40 binin üzerinde kişi ihraç edildi. İhraç gerekçesi olan KHK'lerden birinin içeriğinde "terör örgütü üyeliği" yer alırken, TBMM'de çalışan uzman kadrodan 41 kişinin işine son verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Perşembe gecesi yayımlanan üç kanun hükmünde kararnameyle (KHK) birlikte yarısından fazlası Milli Eğitim Bakanlığı'ndan olmak üzere toplamda 40 binin üzerinde kişi kamudaki görevlerinden ihraç edildi.

İhraç edilen Emniyet mensubu sayısı 7 bin 699 olurken, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilân edilen olağanüstü hâlin tanıdığı olanaklarla çıkarılan KHK'ler kapsamında hiçbir ek işlem yapılmaksızın işten çıkarılan kamu personeli arasında 24 merkez valisi ve 100'ün üzerinde vali yardımcısı da yer aldı. KHK'lerle kamudan uzaklaştırılan sayısı ise 40 bin 161 oldu.

Darbe girişiminden Fethullah Gülen'i ve destekçilerini sorumlu tutan hükümet, Gülen'e yakın olmakla suçlanan kamu çalışanlarının işlerine son verileceğini açıklamıştı.

KHK'NİN İÇERİĞİ: TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYELİK

Gece yayınlanan KHK'de, kamudaki ihraçların gerekçesinin 'terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyelik' olduğu ifade ediliyor. Ayrıca 'Fethullahçı Terör Örgütü' olarak adlandırılan yapıyla ilişkili olduğu tespit edilen kişilerin eşlerinin de pasaportlarının iptal edileceği kararı KHK'de bulunuyor.

YASAMA UZMANLARI NEREDEYSE BİÇİLDİ

KHK’nin deprem yaratan listesi TBMM’yi de vurdu. TBMM’de Meclis TV çalışanları ile TBMM Başkan Müşavirlerinin de içinde olduğu 41 kişi kurumdan ihraç edildi. İhraç listesinde Başkan Yardımcısı, Başkan Müşaviri , Başkan baş müşaviri, büro görevlisi, yasama uzmanları, telefon operatörü, memur ve Meclis TV’den iki çalışanın işine son verildi.

41  kişilik listede 17  yasama uzmanı ihraç edildi. Bunların  önemli bölümü kanun ve Kararlar Müdürlüğü ile Araştırma İnceleme bürosu ile Bütçe komisyonu uzmanlarından oluşuyor. Böylece 2011 ve sonrasında işe alınanların daha önce çıkarılanlarla birlikte önemli bölümünün işine son verilmiş oldu.

İHRAÇ EDİLENLER NE OLACAK?

Görev yaptıkları teşkilatlara yeniden kabul edilmeyecekler

Bir daha kamuda istihdam edilmeyecek ve doğrudan ya da dolaylı görevlendirilmeyecekler

Silah ruhsatları ve pilot lisansları iptal edilecek

Oturdukları kamu konutlarını ya da lojmanları 15 gün içinde tahliye edecekler

Özel güvenlik şirketi kurucusu, ortağı ya da çalışanı olamayacaklar

Pasaportları iptal edilecek

KHK'ler, imzacı akademisyenleri cezalandırma fırsatçılığına mı dönüşüyor?KHK'ler, imzacı akademisyenleri cezalandırma fırsatçılığına mı dönüşüyor?

EMEKLİLERE DÖNÜŞ İMKANI

Yine Resmi Gazete'de yayımlanan bir diğer KHK uyarınca kendi istekleriyle emekli olan veya tekrar mesleğe dönmek isteyen hakim ve savcılara 2 ay içerisinde başvuruda bulunmaları halinde dönüş kapısı açılacak. Ağustos ayı içerisinde görevinden ihraç edilen hakim ve savcıların sayısı 3 bini aşmış durumda. Son olarak bugün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 500'ün üzerinde hakim ve savcının ihraç edildiğini açıklamıştı.

Yurtdışındaki 100'den fazla kişinin öğrenciliği geçersiz

Yayımlanan KHK'larla birlikte Fethullah Gülen ile bağlantılı olduğu belirtilen ve yurtdışında eğitim gören toplam 158 kişinin öğrencilikle ilişiğinin kesildiği belirtildi. Ayrıca yurtdışında bulunan ve Fethullah Gülen ile bağlantılı olduğu ifade edilen okullardan alınan diplomalar da geçersiz sayılacak. KHK'larda Fethullah Gülen ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle yönetimine kayyum atanan şirketler için de yeni düzenlemeler yer alıyor. Kayyum atanan şirketler, Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek. TMSF'nin bu şirketlerin satışından elde edeceği gelirler ise Maliye Bakanlığı'na aktarılacak.

TÜM ÖYP ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ 50/D STATÜSÜNE GEÇİRİLDİ

Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa eklenen ek 30 uncu madde ile halen ilgili kanunun 33/a maddesi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında atanan araştırma görevlilerinin statüleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın aynı kanunun 50/d maddesi kapsamına alındı.

İŞTE İLGİLİ DÜZENLEME:

04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

EK MADDE 30- Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 33 üncü maddenin (a) fıkrası uyarınca araştırma görevlisi kadrosuna atanmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların statüleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen statüye dönüştürülmüş sayılır ve bunlar hakkında söz konusu (d) bendi hükümleri uygulanır. Bu şekilde statüleri değiştirilen araştırma görevlilerinden 33 üncü maddenin (a) fıkrasına göre yeniden atama yapılmayanların mecburi hizmet yükümlülükleri kaldırılır. 35 inci madde uyarınca başka bir üniversitede ve yurtdışında eğitimde bulunanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üniversitenin talebi üzerine on beş gün içinde kendi üniversitelerine dönmek zorundadırlar. Bu süre içerisinde dönmeyenlerin atamaları iptal edilir. (HABER MERKEZİ)