Bakan Gül: Öcalan'la görüşme yasağı kaldırıldı

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi ile görüşen Adalet Bakanı Gül, Abdullah Öcalan'a ilgili görüş yasağının kaldırıldığını açıkladı: "Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi." Bakan Gül, İşkenceyi Önleme Komitesi'nin İmralı'da Öcalan ile görüştüğünü de açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesine yönelik yasağın kaldırıldığını açıkladı. Adalet Bakanı Gül,  Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesiyle ilgili bir açıklama yaparak, "Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi" dedi.

Adalet Bakanı Gül, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi üyelerini kabulünün ardından gazetecilere açıklamada bulundu. Türkiye'nin, cezaevleri, özgürlükler konusunda Avrupa Konseyi ve uluslararası sözleşmeler çerçevesindeki her türlü yükümlülüğü yerine getiren ülke olduğunu söyleyen Bakan Gül, "Hiçbir şekilde hiçbir kişinin keyfi tutumunu asla kabul edemeyiz, bu konuda hak ihlaline izin veremeyiz. Bu konularda adli, idari soruşturmalar yapılmakta, varsa ihlaller, kötü, keyfi uygulamalar, gerekli müeyyideler yapılmaktadır" diye konuştu.

'KANUNİ BİR HAK'

Görüşmenin verimli geçtiğine değinen Gül, Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmesine ilişkin soru üzerine Gül, bunun kanuni bir hak olduğunu anımsattı. Gül, İnfaz Kanunu'nun hükümlülerin avukatlarıyla görüşme hakkını düzenlendiğini, kanunda belli güvenlik riskinin oluşması hallerinde görüşmenin sınırlandırılabileceğini anlattı. Bu sınırlamanın, kısıtlamanın yargının denetimine açık olduğuna dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:

'İMRALI'YA DA GİDİLDİ, ZİYARET ETTİLER'

"Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi. Hukuken bu konudaki engeller kalktıktan sonra avukatının görüşme imkanı da hukuken söz konusu olmuştur."

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi'nin Türkiye'de yaptığı temasların sorulması üzerine Gül, heyetin farklı cezaevlerini ziyaret ettiğini, gidilecek yerleri komitenin belirlediğini dile getirdi. Gül, "İstanbul, Diyarbakır, Silivri, Şanlıurfa cezaevlerine gidildi, İmralı'ya da gidildi, orayı da ziyaret ettiler. İlgili şahıs, tutuklu, mahkumlarla görüşmeler sağlandı. Genel itibarıyla da daha önceki ziyarete göre olumlu gelişmeler olduğunu da ifade ettiler. Biz işkence, kötü muameleye sıfır tolerans anlayışıyla çıkmış, özgürlükçü, demokrasiyi geliştiren bir anlayışla yola devam edeceğiz. Bu konudaki eleştiri ya da önerileri de dikkatle takip edeceğiz."

Heyette yer alanların Öcalan'la görüşüp görüşmediği sorusuna Adalet Bakanı Gül, "İmralı ziyareti oldu" yanıtını verdi.

'AÇLIK GREVİNDEKİLER İÇİN ÖNEMLİ'

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı değerlendiren Öcalan'ın avukatlarından Newroz Uysal, '22 Nisan'da görüş yasağına yönelik kısıtlılık kararının kendilerine tebliğ edildiğini' belirtti. 22 Nisan'da gerçekleşen görüşmeyi işaret eden Uysal, şunları söyledi: "Öcalan'la yapılan görüşmenin hukuki ve sıradan bir görüşme olarak görülmesinin nedeni de buydu. Biz 22 Nisan'dan bugüne sadece bir kez görüşme yapabildik. Kısıtlılık kararı sürecin içinde olmamasına rağmen görüşmeler engelleniyordu. Yapılan açıklama yeni bir şey değil ancak açlık grevindekiler için bu açıklamanın bakanlık ağzından yapılması önemli. Adalet Bakanlığı'nın grevcilerin bu talebine ilişkin açıklama yapmasını önemli buluyoruz.”

ASRIN HUKUK BÜROSU: ENGELLENME DEVAM ETMEKTE

Asrın Hukuk Bürosu da Gül'ün sözlerinden sonra bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada CPT'nin İmrali ziyaretinden sonra gerçekleştirmeleri beklenen raporun da takipçisi olunacağı belirtildi: "Adalet Bakanlığı, müvekkilimiz Sayın Abdullah Öcalan ile avukat görüşmelerinin gerçekleşmesine dair mahkemenin kısıtlılık kararının kaldırıldığını ve Sayın Öcalan ile görüşme imkânının sağlandığını kamuoyu ile paylaşmış bulunmaktadır. Müvekkilimiz Sayın Öcalan ile 2 Mayıs tarihinde bir avukat görüşme yaptığımızı, 6 Mayıs tarihli basın açıklamamızda kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu açıklamada avukat görüşünü yasaklayan Hâkimlik kararının itirazlarımız üzerine Bursa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılmış olduğunu da ifade etmiştik.

Bununla birlikte 2 Mayıs 2019 tarihinde yapmış olduğumuz görüşmeden sonra her gün yenilediğimiz başvurularımıza rağmen yeni bir görüşme halen sağlanabilmiş değildir. Sayın Öcalan ile aile görüş başvuruları ise 22 Nisan 2019 tarihli yeni bir disiplin cezası gerekçe gösterilerek mahkeme kararı ile engellenmeye devam etmektedir.

Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında da ifade edildiği üzere, zaten hukuka aykırı olan yasak kararı da kalktığından, avukat görüşmelerinin periyodik olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Sayın Öcalan’ın avukat ve aile görüşmesi ile mektup, telefon ve diğer iletişim haklarını da kapsayan yasal haklarının bir bütün olarak tesisi hukuki bir zorunluluktur.

Bu açıdan bizler adalet/yargı mekanizması açısından en yetkili kurumlardan biri olan Adalet Bakanlığı’nın bu açıklamasını hukuken yapılması gerekenlerin ifadesi olarak değerlendiriyor ve tüm yargısal ve idari kurumları hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz. Ek olarak Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ’nin de 2016 Nisan’dan bu yana ilk kez İmralı adasını ziyaret ettiği paylaşılmıştır. CPT’nin gerçekleştirmiş olduğu ziyarete dair öneri ve tespitlerini içeren raporunu en kısa sürede açıklamasını bekliyor ve sürecin takipçisi olması konusundaki beklentimizi ifade ediyoruz."

LEYLA GÜVEN 190 GÜNDÜR AÇLIK GREVİNDE

HDP Milletvekili Leyla Güven, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için 190 gündür açlık grevini sürdürüyordu. Güven’le beraber HDP’li parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana açlık grevindeydi. 16 Aralık 2018 tarihinde cezaevlerinde başlatılan açlık grevi ise 152’nci gününü geride bırakmıştı.

Asrın Hukuk Bürosu avukatları müvekkilleri Abdullah Öcalan’la 2 Mayıs’ta bir görüşme gerçekleştirmiş, bu görüşme Öcalan’ın 8 yıl sonra gerçekleştirdiği ilk avukat görüşü olarak kayıtlara geçmişti. Öcalan avukatlara ulaştırdığı mesajında 'demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu' vurgusunda bulunurken, 2013 Newroz'unu işaret etmişti. Öcalan açlık grevlerine ilişkin “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” açıklaması yapmıştı. (HABER MERKEZİ)