İKSV'nin sanat raporu

İKSV kültür sanat hayatına katılımı inceledi. Rapor, 'herkes için kültür' önerisi ile hazırlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) kültür politikaları çalışmaları kapsamındaki altıncı raporu “Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar” başlığı ile yayımlandı.

Türkiye’de kültür-sanat hayatına katılma ve katılmama nedenlerini inceleyerek yola çıkan rapor, bu alanının “kullanıcılarının” kimler olduğunu anlamaya çalışıyor. Farklı izleyici profillerinden daha fazla kişinin kültür-sanat etkinliklerine katılmasının sağlanması için Türkiye ve dünyadan iyi uygulamalar, işbirliği modelleri ve yenilikçi yaklaşımlar sunuyor.

. .

KÜLTÜR SANAT KURUMLARIYLA YÜZ YÜZE

"Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar" başlıklı raporu, bağımsız kültür politikaları araştırmacısı Dr. Ayça İnce ve İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Araştırma Uzmanı Ceren Yartan’ın desteği ile yayıma hazırladı.

Araştırmacı Rumeysa Kiger’in İstanbul’dan kültür-sanat kurumlarıyla yüz yüze yaptığı görüşmelerden iyi örneklere de yer veren raporla toplumsal dönüşüme aracılık etme potansiyelini barındıran katılımcı yaklaşım ve uygulamaların yaygınlaştırılmasına yönelik bir adım atılması hedefleniyor.

'HERKES İÇİN KÜLTÜR'

Kültürel hayata erişim ve katılım olanaklarının artırılması yolunda “herkes için kültür” önerisi ile hazırlanan rapor, İstanbul’daki kültür-sanat hayatının bir fotoğrafını çekerek izleyici ile kültür-sanat kurumları arasındaki mesafenin azaltılması ve izleyicinin aktif bir biçimde sanat etkinliklerine katılması için yapılabilecekleri tartışmaya açıyor.

Çalışmada ele alınan yaklaşımlar, İKSV’nin izleyici ve destekçi kitlesiyle kurduğu iletişim biçimini yenileme ihtiyacından yola çıkarak hazırladığı ilk stratejik planının da odak noktasını oluşturuyor.

Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz.