Sanat meraklıları için !f İstanbul önerileri

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali her yıl olduğu gibi 16'ıncı yılında da güncel sanat meraklıları için doyurucu bir program sunuyor. Güncel sanatı tema alan filmlerden ve etkinliklerden bir seçki sunduk.

Google Haberlere Abone ol

!f İstanbul her yıl Sanat Hayat İçindir bölümüyle güncel sanat alanında çekilen filmleri önümüze getiriyor. Bu sene ilk kez gerçekleştirilen !f Yarın bölümüyle de yeni medya alanında yapılan işlerden bir seçki sunacak. Cem Yılmaz ve Taner Ceylan'ın birlikte gerçekleştireceği konuşma da cabası.

ABRAMOVİC'İN BREZİLYA GÜNLERİ

Marina Abramovic günümüzün en tartışmalı ve en popüler çağdaş sanatçılarından biri. Daha önce izlediğimiz The Artist is Present (2012) belgeselinden sonra şimdi de Espaço Além – Marina Abramovic e o Brasil (Marina Abramovic Araf'ta, 2016) filmiyle sanatçının Brezilya yolculuğunu izleyeceğiz. Çağdaş sanatın önemli isimlerini filme alan Marco Del Fiol'un yönetmenliğindeki film görselliğiyle de öne çıkıyor. Film, Sanat Hayat İçindir seçkisinde gösterilecek.

JOHN BERGER'DAN İLHAMLA

*"Gördüğümüzle bildiğimiz şeyler arasındaki ilişki hiçbir zaman tam olarak sabitlenmemiştir. Her akşam güneşin batışını görürüz. Dünyanın güneşe arkasını dönmekte olduğunu biliriz. Ne var ki bu bilgi, bu açıklama gördüklerimize uymaz hiçbir zaman." *John Berger, Görme Biçimleri

!f İstanbul'da geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden sanat eleştirmeni John Berger'a referans veren bir bölüm de var. Dünyadan yaratıcı belgesel çalışmalarının yer aldığı bölümde "Görme Biçimlerimizi" sorgulayan filmler yer alacak.

Michal Marczak'a Sundance'te Dünya Belgeselleri dalında En İyi Yönetmen ödülü kazandıran All These Sleepless Nights (Uykusuz Her Gece, 2016) bölümün öne çıkan filmlerinden. Film, sanat okuluna giden Christopher ve Michal'ın hikayeleri eşliğinde sadece 20'li yaşlardaki Polonyalı gençlerin portresini çizmekle kalmıyor, bizi de onların yaşadığı zaman diliminin bir parçası kılıyor.

if736

CEM YILMAZ VE TANER CEYLAN !F'TE

!f İstanbul bu sene ilginç bir buluşmaya sahne olacak. Cem Yılmaz ve Taner Ceylan 10 Şubat Cuma günü Bomontiada'da "Kahkaha ve Estetik" başlığıyla bir sohbet gerçekleştirecek. İki farklı uçta görülebilecek bu ikilinin nasıl bir sohbet gerçekleştireceği merakla bekliyoruz. "İlham perileri hangi vakit geldi, nelere güler, ağlar, umutlanırlar, hangi şiirleri, kitapları okur, filmleri izler, hangi adamlar ve kadınlardan beslenirler…"

!F'TEN YARININ SERGİSİ

!f 2017 kapsamında sanal gerçeklik ve interaktif anlatı tekniklerini kullanan çalışmalardan oluşan !f Yarın seçkisi yer alıyor. Küratörlüğünü yönetmen ve yeni medya uzmanı Deniz Tortum’un üstlendiği !f Yarın’ın tüm işlerini festival süresince her gün bomontiada, Alt Sanat Mekânı’nda deneyimleyebilirsiniz. Beyza Boyacıoğlu'nun Zeki Müren Hattı, The Guardian tarafından hazırlanan tecritle ilgili bir sanat gerçeklik deneyimi olan 6x9 çalışması, gazeteci Ben Solomon'un Irak'ta IŞİD'le yapılan çatışmalara tanıklık eden Felluce Kuşatması belgeseli !f Yarın'da öne çıkan işler arasında. !f Yarın kapsamında ayrıca Marshmallow Laser Feast’in yaratıcı yönetmeni Ersin Han Ersin ve görsel efekt sanatçısı Ergin Şanal "Sanal Gerçeklik Deneyimleri Yaratmanın İncelikleri" başlığıyla Alt'ta bir atölye gerçekleştirecekler.

Tüm programa web sitesinden ulaşabilirsiniz.