Bob Dylan Nobel'i sildi

Bob Dylan'ın Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmesinin ardından başlayan tartışma dinmiyor. Nobel Komitesi'nin Dylan'a ulaşamadığını açıklamasının ardından, şimdi de ünlü sanatçının sitesindeki 'Nobel Edebiyat Ödülü sahibi' ifadesi silindi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikalı halk ozanı, şair ve şarkıcı Bob Dylan, geçen hafta layık görüldüğü Nobel Edebiyat Ödülü'nü internet sitesinden kaldırdı! Ödülün bu yıl tartışmalı bir biçimde Dylan'a verilmesinin ardından, ünlü sanatçının internet sitesine 'Nobel Edebiyat Ödülü sahibi' ifadesi eklenmişti.

Nobel Komitesi ödül töreni için Dylan'ı arayıp ulaşamadıklarını açıklarken, sanatçı geçen haftaki konserlerinde de ödüle dair hiçbir açıklama yapmamıştı. Dolayısıyla, internet sitesindeki ifadeler Dylan'ın Nobel Edebiyat Ödülü hakkındaki tek 'yorumu' olarak kabul ediliyordu. Ancak şimdi bu ifadeler de silindi. Bu kararın bizzat Dylan tarafından mı, yoksa internet sitesini yöneten kişilerce mi verildiği bilinmiyor.

Nobel Komitesi, Edebiyat Ödülü'nün bu sene Dylan'a verilmesinin gerekçesi olarak, 'büyük Amerikan şarkı geleneğinde yeni şairane ifadeler yaratması'nı göstermişti. Ancak bu tercih tartışma yaratmış ve Edebiyat Ödülü'nün hangi kriterlere göre verildiği sorgulanmıştı.

SADECE ŞARKICI DEĞİL, HALK OZANI

Bob Dylan, siyasi ve toplumsal içerikle şarkı sözleriyle Amerikan Sivil Haklar hareketinin ve Vietnam Savaşı karşıtı protestoların sembollerinden biri. Öyle ki, Batı dünyasında sadece şarkıcı değil, bir halk ozanı ve şair olarak görülüyor. Şarkı sözlerini ve müziğini sürekli yenileyen bir sanatçı olarak, Dylan’ın ‘Never Ending Tour’ turnesi (Hiç Bitmeyen Turne) 1988’den bu yana devam ediyor.

NOBEL İÇİN ADI UZUN ZAMANDIR GEÇİYORDU

Dylan 50 yılı aşkın müzik kariyerinde 100 milyondan fazla albüm sattı. Nobel Komitesi aday listelerini hiçbir zaman resmen açıklamasa da, Dylan’ın adının Edebiyat Ödülü kategorisinde yıllardır yer aldığı biliniyordu. (The Guardian)