Feleknas Uca, en uzun yasağı sordu

Sur ilçesinin 6 mahallesinde 21 aydır süren sokağa çıkma yasağı Meclis'e taşındı. HDP Milletvekili Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle 7 soru yöneltti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya Diyarbakır'ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının neden bitmediğini sordu. Soru önergesinde Uca, çatışmada hayatını kaybeden Hakan Arslan'ın cenazesinin bulunmasını da talep etti.

Feleknas Uca soru önergesinde şöyle dedi: "28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır merkez Sur ilçesinin Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' tam olarak 1 yıl 8 ay 24 gündür devam etmektedir" diyerek, "Bu yasak dünya tarihinin en uzun süren sokağa çıkma yasağı olma özelliği taşımakta dır. 98 gün süren çatışmalardan sonra döneminİçi şleri bakanı Efkan Ala’nın 10 Mart 2016 tarihinde 'Sur’da operasyonlar bitti' açıklamasına rağmen hala Sur’un 5 mahallesinde abluka devam etmektedir."

Uca, 25 Mart 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu Sur ilçesinin tamamı için “acele kamulaştırma kararı” aldığını belirterek, Sur sadece fiziksel olarak yıkıma maruz kalmamış, aynı zamanda binlerce yıldır gündelik yaşamında ve mimarisinde farklı inanç ve kültürleri yaşatan Sur'un kültürel belleği de yok edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Uca, 22 Ocak 2016 tarihinde Sur’da yaşamını yitiren Hakan Arslan’ın cenazesinin 577 gündür ailesine neden verilmediğini de sordu.

Feleknas Uca, içişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu soruları yöneltti:

1. 10 Mart 2016 tarihinde "Sur'da operasyonlar bitti" şeklinde yapılan açıklama üzerinden 1 yıl 8 ay 24 gün geçtiği halde burada yasağın sürüyor olmasının sebebi nedir?

2. Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar tarafından, Sur’un eski mimarisine uyumlu bir inşa olacağı açıklamalarına rağmen TOKİ’nin inşa ettiği evlerin tarihi hiç bir özelliği olmayan yapay,

betonarme yapıya dayanmasının sebebi nedir?

3. Sur’da 28 Kasım 2015 tarihinden itibaren devam eden ablukada kaç kişi hayatını kaybetmiştir?

4. Sokağa çıkma yasağının 28 Kasım 2015 tarihinde ilan edildiği Sur’da bu güne kadar kaç kişi gözaltına alınmıştır? Bunların kaçı tutuklanmıştır?

5. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı ve fiilen yasağındevam ettiği Diyarbakır Sur’da 22 Ocak 2016 tarihinde hayatını kaybeden Hakan Arslan’ın cenazesi nerededir?

6. Arslan’ın ailesi, içerisinde insan hakları örgütleri ile hukukçuların da yer aldığı bağımsız sivil bir heyet ile birlikte cenazenin bulunması için araştırma, inceleme ve kazı çalışmasının yapılması amacıyla resmi mercilere defalarca başvurduğu halde bunun engellenmesinin gerekçesi nedir? Bu talep hangi kişi ya da kurumlar tarafından engellenmektedir?

7. Sur’da 1 yıl 8 ay 24 gündür devam eden ablukadan dolayı, evleri yıkılmış, zorunlu göçe maruz kalmış, iş yerlerini kaybetmiş ve gıda gibi temel yaşam malzemelerine ihtiyacı olan Sur’lu yurttaşların mağduriyetinin giderilmesi  için bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?