KESK'ten zam eylemi: İktidar kaşıkla veriyor, kepçeyle alıyor

KESK Kayseri, yapılan son zamlara tepki göstererek basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “İktidar yapılan zamların haziran enflasyon sepetine yansımaması için alicengiz oyunlarına giriyor” denildi.

KESK Kayeri Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenlendi
Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ - KESK Kayseri tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenlendi. Konuşmayı KESK dönem sözcüsü ve Eğitim-Sen Kayseri Şube Başkanı Uğur Seda Ünsal yaptı. Basın açıklamasına CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer ve Gençlik Kolları Başkanı Eda Albayrak da destek verdi.

Basın açıklamasında, hükümetin son yaptığı zamlar ve ücret politikaları eleştirilerek “İktidar kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alma peşinde” denildi.

'TÜİK YALAN SÖYLÜYOR'

Seda Ünsan açıklamasa Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), İstatistiği en güçlü yalan söyleme aracı olarak kullandığını belirterek “Yıllardır olduğu gibi çarşıda pazarda ya da sokakta yani hayatın en sahici yerindeki enflasyonun yanına dahi yaklaşamayacak veriler, resmi istatistik olarak karşımıza çıkıyor” dedi. Bu ülkede yaşayan herkesin, TÜİK verilerinin gerçekleri yansıtmadığını bildiğini dile getiren Ünsal, TÜİK resmi rakamları ile gerçek enflasyon arasında uçurum olduğunu söyledi. Ünsal, “Asgari ücretlisi, işçisi, kamu emekçisi, emeklisi ile hepimiz TÜİK’in bu resmi enflasyon rakamlarının gösterdiğinden çok daha derin bir yoksullaşma yaşıyoruz” dedi.  

‘İKTİDAR ALİCENGİZ OYUNLARINA GİRİYOR’

Sendikalı ya da sendikasız 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon emeklinin iradesinin ve ihtiyaçlarının yok sayıldığına değinen Ünsal, “Kamu emekçileri, 2022-2023 dönemi toplu sözleşmeye gitme sürecinde, yüzde 3’lük kısmı toplu sözleşmeden kaynaklanan, yüzde 5,45’lik kısmı ise enflasyon farklı olarak ‘lütfedilen’ yüzde 8,45’lik bir zamla karşılaşıyor” dedi ve açıklanan verileri iktidar denetimindeki medyanın zam müjdesi olarak duyurduğunu belirtti. Zamların daha maaşa yansımadan elektriğe ve doğalgaza zam yapılmasını eleştiren Ünsal; “Haziran ayı resmi enflasyon oranı üzerinden verilen zam daha maaşlara yansımadan, temmuz ayından geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 15, konutlarda kullanılan doğalgaza ise yüzde 12 zam yapılıyor” diye konuştu. Ünsal, iktidarın kaşıkla verdiğini kepçeyle geri aldığını vurguladı. Ünsal; “Siyasi iktidar elektrik ve doğalgaza zam yaparken bile temmuzdan geçerli diyerek yapılan zammın memur ve emeklisinin temmuz artışına yansımaması, yani haziran enflasyon sepetine girmemesi için alicengiz oyunlarına giriyor” dedi.

‘MAAŞ ZAMLARI GERÇEK ENFLASYON ÜZERİNDEN YAPILMALI’

Ünsal, yaşamlarının ekonomik müjdelerden, reform paketlerinden, çılgın projelerden ve doymak bilmeyen sermayedarlardan daha az kıymetli olmadığını dile getirerek taleplerini sıraladı: “Tüm kamu emekçilerine ve emeklilere çağrımız açık ve nettir. Biz bu gidişe dur demediğimiz sürece, sahici ve samimi bir şekilde yan yana gelip el ele vermediğimiz sürece, kapalı kapılar ardında rakamlarla oynadıkları gibi hayatlarımızla oynamaya devam edecekler. Maaş zamları hedeflenen enflasyon oranında değil, gerçek enflasyon oranları üzerinden yapılmalı. En düşük kamu emekçisi maaşının ise kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı. Temel ihtiyaçlara zam yapılmamalı. Ayrıca mevcut zamlar da geri alınmalı. Öte taraftan 2021’in başından itibaren geçerli olmak üzere sadece geçen yılın kaybını karşılamak için emekli maaşlarına 1000 TL zam yapılmalı.” 

Etiketler KESK Kayseri zam emekli