Kelebekler Vadisi'ne yeni tehdit: Hippi Müzik Buluşması

Kelebekler Vadisi’nde düzenlenmesi planlanan Hippi Müzik Buluşması adlı organizasyonun, 1. derece SİT alanı ilan edilen vadinin ekosistemi için tehdit oluşturabileceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Hippi Müzik Buluşması" adıyla, 11-13 Ağustos tarihlerinde 1. derece doğal SİT alanı olan Kelebekler Vadisi’nde düzenlenmesi planlanan organizasyona tepkiler büyüyor. Çevreciler ve bilim insanları, yaklaşık 1000 kişi olarak beklenen festival katılımcılarının, 80’in üzerinde kelebek türünün ve endemik bitkilerin yaşadığı vadi ekosistemini olumsuz etkileyeceği görüşünde.

Bilim insanları, vadide belirli bir desibelin üzerinde oluşan gürültü kirliliğinin canlılarda stres yaratabileceğini, bunun da davranış ve üreme bozukluğuna neden olabileceğini belirtiyor. Vadide kelebekleri rahatsız etmemek amacıyla yüksek sesle konuşmamaya özen gösterilmesi gerektiğini bildiren tabelalar bulunuyor. Çevreciler, böyle bir alanda kitlesel ve ses sistemi kurulumu gerektirecek bir organizasyon yapılmasını tepkiyle karşılıyor.

ORGANİZASYON FİRMASININ ALDIĞI BİR İZİN YOK

Organizasyon firmasının SİT alanında düzenlemeyi planladığı festival için, resmi makamlardan alınmış herhangi bir izni yok. Korunan alan statüsünde bulunan bölgelerde izinsiz etkinlik düzenlemek, Milli Parklar Kanunu’nun 14. maddesine göre suç teşkil ediyor:

“Bu Kanun kapsamına giren yerlerde;

a) Tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değeri bozulamaz,

b) Yaban hayatı tahrip edilemez,

c) Bu sahaların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz.”

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İlker Çinbilgel, “Tabiat parkları; bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçalarını, ifade eder” diyor. Tabiat parklarının dinlenme ve eğlenmeye uygun olduğunu belirten Çinbilgel, buradaki önemli ayrıntının vadide yapılan tüm organizasyonların ekosisteme uyumlu bir şekilde gerçekleşmesi gerektiği ve hiçbir şekilde bu alanda izinsiz etkinlik düzenlenemeyeceği hususu olduğunu söylüyor.

ALAKIR KARDEŞLİĞİ: VADİNİN KAPASİTESİ YETERLİ DEĞİL

Festivalin, iptal edilmesi için kampanya yürüten Alakır Nehri Kardeşliği, akustiğin çok yüksek olduğu vadide, kelebekleri ve diğer canlıları rahatsız etmemek için yüksek sesle konuşulmayan alana amfiler taşınacağını ve müzik sistemleri kurulacağını belirten bir not yayımladı. Festivale katılmak için 1000’den fazla kişinin vadiye geleceği belirtilen notta, “Bu tarz festivaller için açık ya da kapalı birçok mekan var. Bunu altyapısı ve o kadar insanı kaldırabilecek kapasitesi olmayan küçücük bir vadide yapma arzusu nedir?” diye soruluyor.

Festivalin iptal edilmesi için bir başka kampanya da change.org üzerinden organize ediliyor. Kampanyada, gürültü kirliğinin ötesinde çok sayıda kişinin bir araya gelmesinin bile ekosistem için iyi olmayacağı belirtiliyor.

SİYA SİYABEND ÇEKİLDİ

Yapılan çağrılar sonucunda Siya Siyabend, Kökler Filizleniyor gibi gruplar festivalden çekildi. Siya Siyabend, kararının gerekçesini Facebook sayfasından şu ifadelerle açıkladı: “Dinleyicilerimizin bu kararı hoş bir şekilde karşılayacaklarına inanıyor ve bunu görüyoruz. Bu bir konser iptali değil, orada yaşam alanları işgal edilen soyu tükenen canlılara bir saygı duruşudur, saygıya davettir.”

2013’TE ÇADIR FESTİVALİ İPTAL EDİLMİŞTİ

Kelebekler Vadisi’nde önceki yıllarda da kitlesel festivaller düzenlenmek istenmişti. 2013 yılında düzenlenmesi planlanan Çadır Festivali için organizatör firma tarafından Muğla il Çevre Müdürlüğü Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na izin başvurusunda bulunulmuş, Kurul “yüksek sesli müzik yayını, bölgede yaşayan canlılara zarar verir” gerekçesiyle başvuruyu reddetmişti. Bunun üzerine festival adını kamp olarak değiştirmiş, müzisyenlerin konserleri iptal edilmiş, katılımcı sayısı azaltılmış ve festival dalış, tırmanış gibi etkinliklerle yeni bir şekil almıştı.

Çadır Festivali, şekil değiştirerek devam etse de gerçekleştirilen etkinlikler ve alanda kitlesel bir şekilde konaklamak için herhangi bir izin alınmamıştı. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, “Kelebekler Vadisi, birinci derece doğal SİT alanıdır. Doğal SİT alanında izinsiz hiçbir işlem yapılamaz. Burada faaliyeti planlayanlar suç işlediler. Jandarma bunun gereğini yapacak ve suç duyurusunda bulunacaktır. Orada konaklama yapılamayacaktır. Kanuna göre doğal SİT alanlarını bozmak suçtur.” demişti.

İYİ BİR ÖRNEK: BOZCAADA CAZ FESTİVALİ

Benzer bir tartışma Bozcaada’nın Pavli Çamlık Ormanı’na inşa edilen Pavli Restoranı’nda, 28-30 Temmuz tarihlerinde düzenlenmesi planlanan Bozcaada Caz Festivali için yürütülmüştü. Çevreciler ve ada sakinleri orman yangını tehlikesine dikkat çekerek etkinliğin başka bir yerde yapılmasını istemişti. Organizasyon ekibi ve belediye arasında yapılan görüşmeler sonucu, konu için uzlaşmaya varılmış ve festival Bozcaada Manastır Restaurant’a alınmıştı.

DÜNYA MİRASI

Birinci derece doğal sit alanı olan Kelebekler Vadisi, içinde barındırdığı endemik türler sebebiyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunuyor. Vadide 80’in üstünde endemik kelebek türü yaşıyor. Tarımdan turizme kadar her şeyin ekolojik yöntemlerle yapılması için çalışmalar yürütülen vadi, kitle turizminin olumsuz etkilerinden korunmaya çalışılıyor.