Kayıp yakınlarının 450. eylemi: Arşivler açılsın

İHD ve kayıp yakınların “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 450’ncisi gerçekleştirildi. Eylemde, 1996 yılında Diyarbakır’da gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Fahri Balyeci’nin akıbeti soruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İHD ve Kayıp yakınların “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 450’ncisi, İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, 1996 yılında Diyarbakır’da gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Fahri Balyeci’nin akıbeti soruldu.

Oturma eylemi öncesi konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İstanbul Cumartesi Annesi Güzel Şahin’in yaşamını yitirdiğini söyleyerek, üzüntülerini dile getirdi. Bilici Şahin’in verdiği mücadeleye sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti.

Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmekten kaçınamayacağının söyleyerek konuşmasının sürdüren Bilici, insanlığa karşı işlenen suçların dünyanın her yerinde yargılandığını, faillerin cezalandırıldığını belirtti. Bilici, “Biz kayıplarımızın bulunmasını, adaletin sağlanmasını istiyoruz. Eğer adaletten kaçıyorsanız ve kayıpların bulunmasını istemiyorsanız, çıkın bunu dünyaya deklare edin. Bu ülkede kayıpların ve toplu mezarların olduğunu, herkes biliyor” diye konuştu.

'ARŞİVLER AÇILSIN'

Türkiye’de kayıpların olduğunun herkes tarafından bilindiğini ifade eden Bilici, dünya sıralamasında ise 5’inci sırada bulunduğu kaydetti. Birleşmiş Milletlerin (BM) Türkiye’ye kayıplar için “kapsamlı bir politika belirlemesini” ve “Kayıplar için mahkeme dışı bir mekanizma kurması” çağrısında bulunduğunu hatırlatan Bilici, adalet ve yüzleşme için bunun gerekliliğine ve önemine işaret etti. Bilici, hakikatlerin ortaya çıkarılması için, devletin arşivlerini açmasını, araştırmalarda bulunmasını ve kayıp yakınlarıyla iletişime geçmesi gerektiğini söyledi. BM’nin önerisinin aynı zamanda kendilerinin de bir talebi olduğunu söyleyen Bilici, kurulacak mekanizmanın tarafsız, bağımsız ve objektif olmasının taşıdığı öneme dikkat çekti.