Hatun Tuğluk'un cenazesine saldırı 'nefret suçu' sayılmadı

Savcılığın, Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine saldıranlar hakkındaki soruşturmayı 'nefret suçu' kapsamında değil de Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefetten yürüttüğü ortaya çıktı. Zanlıların 'terörist cenazesi sandık' savunmasının da savcılık tarafından 'haksız tahrik' olarak değerlendirilmesi söz konusu...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine yapılan saldırı nedeniyle ifadesini aldığı 19 kişiyi serbest bıraktı. 4 kişi halen gözaltında tutulurken, 6 kişi de aranıyor.

Savcılığın, İncek mezarlığında cenazeye saldırıya ilişkin yürüttüğü soruşturmanın ayrıntıları ortaya çıktı. Savcılık, Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırıyı, bu tür olaylar için 2014 yılında TCK'ye giren 'nefret suçları' kapsamında ele almayarak, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefetten yürütüyor. Savcılığın, ifadesini aldığı kişilerin 'olayı terörist cenazesi sandık' savunmasını da 'haksız tahrik' olarak değerlendirebileceği belirtiliyor.

SAVCILIK ORGANİZE BULMADI

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırıya ilişkin Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı olayı 'organize' bulmadı.

Soruşturmaya ilişkin bilgi veren savcılık kaynakları, Aysel Tuğluk’un cezaevinden getirilmesinin uzun sürmesi nedeniyle saatin 19.00-20.00’yi bulduğunu, havanın kararması üzerine mahallede “terörist cenazesi defnediliyor” söylentisinin çıkarıldığını öne sürerek, bu nedenle cenazeye katılanlara yönelik “bağrış-çağrışlar” olduğunu, ancak fiili saldırı olmadığını öne sürdü.

Ayrıca savcılık, şüpheliler hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Yasası’na muhalefetten işlem yaptı. Savcılığın, saldırganlar hakkında şu an “nefret suçu” veya daha ağır suçlardan işlem yapmayı düşünmediği de belirtiliyor. Hatta savcılığın, şüpheliler hakkında “haksız tahrik” uygulamasının söz konusu olduğu öne sürülüyor. Şüphelilerin ifadelerinde, “terörist cenazesi sandık”, “Sırrı Sürreyya Önder bize küfür etti” şeklindeki savunmalarının buna dayanak yapılacağı iddialar arasında.

Mezarlık çevresinde toplanan kalabalığın, "Buraya terörist, Ermeni, Alevi gömdürmeyiz. Gömerseniz de mezardan çıkartır cesedi parçalarız" diye bağırdığı belirtilmiş, saldırı nedeniyle cenaze mezardan çıkartılarak Tunceli'ye götürülmüştü.

DAHA DÜŞÜK CEZA

Nefret suçları zanlıları 5 yıla kadar hapis talebiyle yargılanıyor. 2911'e muhalefet nedeniyle yapılan yargılamalar ise 1 yıl 6 aydan, 3 yıla kadar hapis talebiyle yapılıyor.

Soylu'dan 'saldırganla fotoğraf' açıklaması: Sonra gözaltına alındıSoylu'dan 'saldırganla fotoğraf' açıklaması: Sonra gözaltına alındı

Cenazeye saldıran kişinin Bakan Soylu'yla fotoğrafı çıktıCenazeye saldıran kişinin Bakan Soylu'yla fotoğrafı çıktı