Goller cinsiyetçi sisteme!

Şimdiye kadar 3 bin kadını futbolla buluşturan Kızlar Sahada, 5'inci yılında cinsiyet eşitliği ve iyi futbol için sahalarda. Grup maçlarını Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Stadyumu’nda yapan girişim, ‘Cinsiyetsiz, küfürsüz başka bir futbol mümkün’ diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Her yaştan kadını bir araya getiren futbol turnuvası 'Kızlar Sahada', ‘Taçları saçımızda değil saha kenarında kullanırız’, ‘Yazdan önce forma girmek yerine forma giymeyi tercih ederiz’ sloganlarıyla 5'inci kez sahalarda…

Türkiye'nin ilk kadınlar futbol turnuvası Kızlar Sahada, 6-7 Mayıs’ta düzenlenen grup maçlarıyla yeşil sahalardaydı. Turnuva kapsamında her yaştan kadın‘iyi futbol’ için top koşturdu. 57inci senesini dolduran turnuvanın bu seneki adresi Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Stadyumu.

‘AMACIMIZ KADINLARI GÜÇLENDİRMEK’

Girişimin kurucusu Melis Abacıoğlu Sezener, bir akşam kadın arkadaşlarıyla futbol oynamış ve ‘Tüm kadınlar bunu yapmalı" demiş. İlk kez futbol oynayan ve takım ruhunu tadan Sezener, daha çok kadına ulaşmak için kolları sıvamış. Sezener, her fırsatta turnuvanın kadınların kolektif emeğiyle ayakta kaldığını yineliyor:

“Harika bir ekiple ve bir gönüllü ordusuyla birlikte Kızlar Sahada’yı organize ediyoruz. Amacımız kadınları takım ruhuyla güçlendirmek. Futbol tamamen bir araç bizim için ama çok kuvvetli bir araç. Cinsiyet rollerini değiştirerek kadınlara bambaşka bir platform sunmaya çalışıyoruz.”

melisabacioglu Girişimin kurucusu Melis Abacıoğlu Sezener, "Amacımız kadınları takım ruhuyla güçlendirmek"diyor.

'KADIN VE ERKEKLER BİRLİKTE OYNAMALI'

SBS-Queen Bess takımını çalıştıran Ayşegül Selenga Taşkent, turnuvanın sayılı kadın antrenörlerinden... Aynı zamanda akademisyen ve film yapımcısı olan Taşkent, turnuvanın önemini şöyle anlatıyor:

“Türkiye gibi gelişmekte olan ve cinsiyet ayrımının ana rahminde belirlendiği ülkelerde kadınların her alanda erkeklerle birlikte yer alması çok önemli. Umarım gelecekte kadın ve erkeklerin birlikte oynadıkları turnuvalar olur. Çocuklar ve yetişkinler kadınları ve erkekleri ne kadar birlikte görürlerse, o kadar iyi. Her alanda birlikte olmak için bunu yapmamız gerekiyor.”

aysegulselanga Ayşegül Selenga Taşkent, turnuvanın sayılı kadın antrenörlerinden. Aynı zamanda akademisyen ve film yapımcısı.

BEBEK YENİ, FUTBOL TUTKUSU ESKİ

Turnuvada yeni anneler ve hamileler de futbol oynadı. 2,5 aylık bebeğini annesine bırakıp gelen Zeren Toprak, futbol tutkusunu hayatının her döneminde devam ettirenlerden. Bebeğiyle birlikte turnuvanın ruhunu hissettiğini söylüyor:

“Sabaha kadar sık sık kızımı emzirmek için uyandım. En son sabah dokuzda babasının kucağında uyuyakaldı ve ben de evden çıktım. Bu ruhu onunla birlikte yaşıyoruz. Önden süt sağıp anneannesine bırakıyoruz. Hem anne sütünü alsın hem de annesi gönül rahatlığıyla turnuvada oynasın düşüncesindeyiz. Şu an çok küçük; ama seneye yanımızda getirebiliriz diye ümit ediyorum.”

zerentoprak Henüz 2,5 aylık bebeğinin yorucu bakımına rağmen futbol tutkusundan vazgeçmeyen Zeren Toprak, "Önden süt sağıp anneannesine bırakıyoruz. Hem anne sütünü alsın hem de annesi gönül rahatlığıyla turnuvada oynasın düşüncesindeyiz" diyor.

‘ECE’NİN GOL ATACAĞINI BİLİYORDUM’

Takım arkadaşı Ece’ye 3'üncü golün pasını veren Zeren, golün hikâyesini şöyle anlatıyor: “Ece ile birlikte 2 yıldır futbol oynuyoruz. Futbolla birlikte tanıştık ve çok yakın arkadaş olduk. Baktım Ece ortaya kaçmış, ben de kenardan Ece’ye pas verdim. Gol atacağını biliyordum, attı da zaten.”

'İDDİALIYIZ, GRUPTAN ÇIKACAĞIZ'

Turnuvaya ilk kez katılanlar da var, 5 yıldır hiç kaçırmayanlar da… Bu senenin yeni takımlarından biri de AVS United. Takımın kaptanı Elif Metin, ‘İlk maç öncesi heyecan dorukta’ diyor ve hazırlık sürecini şöyle anlatıyor: “Bizim ilk yılımız; ama takım olarak çok iyi hazırlandık. Antrenmanlarımızı çok düzenli yaptık. Biz iddialıyız, gruptan çıkacağız inşallah.”

avsunited Bu senenin yeni takımlarından biri de AVS United. Takımın kaptanı Elif Metin, ‘İlk maç öncesi heyecan dorukta’ diyor

KIZLAR SAHAYA, DESTEK AÇEV'E!

Kızlar Sahada, AÇEV’in Baba Destek Programı’na katkıda bulunuyor. Tribünden elde edilen tüm gelirler AÇEV ve Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışlanıyor.

Turnuva, daha önce futbol oynamış olma şartı olmaksızın tüm kadınlara açık. ‘İyi futbol’ vurgusu yapan turnuvada ekranlarda görülen futbolun ötesinde, fair-play (dürüst oyun) ve nezaket odaklı bir oyun amaçlanıyor.