Evrensel Basım: Yayınlarımıza devam edeceğiz

Evrensel Basım Yayın 29 Ekim 2016 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile süreli yayınların kapatılmasını takip eden süreçte yayın faaliyetini durdurma noktasına gelmişti. KHK ile yayını durdurulan Evrensel Basım Yayın, yayın hayatına ilişkin son durumla ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yayın faaliyetleri durma noktasına gelen Evrensel Basım Yayın yaşadığı mali, hukuki sorunları kamuoyuyla paylaşmak için Cezayir Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, Evrensel Basım Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan ve PEN Türkiye 2'nci Başkanı Ali İbrahim Özcan konuştu. İlk olarak konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Evrensel Basım Yayın'ın yaşadığı olayları "macera" olarak tanımlayarak söze başladı. KHK'lar ile kapatılan Tiroj, Özgürlük Dünyası ve Evrensel Kültür dergilerinin kapatıldığını hatırlatan Celal, bu kapatma kararlarının Evrensel Basım Yayın için de uygulandığını aktardı.

Selahaddin Önkibar'ın Devlet Bahçeli ve Ülkücüler kitabının toplatıldığını ve Zülfü Livaneli'nin kitabının, metroda bulunan reklam panolarına asılmak istenen afişlerinin OHAL bahanesiyle asılmadığını aktaran Nacitahran, Bianet'in yayınladığı 3 aylık rapora göre; 131 gazetecinin cezaevinde tutuklu olduğunu, 54 gazetecinin yargılanmadan mal varlığına el konduğunu, 12 olay hakkında yayın yasağı getirildiğini ve 26 medya kuruluşunun kapatıldığını hatırlatarak basın toplantısını başlattı.

'UMUTLU OLMAKTAN BAŞKA ELİMİZDEN GELEN BİR ŞEY YOK'

Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, Evrensel Basım Yayın'ın bir yazarı olarak, "Aklın ve izanın yok olduğu, yasalar ve düzenin ortadan kalktığı bir dönemi yaşıyoruz" dedi. Yaşanan dönemin 15 Temmuz'un milat gösterilmesi ile başladığını aktaran Köz, muhaliflere karşı bir cadı avının başladığını belirtti. Umutlu olunması gerektiğini, umutsuzluğun ancak böyle dağılacağını aktardı. Kapatma kararlarını "Kültürsüzleştirme politası" olarak nitelendiren Köz, "Dayanışmanın sürmesi gerekiyor. Bu karanlık parçalanacak" dedi.

ULUSLARARASI PEN, TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDECEK

PEN Türkiye ikinci Başkanı Ali İbrahim Özcan, şiddetin muhalifler üzerinde arttığı, OHAL'in cezaevlerinde bulunan tutuklar üzerinde de baskılar yarattığını belirterek söze başladı. Özcan, Uluslararası PEN başkanın da aralarında bulunduğu bir heyetin Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve beş gün boyunca görüşmeler yapacağını aktardı.

biskisn

'700'ncü KİTABIMIZI ÇIKARMAYA HAZIRLANIRKEN KAPILARIMIZA MÜHÜRLER VURULDU'

Evrensel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan, Evrensel Basım Yayınevinin bu ana kadar 700 kitap bastırdığını söyleyerek şunları söyledi:"700. kitabımızı çıkarmaya hazırlanırken devlet tarafından kapılarımıza mühürler vuruldu. İnsanlığın aydınlık birikiminin, emek mücadelesinin neferi olmuş, ülkebin köklü yayınevlerinden biri olan Evrensel Basım Yayın, kitap yayınlayamaz hale getirildi. 675 sayılı KHK ile Evrensel Basın Yayın'ın da bağlı olduğu Doğa Basın Yayın Şirketi'nin üç dergisi kapatıldı. 30 Ekim Pazar günü dergilerimizin dergilerimizin faaliyet yürüttüğü ofis katı, özel tim polis ekipleri nezaretinde mühürlendi. Ardından Evrensel Basım Yayın'a yönelik herhangi bir kapatma kararı yokken şirketin tüm hesapları, taşınır ve taşınmaz tüm varlığı KHK yoluyla bloke edildi. Şirketin asıl faaliyetinin kitap yayıncılığı olması sebebiyle yaptığımız tüm itiraz başvurularımıza, dilekçelerimize, itiraz başvurularımıza, dilekçelerimize, girişimlerimize rağmen aracımızın ticari taşıma belgesi dâhil şirketimizin tüm faaliyet belgeleri İstanbul Ticaret Odası tarafından iptal edildi. Yani bandrol alamaz, kitap basamaz hale getirildik. Yayınevimizin tüm emekçileri işsizliğe mahkum edildi. Depolarımıza el konuldu."

'YAYINEVLERİ YAZARLARIMIZI ARAYARAK KİTAPLARINIZI BİZ BASALIM DİYOR.. '

Yaptıkları bütün başvuruların sonuçsuz kaldığını, iki aydır ilgili kurumlardan nasıl bir durumla karşı karşıya olduklarını öğrenmek için Beyoğlu Vergi Dairesi'nden şirket faaliyetlerinin durdurulduğuna ilişkin belgeyi aldıklarını söyleyen Nacitarhan şöyle devam etti:"Böylece karşı karşıya kaldığımız durum netleşmiş oldu. Evrensel Basım Yayın'ın faaliyetleri durduruldu, yani fiilen kapatıldı .30 yllık yayınevi olarak, yüzlerce yazarı şairi çizeri, birçok dilden çevirileriyle, yayınevi emekçileri ile yarattığı yüzlerce kitaplık birikimle, tüm önemli uluslarası fuarlara etkin katılımıyla Evrensel Basım Yayın, hüküm süren keyfi, ceberut uygulamaların somutlaştığı bir KHK eliyle yayıncılık dünyasından ayrılmak zorunda bırakılıyor.

Bütün bu sonuçlarla birlikte diğer yayınevleri yazarlarımıza arayarak, mail atarak Evrensel Basım Yayınevi kapatıldı, sizin kitaplarınızı biz basalım diyorlar. Bu durum kabul edilemez. Eğer böyle durumlar devam ederse kamuoyunda onları teşhir edeceğiz. Evrensel Basım Yayınevi ne olursa olsun okuyucularla buluşmaya devam edecek" diye konuştu.

'DAYANIŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR'

Böyle bir süreçte dayanışmanın önemli olduğuna vurgu yapan Nacitarhan; " Dayanışma kampanyamız Avrupa'dan Latin Amerika'ya birçok ülkede geniş yankı uyandırdı. Yurtiçinden ve dışından yazar ve yayıncı örgütleri, yayınevleri, gazeteler, radyolar, sendikalar dayanışma çağrımızı yaygınlaştırdı, protestolarını iletti. Buradan bir kez daha dayanışma gösteren herkese teşekkür ederiz. İşte tam da bu nedenle, tehlikenin büyüklüğüne rağmen, asla umutsuz değiliz. Yayıncılığın toplumcu damarı akışına daha gür, daha güçlü devam edecek."