'Çıkış noktam Pippa Pacca ve Özgecan oldu'

23 yaşındaki Gülşah Merve Yüksel, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için motorsikletle 28 ülke ve 37 kente gitti. “Yolculuğumun çıkış noktası Özgecan Aslan ve Pippa Bacca oldu” diyen Yüksel, dünyayı dolaşmaya devam edeceğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

Karanfil Ökten

DUVAR - İstanbul’da yaşayan üniversite öğrencisi Gülşah Merve Yüksel motorsikletle 28 ülke ve 37 kenti gezdi. ‘Kadına şiddete dur’ demek için yola çıktığını belirten Yüksel, gittiği birçok ülke ve kentte yakın ilgiyle karşılandığını aktarıyor. Almanya, Danimarka, İtalya, Polonya, Slovakya, Bulgaristan, Finlandiya, Norveç gibi ülkeleri gezen Yüksel'in sonraki hedefi ise Amerika ve Japonya. Yüksel, “Gittiğim birçok ülkede bana Türkiye ile ilgili sorular sordular. Bu yolculuğa kadın şiddetine dikkat çekmek için ve kadın hakları için çıktım ve bundan sonra da devam edeceğim.”

'14 YAŞINDA KARAR VERDİM'

Dünyaya barış mesajı vermek için İtalya’nın Milano kentinden 2008 yılında Tel Aviv'e gitmek için yola çıkan ancak Kocaeli Gebze’de öldürülen Pippa Pacca'nın başına gelenlerden çok etkilendiğini belirten Yüksel, o zaman henüz  14 yaşlarında olduğunu söylüyor. Bu olaydan sonra kadına yönelik şiddete dikkat çekmeye karar verdiğini belirten Yüksel, 4 yıl sonra motorsikletle önce Türkiye’yi, sonra dünyayı dolaşmaya karar vermiş.

Özgecan Aslan cinayetinin de kendisini derinden üzdüğünü aktaran Yüksel, şunları anlatıyor. “Yaşım daha küçükken motorsiklet kullanıyordum. Pibba Pacca olayı yaşandığında henüz 14 yaşında olduğum için hiçbir şey yapamıyordum. 18 yaşına geldikten sonra bu şiddete dikkat çekmek motorsikletimi alıp yola çıkma kararı aldım. 2015 yılında ise Tarsus- Mersin yolunda erkekler tarafından katledilen Özgecan Aslan olayı yaşandı. Şu an 23 yaşındayım ve bu olayları hayatım boyunca unutmayacağım. Ben de en azından elimden geleni yapmaya karar verdim. Motorsikletimi alıp yola çıktım.”

motorcuson

'YOLA ÇIKMA SENİ ÖLDÜRÜRLER DEDİLER'

Bu kararı aldığında kendisine, "Girme bu yola seni öldürürler" diye uyarılar aldığını söyleyen Yüksel, şöyle devam ediyor: “Ama ben bu yorumların hiçbirine kulak asmadım. İtalya, Almanya, Danimarka gibi birçok ülkeye motorsiketle gittim. Türkiye'ye dönüş sürecim 1 ayı geçti. Bu süreçte zorluklar yaşasam da bir gün bile keşke böyle bir işe girişmeseydim demedim. Mesela Doğubeyazıt'a gitmek istedim. Fakat jandarma burada eylem olduğu için beni şehre almadı. Ben de başka bir yol deneyerek Van'a gittim. Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya, Doğu Anadolu'dan Güneydoğu'ya ve buradan da Akdeniz, Ege, Marmara sınırlarını motorsikletle gezmeyi başardım.”

motorcu2

'ÜLKEMİZ BU KADAR KÖTÜ ANILMAYI HAK ETMİYOR'

Yüksel, 3-4 yıl içerisinde dünya turu yapmak ve bu yolculuğunu Japonya ve Amerika'ya giderek tamamlamak istediğini anlatıyor: “Babam da büyük bir motorsiklet

tutkunu. Bu süreçte bana en çok destek veren o oldu. Gittiğim ülkelerde, ülkemize karşı kötü izlenimlere şahit oldum. Bizim ülkemiz bu kadar kötü anılmayı hak etmiyor. Kadına şiddete dur demek için yolculuğuma devam edeceğim. Bunu herkes başarabilir.”