Aydınlık için lütfen sayfayı çeviriniz!

Müze, ofis ve sanat kütüphanesi ile medya merkezini içinde taşıyan mimari ödüllü çağdaş Vakko Moda Merkezi, yaklaşan Kütüphaneler Haftası'nda ve her gün ziyaret edilmeyi hak ediyor. Yapıda, modern Türk sanatının ustalarına ait özgün eser ve tasarımlar yer alırken, 15 binin üzerinde kitap Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi'nde keşfedilmeyi bekliyor

Google Haberlere Abone ol

İstanbul Anadolu yakasındaki Nakkaştepe'de yer alan ve mimarî imzası ABD çıkışlı REX ofisine aitVakko Moda Merkezi, yedi senedir kültür sanatın belleğine de ev sahipliği yapıyor.

İki yıllık bir inşa süreci ardından 2010 yılındahizmete giren 12 bin 500 metrekarelik yapı,yakın geçmişte de New York Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIANY) tarafından düzenlenen TasarımÖdülleri'nde 'Onur Ödülü' kazanmış. 2011'deWallpaper tasarım ödüllerinin 'Dünyanın En İyi Çalışma Alanı' ödülünü elde eden merkezde, tüm yönetim birimleri ve yaratıcı kadro ofislerinin yanı sıra, 'show-room'lar, Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi,200 kişilik bir oditoryum, ve Power Media Center bulunuyor.

Bu haftaki yazımızın odak noktası, ArchDaily'nin 30 bin oyu ile yine aynı kategoride alkışlanan bu yapı çatısındaki kütüphane. Çünkü Türkiye'de, Mart ayının son haftası, yarım asrı aşkın süredir Kütüphaneler Haftası olarak kutlanmakta. Biz de hafta içi her gün 10.00 ve 17.00 saatleri arasında,randevu ile ziyaret edilen ve adını 10 yıl önce yitirdiğimiz Vakko kurucusu Vitali Hakko'dan alan Kreatif Endüstriler Kütüphanesi'ne bu sebeple yakından bakmak istiyoruz.

Nevzat Yüzbaşıoğlu'nun 'Sessiz Devinim' isimli eseriyle ruhunu tamamlayan kütüphane, yazarlar, sanatçılar, akademisyenler ve editörler tarafından verilen paneller, atölyeler, sempozyumlar, imza günleri, film gösterimleri ve kültür-sanat festivalleri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

evrim7

'ÖZEL ÖDÜL'LÜ KÜTÜPHANE

İki yıl önce Perakende Güneşi Ödülleri’nde ‘Özel Ödül’ kazanan kütüphanenin ziyaretçi profiliyse envanterle yarışır bir zenginlik arzediyor. Zira ziyaretçiler arasında Türkiye’nin her tarafından moda, mücevher ve aksesuar tasarımcıları, ressam, illüstratör, iç mimar, endüstri mühendisi, fotoğrafçı, eğitim uzmanı, restoratör, grafik tasarımcısı ve yazarlar ile moda tasarımı, mimari, resim, grafik tasarım, heykel, radyo televizyon, fotoğraf bölümlerinden lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve akademisyenler yer alıyor. Bunun dışında; yurt dışından mimar, fotoğrafçı, moda tasarımcısı, yönetmenler ile moda tasarımı, mimari, fotoğraf, sinema ve grafik tasarım öğrencileri de, bu listeyi zenginleştiriyor.Ziyaretçiler kütüphane ile birlikte Vakko Müzesini de görme fırsatı elde ediyor.

Ayrıca, 2013'te de Architizer A+ Ödülleri'nde 'Dünyanın En İyi Ofis Binası' seçilen merkezin bu biriminin, bir özelliği daha mevcut. 15 binin üzerindekitabın korunduğu ve kullanıldığı yapıya, Vakko'nun 1969'da İstanbul Avrupa yakasındaki Merter bölgesinde hizmete açtığı, ancak bugün hizmet vermeyen Haluk Baysal imzalı eski fabrikada yer almış kimi özgün sanat eserleri, titizlikle taşınmış. Bunlar arasında, Bedri Rahmi Eyüboğlu, İlhan Koman, Jale Yılmabaşar ve daha önce andığımız Nevzat Yüzbaşıoğlu gibi önemli sanatçılara ait rölyef, heykel ve seramik çalışmaları bulunuyor.

İçten tümcelerle yüklü bir ziyaretçi defteriyle, akademisyenler, sanatçılar, öğrenci ve meraklıların ilgi odağı olduğunu ispatlamış kütüphanede moda, mimari, resim, sinema, müzik, fotoğraf, heykel gibi sanatla ilgili birçok farklı alanda kaynak mevcut. Kütüphane koleksiyonu, Frankfurt, Londra, New York ve Paris gibi dünyanın en önemli kitap fuarlarından beslenerek, öncü yayınevleriyleetkileşim içinde kalarak güncelleniyor ve zor bulunan eserleri okuyucuyla buluşturmayı hedefliyor.

Dört yıllık bir ön çalışmayla oluşturulan ve içinde 200'ün üzerinde belgesel filmi de barındıran kütüphanede bu yönüyle işbirliğine gidilen yayınevlerinden bazıları ise şöyle sıralanmakta: Thames & Hudson, Taschen, Rizzoli, Phaidon, V&A, Harper Collins, Berg, Yale, Oxford, Assouline, The Museum of Modern Art, Prestel, Steidl, Random House, Little Brown, Teneues, Guggenheim Foundation, Frieze,Vendome Press, Braun, Flammarion, Laurence King, The British Museum Press, Royal Academy, Skira ve Didier Millet.

Yine, Amerikan Vogue dergisinin 1892’den beri yayınlanan tüm sayıları, dijital olarak Türkiye’de ilk defa Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi aracılığıyla Türk modaseverlerle buluşuyor.

evrim736

'LÜTFEN SAYFAYI ÇEVİRİNİZ'

Netice yerine, bu alaca günlerde 'Aydınlık için lütfen sayfayı çeviriniz,' derken, çok dilli yayınlarıyla göz dolduran Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi’nde yer alan nadir kitaplardan bazılarınıise ayrıntılarıyla şöyle sıralamamız mümkün olabiliyor:

-Federico Fellini- The Book of Dreams: Usta yönetmen Federico Fellini’nin 1960’lı yıllardan itibaren tuttuğu notlar, daha önce yayınlanmamış yazılar ve çizimler bu kitapta.

-Les Tresors de Marilyn Monroe: Kitapta Monroe’nun doğum belgesinden, kendi el yazısıyla yazılmış mektuplara, evlilik belgelerinden yayınlanmamış fotoğraflarına kadar pek çok zor bulunan belge mevcut

-Africa: Ünlü Alman aktris, sinema yönetmeni ve yapımcısı Leni Riefenstahl’ın 100. Yaşına özel Taschen tarafından hazırlanan “Africa” adlı kitabından tüm dünyada 2500 kopya basıldı. Bu kitabın 57 numaralı baskısı okurları bekliyor.

-Una Grande Storia Italiana: Valentino’nun hayatı ve çalışmalarını içeren bu özel kitap 2100 adet basıldı ve 1700’üncü kopyası bu kütüphanede bulunabiliyor.

Not: Yanınıza bolca ayraç ve not defteri almayı unutmayın.