Paramparça neden durdu?

Paramparça dizisinde 91'inci bölümün çekimleri yapılırken set çalışanları ödemeleri zamanında yapılmadığı için çalışmalarını durdurdular. Dizinin yapımcısı Tekin Doğan "Paramparça çekimleri şu anda devam ediyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Geçtiğimiz günlerde Endemol Shine Turkey yapım şirketinin Paramparça dizisinin setinde yaşanan anlaşmazlık, teknik ekipteki çalışanların, Sinema TV Sendikası’nın hukuki desteğini ve arabuluculuğunu istemesiyle birlikte hem yapım şirketi yetkilileri, hem de set ekibinin uzlaşmacı yaklaşımı ile kamuoyuna yansımadan kısa sürede sona erdi.

Dizi setlerinde koşulların çok ağır ve zor olduğunu ifade eden Sinema TV sendikası Genel Koordinatörü Sinem Derya Çetinkaya sözlerini şöyle devam etti: “Setlerde öncelikli sorunlardan birisi sigortalı çalışmanın yaygın olmaması. Oysaki bütün çalışanların sigorta kapsamında çalışması yasal bir zorunluluk. Dizi setlerinde günlük çalışma süreleri çok uzun. Örneğin 140–150 dakika uzunluğunda bir dizinin çekilmesi için günde 20–24 saate kadar çalışan ekipler bulunuyor. İş sözleşmeleri yapılmıyor. Hem işveren hem de çalışanın sorumluluklarını ve haklarını belirlemesi, iş tanımının yapılması, ücret ve ödeme düzenini  ortaya koyması açısından çok önemli.”

'DAYANIŞMA ÖNEMLİ'

Örgütlenmenin ve bir arada durmanın önemini vurgulayan Çetinkaya “Yaşanan bu son örnekten çıkarılacak dersin sendikalı olan ve birlikte hareket eden çalışanların, dayanışma ile setlerde yaşanan sorunların üstesinden geleceğini görmemizdir” dedi.

Yapımcı Tekin Doğan’a setteki anlaşmazlıkla ilgili uzlaşmaya vardıklarını öğrendiğimizi ve bu konudaki düşüncelerini sorduğumuzda ise Gazete Duvar’a şunları söyledi: “Ne uzlaşması anlamadım. Uzlaşılacak ne var? Arkadaşlar çalışanlarımızdır. Çalışmaya da devam ediyorlar. Paramparça çekimleri şu anda devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yaşanmadı karşılıklı olarak.” (DUVAR)