Oliver Stone Snowden'ı tanıttı

Oliver Stone'un yönetmenliğini üstlendiği yeni filmi Snowden'dan fragmanı paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Midnight Express (Geceyarısı Ekspresi)", "Platoon (Müfreze)" ve "Born on the Fourth of July (Doğum Günü Dört Temmuz)" filmleri ile üç kez Oscar kazanan Oliver Stone, yeni filmi ''Snowden''la ilgili ilk bilgileri San Diego'da düzenlenen Comic-Con etkinliğinde paylaştı.

Stone'un Fransa ve Almanya'dan sağladığı mali destekle çektiği filmde başrolleri Hollywood'un sevilen ismi Joseph Gordon-Levitt ve Shailene Woodley paylaşıyor.

ABD'nin küresel izleme politikaları ile ilgili gizli belgeleri sızdırarak büyük tartışma başlatan ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ı konu alan filmde devletin gizli sırlarının nasıl ifşa edildiği anlatılıyor.

Stone, "Snowden hakkında kendi fikirlerimiz olabilir. Ama yine de taraflı, tek yanlı bir film çekmek istemedik. Filmi seyrettiğinizde bunu siz de göreceksiniz" diye konuştu.

ABD TARİHİNİN EN BÜYÜK SIZINTISI

Snowden'in gizli belgeleri ifşa etmesi Pentagon evraklarını sızdıran Daniel Ellsberg tarafından ABD tarihindeki en önemli sızıntı olarak nitelendirilmişti. 5 Haziran 2013'te başlayan bir süreç PRISM, XKeyscore ve Tempora gibi internet izleme programlarının yanında ABD ve Avrupa'nın telefon metadatalarının alıkonulmasını ortaya çıkardı. Raporlar, Snowden'in NSA çalışanı Booz Allen Hamilton için çalışırken The Guardian ve The Washington Post'a sızdırdığı belgelere dayanmaktaydı. Gazetelere yapılan siyasi baskılar sebebiyle Kasım 2013'e kadar The Guardian belgelerin yüzde birini yayımlayabildi.

ASSANGE'IN TAVSİYESİYE

Adil yargılanmayacağını düşünüp ülkeyi terk eden Snowden, başta Latin Amerika'ya kaçmayı düşünüyorken Julian Assange'ın tavsiyesiyle Rusya'ya gitti. Rusya’da havalimanında bir süre kaldıktan sonra Temmuz 2013’de 1 yıllık geçici siyasi sığınma hakkı aldı. Sürenin dolmasından sonra 1 Ağustos 2014’de 3 yıllık geçici oturum hakkı elde etti.

Snowden filminin 16 Eylül 2016'de vizyona girmesi bekleniyor.