Çocuklar yazın ne okuyacak?

Çocukların karne almasıyla beraber, yaz tatillerini daha verimli geçirebilmeleri için, Türk ve Dünya çocuk edebiyatından okunmasını tavsiye ettiğimiz 10 kitabı sizler için derledik. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2016-2017 eğitim-öğretim yılı dün itibariyle sona erdi. Çocukların yaz tatilini sıkılmadan verimli bir şekilde geçirebilmeleri için, çeşitli yayınevlerinden 10 çocuk kitabını sizler için derledik.

Çocuklara En Güzel Öyküler,Aziz Nesin,Nesin Yayınevi. Çocuklara En Güzel Öyküler, Aziz Nesin, Nesin Yayınevi, 2012

Çocuklara En Güzel Öyküler - Aziz Nesin

Mizah yazarımız Aziz Nesin'in öykülerinden çocuklar için yapılan bu yeni derleme, Nesin'in mizah gücünü çocuklara gösteriyor. Spor karşılaşmalarından çocuk eğitimine, küçük hesaplar peşinde koşanlardan olağanüstü serüvenler yaşayanlara dek birbirinden ilginç insan tiplerini konu alan öyküler herkesin başucu kitabı olmayı sürdürüyor.Gülmece ile toplumsal eleştirinin dünyada az rastlanacak başarıyla bir araya geldiği bu öyküleri çocuklar beğenerek okuyacaklar.

Meşe Palamudunun Sihri,LolaSchaefer,ABM,2017 Meşe Palamudunun Sihri, Lola Schaefer, ABM, 2017.

Meşe Palamudunun Sihri - Lola Schafaer

Bir ağaç ,bir tohum neyi değiştirebilir? Bir meşe palamudu üzerinden doğadaki ekosistemin nasıl işlediğini okuduğunuzda bu sorunun cevabını da anlamış oluyorsunuz. Etkileyici çizimler eşliğinde bir tohumdan yola çıkıp,ağaçların,kuşların ve koskoca bir ormanın, daha doğrusu yaşamın varoluşuna yapılan bir serüven çocukları bekliyor. Bu kitap yaşamın dönüşümünü anlatırken, insanlara da bu özel etkileşimi neden koruması gerektiğini düşündürüyor.

Atatürk'ün İzinde,Zülfü Livaneli,Doğan Egmont,2017. Atatürk'ün İzinde, Zülfü Livaneli, Doğan Egmont, 2017.

Atatürk'ün İzinde - Zülfü Livaneli 

Livaneli'nin yazdığı 'Arkadaşıma Veda' adlı kitabındaki bölümlere paralel olarak çocuklar Atatürk'ün düşüncelerini anlamaya çalışıyor. Livaneli'nin, yaratıcı düşünmeye odaklanarak yazdığı bu kitap, çocukların okuma ve yazma becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Samed Behrengi Bütün Öyküleri,Samed Behrengi,Panama,2016 Samed Behrengi Bütün Öyküleri, Samed Behrengi, Panama, 2016.

Samed Behrengi Bütün Öyküleri - Samed Behrengi

İran çocuk edebiyatının dünyaca ünlü yazarı Behrengi,Fars ve Azeri halk kültürü üzerine incelemeler yapan bir isim. Halkın dilinde dolaşan masalları derleyip yorumlayan ve yeniden yazan Behrengi, derlemelerinin yanı sıra, çocuk öyküleri de yazdı. Çocuk öyküleri olarak görülen bu yapıtlar, kimilerince de İran ve diğer dünya halklarına, adalet, eşitlik, sorgulama, direnebilme gibi öğütlerde bulunan metinler olarak kabul edildi.

Çizgili Pijamalı Çocuk,John Boyne,Tudem Yayınları,2016 Çizgili Pijamalı Çocuk, John Boyne,Tudem Yayınları, 2016.

Çizgili Pijamalı Çocuk - John Boyne

Bu kitabı okumaya başladığınızda, kendinizi Bruno adında dokuz yaşında bir çocukla yolculuğa çıkmış buluyorsunuz. Babası Alman bir Nazi subayı olan Bruno, evinin yakınındaki toplama kampında "çizgili pijamalı" bir çocukla tanışıyor. Çocuğun pijamasının neden çizgili olduğunu ve tel örgülerin arkasında yaşadığını anlamaya çalışırken, savaşın yıpratıcı etkisiyle karşılaşıyoruz. 'Çizgili Pijamalı Çocuk', toplumsal sınıflardan uzak bir dostluk hikayesi.

Charlie'nin Çikolata Fabrikası,Ronald Dahl,Can Çocuk,2017 Charlie'nin Çikolata Fabrikası, Roald Dahl, Can Çocuk ,2017.

Charlie'nin Çikolata Fabrikası - Roald Dahl

Charlie; annesi, babası, iki ninesi ve iki dedesiyle, büyük bir kentin bitiminde, küçük bir tahta barakada yaşamaktadır. Yoksuldurlar. Charlie çikolataya bayılır, ama alacak parası yoktur. Biriktirilen parayla, yılda bir kez, küçük bir çikolata girer evlerine. Bu büyük kentte, Charlie'lerin evinden bile görülen, kocaman bir çikolata fabrikası vardır; dünyanın en ünlü çikolatalarını üretir. Bir gün, fabrikanın sahibi Bay Wonka, imparatorluğunu devredeceği bir varis seçmek için yarışma düzenlediğini açıklar; Charlie de adaylardan biri olmuştur.

Uçurtmam Bulut Şimdi,Sevim Ak,Can Çocuk,2017 Uçurtmam Bulut Şimdi, Sevim Ak, Can Çocuk, 2017.

Uçurtmam Bulut Şimdi - Sevim Ak

Sevim Ak, edebiyat yolculuğuna çocukların duygularından ve günlük yaşamlarından ilham alarak başladı.Uçurtmayı kaçıran, yağmurun gizini bulmaya çalışan, yemiş vermeyen dut ağacını korkutan, herkesin bir yıldızı olduğunu öğrenen, her daim düşünen, şaşıran, büyüyen çocuklar var bu öykülerde. Hepsi de hayalleri, beklentileri, düşleri ve burukluklarıyla, Sevim Ak’ın hayal diyarında ve konuksever mahallesinde hayat buluyor.

Apollon'un Görevleri,Rick Riordan,Doğan Egmont,2017 Apollon'un Görevleri, Rick Riordan, Doğan Egmont, 2017.

Apollon'un Görevleri - Rick Riordan

Babası Zeus’un gazabını üzerine çeken Apollon, Olimpos’tan kovulur. Güçsüz ve aklı bir hayli karışık bir halde New York’ta uyandığında başına gelenleri anlar: On altı yaşında, sivilceli bir erkek çocuğuna dönüştürülmüştür. Şimdi, ilahi güçleri olmadan modern dünyada ayakta kalmanın ve Zeus’un sevgisini tekrar kazanmanın bir yolunu bulmak zorundadır. Apollon’un onu ölü görmekten çok keyif alacak bir sürü tanrı, yaratık ve ölümlü düşmanı vardır. Apollon'un artık gideceği tek bir yer kalmıştır: Modern yarı tanrıların eğitim gördükleri Melez Kampı.

Galata'nın Tembel Martısı,Behiç Ak,Günışığı Kitaplığı,2011. Galata'nın Tembel Martısı, Behiç Ak, Günışığı Kitaplığı, 2011.

Galata'nın Tembel Martısı - Behiç Ak

Ağabeyi Emre'nin tersine, Hülya'nın internetle de teknolojiyle de işi yoktu. Hayvanların dilinden anlayıp mesajlarının bile güvercinle ileten bir çocuk. Komşu oldukları Galata Kulesi'nde onarım başlayacağını, kulenin çepeçevre bir inşaat perdesiyle kapatılacağını öğrenince, çok endişelenir. Çünkü, kulenin taşları arasında ebabil yuvaları vardır.Ebabil yavrularını kurtarmak için el ele veren iki kardeş, belediyeye dertlerini anlatabilmek için çeşitli yöntemler düşündüler. Peki ya mahallenin martısı Murtaza, yavruları kurtarmak için yerinden kıpırdayacak mıdır?

Küçük Sabahattin Ali ve Defteriyle Kalemi,Semih Öztürk,Tefrika,2017. Küçük Sabahattin Ali ve Defteriyle Kalemi, Semih Öztürk, Tefrika, 2017.

Küçük Sabahattin Ali ve Defteriyle Kalemi - Semih Öztürk

Edebiyatımıza yön veren ve toplumun her kesimine dokunan ünlü şair ve yazarlarımızın çocukken başlarından ne gibi maceralar geçmiş olsun ki bu şiirleri ve hikâyeleri yazmış olsunlar. 7-9 Yaş ilköğretim okulu öğrencileri için milli eğitim müfredatına uygun bir font ile yazılmış ve Akif Kaynar’ın çizimleriyle resmedilmiş çocuk hikayeleri.