Dizilerde isyan var: 'Yazmıyoruz!'

98 senarist yaptıkları açıklama ile dizi sürelerinin uzunluğuna tepki gösterdi. Açıklamanın ardından #YerliDiziYersizUzun başlığı sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Senaryo Yazarları Derneği (Sen-Der), dizi sürelerinin uzun olmasını tepki gösterdi. Sosyal medyada #YerliDiziYersizUzun başlığı en çok paylaşım yapılan konular arasında yer aldı.

Sen-Der'in Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, uzun dizi süreleri nedeniyle senaryo yazarlarının mutsuzu olduğu belirtildi. #YerliDiziYersizUzun başlığıyla yapılan ve 98 senaristin imzaladığı açıklamada, "Her hafta 140 dakikalık metin üretmek için, hayatımızda başka hiçbir şey yapmaya fırsat vermeyecek şekilde çalışmaya mecbur olmaktan ötürü mutsuzuz" denildi.

Çok sayıda senaristin bu tempo nedeniyle mesleği bıraktığı ifade edilen açıklamada, "Yazdığımız dizilerin her bir bölümünün, yurt dışına satılırken üçe bölünmesi ve çarpı 3 bölüm para kazandırması uğruna, sinema dilinden uzak, günlük hayat ritminde akan senaryolar yazdığımız için mutsuzuz" ifadeleri kullanıldı.

'DİZİ SEKTÖRÜNÜN İNTİHARINA MANİ OLMAK İSTİYORUZ'

Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar uzun süreli diziler çekilmediğinin altı çizilen açıklamada, şu şekilde sonlandı:

"Biz aşağıda ismi bulunan senaryo yazarları olarak 60 dakikadan uzun süren diziler yazmamak için bir araya geldiğimizi, güç birliği oluşturduğumuzu ve görmezden gelinemeyecek, gözden çıkarılamayacak bir çoğunluğa ulaşmak için çalıştığımızı sektöre ve kamuoyuna ilan etmek isteriz.

Dizilerin ve kanalların gelir kaynağı olan reklam bütçelerinin, bu sürelere göre revize edilmesini, tüm birimlerin bu konuda iş birliği içinde olmasını ve el birliğiyle, hızla bir batağa doğru giden Türkiye dizi sektörünün intiharına mani olmak için bu karar ve eylemimizin desteklenmesini bütün oyuncu, set çalışanı, yönetmen arkadaşlarımız ile yapımcılarımıza rica ile beyan ederiz."

Açıklamanın ardından #YerliDiziYersizUzun hashtag'i en tweet atılan başlıklar arasında yer aldı.

(HABER MERKEZİ)