Kültepe kazı başkanı: 7 bin yıllık buğday da yerleşim de yok!

'7 bin yıllık buğday yetiştirildiği' yönünde dün medyada yer alan haberlere Kültepe kazısı başkanı Fikri Kulakoğlu'ndan yalanlama geldi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Kayseri'de devam eden Kültepe kazılarında bulunan küplerin birinden çıkan buğday ve arpa tanelerinin 'peşine düşen' ve sonunda 'bir kaç tohum alabilen bir mikrobiyoloji uzmanının' 7 bin yıl öncesinden kalan bu buğdayı Muğla Marmaris'te yeniden yetiştirdiği yönündeki haberlere yalanlama: Hayal ürünü!

Söz konusu habere göre kiraladığı arazide organik tarıma başlayan söz konusu uzman, üç yıl boyunca uğraşıp Kayseri Kültepe kazıları sırasında bulunan küplerden birinin içinden çıkan 7 bin yıllık tek bir buğday tanesinden yüzlerce ürün elde etmişti. Bu 'önemli' gelişmenin nasıl başarıldığını sorduğumuz Kültepe kazısı başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu’ndan kesin bir 'yalanlama' aldık. Sonra da böyle haberlerin nasıl sıkıntılar yaratabileceğini anlattı. Prof. Kulakoğlu'nun açıklamaları şöyle:

KÜLTEPE'DE HENÜZ 7 BİN YILLIK YERLEŞİM BULUNMADI! Bu haberin neresini düzelteceğini bilemiyorum. Bu asılsız haberi, ulusal medyanın saygın temsilcilerinde görmenin, hele hele manşetlerde görmenin şaşkınlığını yaşıyorum. Madem bu buğday tohumları Kültepe kazılarında bulunmuş, o zaman bir de Kültür Bakanlığı veya Kültepe kazılarının sorumlusu ile de konuşmak, onlardan da görüş almak gerekmez miydi? Kültepe’de henüz 7 bin yıllık bir yerleşime rastlanmadı. Habere göre ise Kültepe’de 7 bin yıllık yerleşme varmış ama kazı başkanı olarak ben bunun farkında olmadığım gibi kazıdan çıkan küplerden de haberim yok!

HİÇ BUĞDAY BULUNMADI! Bu arada kendi kazımdan çıkan tohumlar da çalınmış ama ben bunun da farkında değilim! Oysa bugüne kadar Kültepe kazılarında hiç buğday bulunmadı. Ama birileri, üstelik 'uzun uğraşlar sonucunda' bu tohumları ekip yeşertmiş! İşin en garip ve en acıklı tarafı, bu tohumları çalan kişi işlediği suçu, acar Türk medyasında itiraf etmiştir. Bunun sonuçları hemen bilimsel bir dergide, mesela Science veya Nature’da yayınlanmalı! Bilim dünyasını bu büyük keşiften mahrum etmemeliler!

BU HABERLER YABANCI BASINDA KARŞIMIZA GELİYOR! Latife bir tarafa. Yoğun bir gündem yokmuş gibi görünen günlerde, böyle haberlerin çıkmasına artık alıştık. Ne diyelim, hem bilim yapmak, hem de bilimsel haber yapmak, bugünlerdeki en ucuz işlerden biri! Çok iyi biliyorum ki, bu haber, benzerlerinde olduğu gibi, bir kaç gün içinde medyamızın İngilizce versiyonlarında da yer alacak ve onlardan alıntı yapan yabancı medyada da yayınlanacak. Bendeniz de bu haberin hayal ürünü olduğunu anlatmak için çırpınıp duracağım!