Madame Cadı, Tunceli'ye KHK ile geldi!

KHK ile kamu görevinden çıkarılan sınıf öğretmeni Bircan Çetindere’nin kardeşleriyle birlikte kurduğu Madame Cadı, doğal ürünleri Tuncelilerle buluşturuyor. Mekan, şarap ve peynir konusunda oldukça iddialı.

Google Haberlere Abone ol

TUNCELİ - Uluslararası Af Örgütü’nün araştırmasına göre 33 bin 99 kişinin KHK ile ihraç edildiği Milli Eğitim Bakanlığı, görevden çıkarmalarda birinci sırada yer alıyor. Bu sayının çok büyük bir kısmı öğretmenlerden oluşuyor. Öğretmen ihraçlarının en yoğun yaşandığı şehirlerden biri de Tunceli. KHK’larla bir anda işsiz kalan eğitimciler, geçimlerini sürdürebilmek için farklı alanlarda çalışmak durumunda kalıyorlar. Çözüme giden yol genellikle dayanışmadan geçiyor. Bir araya gelip tarım yapmak ya da mekan açmak şu sıralar en çok karşılaşılan girişimlerden. 15 yıllık sınıf öğretmeni Bircan Çetindere de ihraç edildikten sonra mekan açanlardan. Tunceli merkezde yer alan Madame Cadı’yı kardeşleriyle birlikte işleten Bircan öğretmen, “Türkiye’nin dört bir yanından gelen doğal ürünleri burada bulabilirsiniz” diyor.

‘EĞİTİM-SEN’Lİ ÖĞRETMENLERE YOĞUN BİR BASKI VAR’

29 Ekim 2016’da yayımlanan 675 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılan Bircan Çetindere, bu kararın haklı bir gerekçesi olmadığını ifade ediyor. Eğitim-Senli öğretmenlerin OHAL sürecinde yoğun bir baskıya maruz kaldığını belirten Çetindere, “Öğrencilerimize faydalı olmaya çalışan ve onlarla iyi ilişkiler kuran öğretmenlerdik” diyor.

cadison

TEOG BİRİNCİSİNİN ÖĞRETMENİYDİ

Öğretmenliği süresince hemen hemen her cumartesi, görev yaptığı okulda öğrencilerine gönüllü olarak ders veren Çetindere, Tunceli’nin TEOG başarısının öğretmenlerin özverisiyle ilgili olduğunu söylüyor. 2017 TEOG birincilerinden Özge Azen Altın’ın da öğretmeni olan Çetindere, “Tunceli’deki tüm öğretmenler özveriyle çalışıyor, bu başarı hepimizin. Hem öğrencilerle hem de velilerle ilişki kurup bu süreci en iyi şekilde tamamlamaya çalışıyoruz.” diyor.

'HİÇBİR ZAMAN HAVLU ATAN İNSANLAR OLMADIK'

3 ay önce açılan Madam Cadı’ya ilgi yoğun. Müşterilerin yanı sıra Bircan öğretmenin öğrencileri de buranın yolunu tutuyor ve öğretmenleriyle hasret gideriyor. Bircan öğretmenin kızkardeşi Şerda, ihraç haberini alır almaz İstanbul’dan Tunceli’ye gelmiş. Diğer kardeşler, Rojda, Gürcan ve Kağan’ın da desteğiyle bir yol haritası çizilmiş. Sürecin başından beri Bircan öğretmenle beraber olan Şerda, “Hiçbir zaman havlu atan insanlar olmadık. Hepimiz Bircan’ın bu süreci en kolay şekilde atlatması için yanındayız” diye konuşuyor.

Madame Cadı’nın içinde şaraptan peynire, zeytinden nar ekşisine kadar uzanan ürünler bulunuyor. Ürün seçimleriyle bizzat Şerda ilgileniyor. Uzun yıllar aşçılık yapan Şerda, en iyi peynirleri, en iyi şarapları bulmak için diyar diyar geziyor. Kooperatiflerle görüşüyor, mandıralara giriyor. Seçtiği her ürün için ince eleyip sık dokuyor. Doğallık, insan haklarına uygun çalışma koşulları ve çevre sağlığının en çok dikkat ettiği ölçütlerden olduğunu söylüyor.

cadiyeni

Ürün alırken kadın kooperaftifleriyle de mutlaka görüşülüyor. Mandıranın içine kadar giriyor. Bircan öğretmen "Herkes bildiği işte ilerlemeli, o yüzden ben daha çok finansa bakıyorum" diyor.

Madam Cadı’da Türkiye’nin hemen her yerinden bir ürün bulmak mümkün: Siyah zeytin Gemlik’ten, yeşil zeytin Ege’den, yağlık zeytin Körfez’den, keçiboynuzu pekmezi ve nar ekişisi Hatay’dan…

Mekanın en iddialı olduğu ürünlerin başında peynir geliyor. Türkiye’nin her yerinden 17 çeşit peyniri önce tadıp sonra alabilirsiniz ya da hiç zahmet etmeden tercihinizi mekanın gurmesi Şerda’ya bırakabilirsiniz. Kendisi hangi peyniri seveceğinizi gözünüzden anlayacaktır. Yanına bir de şarap önerirse hiç şaşmayın!