Oyuncak bebekler 'doğal'laşıyor

Avustralyalı sanatçı Sonia Singh, ikinci el bebekleri baştan yaratıyor. Makyajlarını silip, giysilerini değiştirerek doğal bebeklere çeviriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralyalı sanatçı Sonia Singh'in oyuncak bebekleri 'yeniden' yarattığı projenin adı: Tree Change Dolls. Singh, eskici dükkanlarından yada etrafından topladığı bol makyajlı ve aşırı giysili 'alışık' olduğumuz oyuncak bebekleri alıyor ve makyajlarını silerek, yeni giysiler giydirerek baştan yaratıyor. O gösterişli bebekler, bildiğimiz kız çocuklarına benzeyen tatlı bebeklere dönüşüyorlar.

5



Singh, projeye 2014 yılında işini kaybedince başlamış. Yaratıcı bir kişiliği olan Singh, küçük kızıyla ilgilenirken ve kendine yeni bir iş ararken karşısına çeşitli ikinci el mağazalarında oyuncak bebeklerle karşılaşmaya başlamış. Kendisi de çocukken kız kardeşleriyle birlikte ikinci el oyuncaklarla oynadığından, hatta kızı için de kullanılmış oyuncaklar aldığından karşısına çıkan bu bebekleri bir şekilde değerlendirme fikri doğmuş. Ve bu bebeklerin makyajlarını silmeye, elle yüzlerini kendisi boyamaya başlamış. Onlara kalıptan daha orantılı ve gerçekçi ayaklar hazırlamış, saçlarını değiştirmiş, annesi üzerlerine daha sade kıyafetler örmüş. Ortaya çıkan bebekler, ilk hallerinden daha gerçekçi, daha doğal ve daha çocuksu bebekler...

6



Bebeklerin fotoğraflarını çekip bloguna koyduğunda birden dikkat çekmeye başlamış. Birkaç gün içinde dünyanın her tarafından gazeteciler kendisine ulaşıyor, insanlar bebekleri satın alma taleplerini iletiyormuş. Sonia'nın hobi olarak yaptığı bu bebekler; satılan oyuncak bebeklerin çocuklara uygunluğu, çocuklar açısından kadın temsiliyeti gibi konularda dünya çapında bir tartışma yaratmış aslında. Bu sayede, Singh ve bebekleri gazetelerden, TV programlarına pek çok yayına konu olmuş. Böylece de "Tree Change Dolls" doğmuş.

8



"Tree Change" ya da "Sea Change" Avusturalya'da kullanılan bir deyim, koşturmacalı şehir hayatından doğaya (ya da deniz kıyısında sakin bir yere) yerleşmeyi anlatıyor. Hayat tarzını değiştirmek, sakinliğe, doğaya ve huzura yönelmek... "Tree Change Dolls" da bu anlamda yoğun iş yaşamlarını, kaotik şehir hayatını, süsü ve makyajı geride bırakıp yaşam tarzını tümden değiştiren, doğaya ve doğala dönen bebekler denebilir. Çocuk olmanın gerçekte ne demek olduğunu yansıtan, doğada eğlenen, maceralar yaşayan kız ve erkek çocukları yani; şımarık ya da zengin kızlar, pop starlar, mankenler değil.

9



4



3



2



Kaynak:Bigumigu