Vehbi Koç Ödülü Ahunbay'ın

Ödül, kültür alanından bir isme verildi. Prof. Dr. Ahunbay, dünyaca ünlü koruma uzmanlarından.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsanların kültür, eğitim ve sağlık temaları aracılığıyla yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi veya kurumlardan birine verilen Vehbi Koç Ödülü'nün 16'ncısının sahibi  Prof. Dr. Zeynep Ahunbay oldu.

Ahunbay, ödüle bu yıl kültürel ve tarihi miras alanında yaptığı çalışmaları ışığında lâyık görüldü.

Ödül, Ahunbay'a Vehbi Koç Vakfı tarafından düzenlenen gecede takdim edildi. Ödül törenine başta Koç Ailesi üyeleri olmak üzere iş dünyasından davetliler katıldı. Geceye Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan da eşi Sema Doğan ile birlikte katıldı.

'PROF. DR. ZEYNEP AHUNBAY TÜM DÜNYADA TANINIYOR'

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç törende yaptığı konuşmada "Yüzlerce akademisyen geçmişin izini büyük bir titizlikle sürüyor ve ayni titizlikle belgeliyor. Buna rağmen saygısızca yapılmış restorasyonlar, kültürel ve tarihi mirasın bütünlüğüne karşı yıkıcı müdahaleler gibi can sıkıcı haberler de duymuyor değiliz. Kendi adına konuşma imkânı olmayan bir abideyi, bir tarihi eseri, bazen bir akademisyen, bazen bir bürokrat, bazen bir vatandaş cansiparane korumaya çalışıyor. Ne yazık ki bu isimsiz kahramanlar her zaman muvaffak olamıyorlar. Bugün Vehbi Koç Ödülü'nü alacak kişi bu isimsiz kahramanlardan birisi. Kendisine haksızlık yaptığımı düşünmeyin. Alanında tüm dünyada tanınan hocamızın adını pek çoğumuz daha önce duymamış olabiliriz" dedi.

'BU ÖDÜL KÜLTÜR MİRAS ALANINDA ÇALIŞAN HERKESİN'

16. Vehbi Koç Ödülü'nü alan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay hakkında törende kısa bir film de yayınlandı. Filmin ardından Prof. Ahunbay'a ödülü takdim edildi. Prof. Dr. Ahunbay ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmasında, "İnsanın ömrü koşturma ile geçiyor. 40 yılı aşkın bir süredir koruma alanında çalışıyorum. Gelecekte Türkiye'nin kültür mirası açısından daha aydınlık olduğunu düşünüyorum. Bu ödüle layık görülmem ya da Kültür Mirası alanında bir ödül verilmesini bu alanda çalışan bütün insanlara verilmiş diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. (DHA)