Baykal: Parti devletinin sonu kötü

CHP'li Deniz Baykal, memleketi Antalya'da esnafla biraraya geldi. Baykal Türkiye için "Parti anayasası olursa, parti devleti olursa bunun sonu kötü" dedi; "Herkes dediğim dedik anlayışını dayattı. Gücü olan anlayışını dayattı sonra her şey sıkıştı. Çok ciddi sıkıntılar var" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, iktidarı eleştirerek "Parti devletinin sonu kötü" dedi. Baykal, "Anayasa herkese eşit, hür, herkese yukardan bakar, herkesi kucaklar ayrım yapmaz, devlete devlet mualemesi yapar devlete parti muamelesi yapmaz. Parti üstüdür. Parti anayasası olursa parti devleti olursa bunun sonu kötü. Etrafınıza bakın görüyoruz, acı, gözyaşı, ızdırap" diye konuştu.

Memleketi Antalya'da sanayi esnafıyla kahvaltıda bir araya gelen Baykal, sözlerine şöyle devam etti: "Buna bir dur dememiz lazım. Bir fırsat geçse buna dur demek lazım. Anayasa partiler üstü bir anayasa olur değil mi? Bizdeki toplumun yarısının hayır dediği bir anayasa olur mu? Bu tablonun sürekliliğine geleceğine yatırım yapılır mı? Bu gitmez artık." 

Baykal, "Bizim sağduyuyu en kısa sürede hakim kılmamız lazım. Siyasi kavgayı mahkemede çözmek kadar tehlikeli bir şey yoktur. Siyasi kavgayı mahkemede çözmek yanlış iştir" deyip ekledi: "Siyasetin zemini ayrı. Siyasetin tarafı hakim polis değil. Siyasetin tarafı halk, işçi, memur, kadın, emekli, yatırımcı, girişimci taraftır. Bunların dili başka, mahkemenin dili başka. Mahkemede alet kelepçe. Siyasette alet kelepçe değil. Siyasetin aleti 'sen ne diyorsun kardeşim' diyerek sormak ve dinlemektir."

'ÇOK CİDDİ SIKINTILAR VAR'

"Türkiye'de her düşünceye her anlayışa her sese ihtiyaç var" diyen Baykal, "Sen sus kardeşim ben biliyorum seslerine ihtiyacımız yok. Bir müzakere bir paylaşma bir tartışma ortamı yaratılamadı. Herkes dediğim dedik anlayışını dayattı. Gücü olan anlayışını dayattı sonra her şey sıkıştı. Çok ciddi sıkıntılar var" ifadelerini kullandı.

Baykal, "Bazen siyasetçinin yararı ile milletin yararı çelişiyor. Siyasetçi bir şey istiyor milletin işine gelmiyor. Ama o dayatıyor sonra işler sıkışıyor" diyen Baykal 'siyasi hatanın siyasetle düzeltilmesi' çağrısı yaptı. Baykal, "Hukuk, siyaset karşı karşıya mücadele eder hale geldi mi siyaset de kaybeder hukuk da... Siyaset ile hukuku çatıştırmamak lazım. Siyaset kendi zemininde yürüyecek hukuk kendi zemininde. Siyasetçi vay bu gelişme beni rahatsız etti hukuk sopasını kullanarak hallederim demeye başladı mı iş sıkıntıya girer" dedi.

'ASKER BİR TUHAF OLUYOR...'

Asker, hukuk ve politikanın bozulduğunu savunan Baykal, şöyle devam etti: "Bunlarla birlikte temelde ne bozuldu buluyor musunuz? Siyaset bozuldu. Siyasette denge bozulunca hükmetmeye başladı. Her yere kesinlikle bulaşmaması gereken yerlere. Mesela orduya, yargıya, diyanete, son dönemlerin en kritik olayı diyanete bulaşması. Siyasette denge kaybolunca tüm dengeler bozuluyor. Hukuk düzeni yönetim düzeni olağanüstüye geçiyor. Yargı yargı olmaktan çıkıyor. Asker bir tuhaf oluyor. Diyanette bir başka şekle giriyor. Bunların çaresi vatandaşta."