Kaleli için belediyede eylem

Belediyeden atılan Büşra Kaleli'ye kadınlardan destek: Dayanışmayı duyurmaya geldik.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükçekmece Belediyesi’ndeki işinden kadın olduğu için atıldığı söyleyen Büşra Kaleli için TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu ve Sosyalist Kadın Meclisi(SKM) belediye önünde açıklama yaptı. Açıklama öncesi Belediye zabıtaları kadınların, belediye binası önünde açıklama yapmasına engel olmak istedi. Belediye önünde bir araya gelen kadınlar açıklama yapmak için pankart açtı. Zabıtalar kadınların taşıdığı pankartı yırtınca kadınlar ve zabıtalar arasında tartışma yaşandı. Belediyeyi protesto eden kadınlar, üzerinde, "Ofiste, şantiyede, belediyede kadınlar var. Şehir plancısı Büşra Kaleli yanlız değildir" ve "İşte , sokakta, eylemde kadınlar her yerde" yazılarının yer aldığı pankartların parçalarını birleştirerek basın açıklaması yaptı.

'DAYANIŞMAMIZ BÜYÜYOR, DUYURMAYA GELDİK'

İlk sözü TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu Üyesi Pınar Hocaoğulları aldı. Hocaoğulları, kadın düşmanlığının her gün giderek arttığını beliretek şunları söyledi: “Kadın emeğini yok kadın düşmanı, cinsiyetçi ayrımcılığa sayan, kadın düşmanı, cinsiytçi ayrımcılığa bir örnek de İstanbul Büyükçekmece Belediyesi'nden geldi. Büyükçekmece Belediyesi yönetimi kadın şehir plancısı çalıştırmak istemedi. Belediyenin hizmet aldığı taşeron firma Master Gayrı Menkul ve Şehircilik Hizmetleri de belediye imar müdürlüğündeki çalışanı, şehir plancısı Büşra Kaleli'yi 1 Eylül'de işten çıkaracağını söyledi."

'Kadın olduğum için belediyeden atıldım!''Kadın olduğum için belediyeden atıldım!'

Hocaoğulları, Şehir plancısı Büşra Kaleli'nin Büyükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak'ın tehdidine ve hakaretinlerine maruz kalmasını da eleştirerek şöyle devam etti: “

Ofiste, şantiyede, plazada, madende ve belediyede kadın mühendisler, mimarlar, plancılar var' demeye geldik. Çalışma hayatında cinsiyetçi uygulamalara karşı mesleğimiz ve emeğimiz için mücadelemiz ve dayanışmamız büyüyor, duyurmaya geldik. Çalışma yaşamındaki cinsiyeçi uygulamalara, yaşam alanlarımızdaki kadın düşmanlığına karşı kadın dayanışmasıyla direneceğiz, eşit ve özgür bir yaşam kuracağız.”

Zabıtalar, pankartı yırttı Zabıtalar, pankartı yırttı

'SALDIRAMAYACAKSINIZ...'

Hocaoğulları'nın ardından Sosyalist Kadın Meclisi adına eren Çoban da; “Büyükçekmece belediyesinin cinsiyet, ayrımcı, iş politikalarına karşı ses çıkarmak için buradayız” dedi: “

Tüm bu erkek yanlı, cinsiyet ayrımcı politikalarla hedeflenen kadınların çalışma hayatının dışına atılarak eve hapsedilmesidir. Biz bu zihniyeti yüzyıllardır bedenimiz üzerinden tahakküm kuranlardan, cadı diyerek kadınları yakmaya çalışanlardan, grev yapan kadınları fabrika içinde yakanlardan, tecavüzü aklayan yasa çıkarmaya çalışanlardan tanıyoruz. Bu zihniyet ki Büyükçekmece Belediyesi'nin ve ona bağlı taşeron şirketinde cisimleşerek bu gün emeğini satarak geçinen işçi kadınlara saldırmaktadır. Kadınları çalışma yaşamının dışına itmek, evlere kapatmak ve ekonomik olarak bağımlı hale getirmek amacındaki bu uygulamalara bulunan bahaneler ise eskimiş, çürümüş erkek zihniyeti tekrar gözler önüne sermektedir.

Bizi evlere kapatamayacak, kazanımlarımıza saldıramayacaksınız. Cinsiyetçi uygulamalarınızın, mobbinglerinizin karşısında kadın dayanışmasını büyüteceğiz. Kadınları çalışma hayatının dışına itemeyeceksiniz. Asıl biz kadınlar dayanışmamızın gücü ve kadın aklının gelişkinliği ile sizin bu cinsiyetçi uygulamalarınızı tarihin derin çöplüğüne göndereceğiz. Buradan sesleniyoruz emekçi kadınlar yalnız değildir, Büşra yalnız değildir." (HABER MERKEZİ)