Neandertaller birbirlerini yemişler

Yeni bir teoriye göre Neandertaller de yamyamlık vardı. Hatta bu durum Neandertallerin yok olmasına etkili oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Neandertaller Anadolu'ya ilk kez 250 bin ile 200 bin yıl önce geldiler. Neandertallerin soyları ise 40 bin yıl önce çeşitli nedenlerden dolayı tükendi. Soylarının tükenmesindeki ana faktörlerden biri modern insanların Afrika’dan gelişi ve değişen çevreydi. Bununla birlikte, birkaç diğer unsur da Neandertallerin yok olmasında rol oynadığı iddia edildi: Yamyamlık!

Aktuelarkeoloji'de yer alana haber göre, Biyoloji profesörü Bill Schutt tarafından yayınlanan kitapta yamyamlığın, soyu tükenmiş akrabalarımızın gerilemesindeki olası rolü vurgulanıyor. Kitapta yer alan bir bölüm, kanıtların gittikçe Neandertallerin yamyam olabileceğini gösterdiğini yazıyor. Kitaba göre bu Neandertallerin sayısını etkilemiş.

Kitabın yazarı Schutt’ın da belirttiği üzere bilim dünyasında Homo Atecessoru’un da yamyam olabileceği iddia ediliyor. Kalıntılar, Homo Antecessor’un kemiklerinde hayvan kemiklerinde bulunan kesikler ile aynı olan ve bunların muhtemelen yiyecek olarak kullanıldıklarını gösteren çeşitli kesik izleri olduğunu gösteriyor. Schutt’a göre Homo Antecessorler, türünün diğerlerini yiyecek olarak görmüş olabilir. Diğer bir deyişle insan eti yemiş ve onu beğenmiş olabilirler! Çünkü bu onlar için kolayca elde edilebilir bir şey.

Bu noktada, “Kuru” (bir tür bulaşıcı süngerimsi beyin hastalıkları) yamyamlık yoluyla yayılmış bir hastalık olacağı da iddia edildi. Spesifik olarak bu hastalık, Papua Yeni Gine’nin insanlarında bulundu ve beyin dokusu tüketimiyle bağlantılı olduğu tespit edildi. Bu durum antropolog Simon Underdown’un Kuru’ya benzer bir hastalığın Neandertal nüfusu üzerinde nasıl bir etkisi olabileceğine bakan matematiksel bir model oluşturmasına yol açtı. Schutt’a göre bunlar kanıtlamayan birer hipotez olsa da, yamyamlık ile soylarının tükenmesi arasındaki bağlantıyı inkar edemez.