Roboskili anneler Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde

HDP'li milletvekillerinin başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin altıncı günü, Diyarbakır'da katledilen Tahir Elçi için tutuldu. Roboskili annelerde de bugün Diyarbakır'a gelerek nöbet tutan milletvekillerine destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP’li 10 milletvekilinin Diyarbakır Ekin Ceren Parkı’nda başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti 6'ncı gününde devam ediyor. Nöbet eylemine katılan HDP’li milletvekilleri nöbetin 6. gününde ilk kez üzerinde Vicdan ve Adalet yazan önlükler giyerek çıktı. HDP Sözcüsü ve Urfa milletvekili Osman Baydemir, basına yaptığı açıklamada, bugün tutacakları nöbeti, Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi’ye ithaf ettiklerini söyledi. Baydemir, Tahir Elçi’nin katillerinin ortaya çıkarılmamasını eleştirdi.

Faşizmin yalandan ve zulümden beslendiğini söyleyen Baydemir “Siz OHAL ilan edeceksiniz, KHK ile insanların ekmeğine el koyacaksınız, kanla, ölümle yeni iktidar devşireceksiniz, barışın en büyük aktörü Sayın Öcalan’a tecrit uygulayacaksınız; sonra savaşın hesabını HDP’ye çıkaracaksınız? Biz buna itiraz edeceğiz. İmralı’daki tecrit bir kez daha gösterdi ki, bunlar barışı istemiyor. Tecrit işkencedir. Tecrit insan haklarına saldırıdır. Tecridin ne demek olduğunu bu son 6 gün içinde idrak ettik. Kendimiz yaşadık” dedi.

HODRİ MEYDAN, AÇIN BARİYERLERİ

Baydemir’in gündeminde Sabah gazetesinin manşet haberi de vardı. Gazeteyi basın toplantısını izleyen gazetecilere gösteren Baydemir şunları söyledi: “Kaç gündür bu alan heronlarla izleniyor. Naklen izleniyor. Kimi medya organları buradan çekilen fotoğraflarla yalan haber servis ediyor. Hitler’in propaganda bakanı Goebbels’in yalan propagandasının son örneğidir çamur medyasının haberleri. Bir kez daha hodri meydan diyoruz: Açın bariyerleri, kaldırın savaş aygıtlarını. Halk ne yaparsa başımız gözümüz üzerine. Yalan haberi Newroz’da da yaptınız. Orada aradık yüz binlerce insan içinde muhabirinizi görmedik. Bu gazetenin hak ettiği bir şey var. Arkadaşlar bu gazeteyi atmayın, yere serip ikramlarımızı üzerine koyarız. Sonra da geri dönüşüm kutusuna atalım. Kağıttır, israf olmasın.

hdp3

Baydemir, hiçbir gazetenin kapatılmasını, hiçbir gazetecinin hapse atılmasını savunmadıklarını da ifade etti.

MAZIDAĞI’NIN KÖYLERİ BOŞALTILIYOR

“Faşizmi Erdoğan ve hükümeti icat etmedi. Faşizme karşı direniş ve mücadeleyi de biz icat etmedik. Her iki kavram da neredeyse insanlık tarihi kadar eski. Bugüne kadar bütün faşist rejimler kaybettiyse, direnenler sayesindedir. Faşizm mücadeleyle aşılır, kadercilikle değil. Onun için durmayacağız, faşizmi gerileteceğiz” diyen Baydemir, Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı bazı köylerin, maden çıkartılacağı gerekçesiyle boşaltılmak istendiğini söyledi.

Baydemir konuşmasına şöyle devam etti: “Faşizm aynı zamanda bir sömürü aygıtıdır. Bugün Mardin Mazıdağı ilçesindeki köylerde yaşayan köylülere köyü boşaltın tebligatı yapıldı. Gerekçe maden işletmesi kurulacak olması. O topraklar o milletin anasına küfreden vardı ya, ona peşkeş çekilmiş. Toplamda 1000’i aşkın nüfus evsiz kalacak. Hem yer altına hem yer üstüne düşman olan bu rejim dini imanı paradan ibaret olan bir rejimdir. Bu, mevcut iktidarın dinden ve ahlaktan ne kadar uzaklaştığının göstergesidir. Vicdan ve adalet nöbeti bu peşkeş çekmeye karşı da çağrıdır.”

MECLİS’İN İTİBARI, MİLLETİN İRADESİ

Baydemir konuşmasında Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yeni makam arabası hakkında da konuştu: “Meclis Başkanı 5 trilyona makam arabası alıyor. Neden deyince Meclis’in itibarını düşünün diyor. Ey Meclis Başkanı, Meclis’in itibarı kaç para ki o araba Meclis’in itibarını koruyor? Meclis’in itibarının yerlerde sürünmesinin sebebi ne biliyor musun? O 15 Temmuz’da cuntanın yapamadığını sen yaptın. Milletin iradesini cezaevine koyduğun için Meclis’in itibarı yerlerde. Milletin iradesi parayla değil, demokrasiyle, kürsü dokunulmazlığı ile ölçülür.”

CÜMBÜŞ KRİZİ

“Dün Çağlar Demirel’in anne ve babası, yani hepimizin anne ve babaları, çocuklarımız bu alana alınmadılar. Bize mektuplar selamlar geliyor. Biz bu halkın yüreğinin ne için çarptığını çok iyi biliyoruz” diyen Baydemir, Ekin Ceren Parkı’na alınmayan saz hakkında ise şunları söyledi:

“Burada her bir milletvekiline zimmetlediğimiz bazı materyaller var. Mesela biri ses çıkarmak için kullandığımız kaşık. Bir diğeri zor bela, uzun müzakerelerle içeri aldığımız her bir vekile bir sandalye ve bir hasır. Bütün bunlar içinde en çok sorun yaratan bir alet daha var. Çok kızmışlar. Üstler, Ankara çok kızmış. Burada bir tane cümbüş var. O cümbüş muazzam bir krize dönüşmüş. Tamam, adaletten korkuyorsunuz, milletten korkuyorsunuz anlıyoruz. Milletin iradesinden korkuyorsunuz. Bu cümbüşten niye korkuyorsunuz? Sazdan korktuğunuz gibi mi cümbüşten korkuyorsunuz. Demirtaş’ın sazından korktuğunuz gibi mi cümbüşten korkuyorsunuz?”

Milletvekillerinin nöbet tuttuğu Ceren Ekin Parkı’nı ziyaret eden Sırrı Süreyya Önder, alandaki cümbüşü eline alıp çalmıştı. Ertesi gün milletvekillerine ulaştırılmak istenen saza izin verilmemişti.

EYLEM İSTANBUL’DA DEVAM EDECEK 

"Bu dönemin faşizmi gerileyecek” diyen Baydemir, Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin devam edeceğini şu sözlerle anlattı: “Eylemimiz sonlanmayacak. Bayrak İstanbul’a devredilecek. İstanbul bayrağı alacak. Vicdanın sesini yükseltebileceği oranda yükseltecek. O bayrak Van’a teslim edilecek, Van’dan İzmir’e taşınacak. Bu ülkede herkes hür ve eşitçe yaşayıncaya kadar, bu halkın evlatları özgür oluncaya kadar, KHK ile oluşan hak gaspları telafi edilinceye kadar, Sur’daki yıkım duruncaya kadar bu mücadele devam edecek.”

ROBOSKİLİ ANNELERDEN DESTEK

Roboskili 10 kadın, Ekin Ceren Parkı'nda nöbet tutan HDP'li milletvekillerine destek ziyaretinde bulundu.

Polisin ablukasındaki parkta Vicdan ve Adalet Nöbeti tutan milletvekillerini ziyaret etmek isteyen Roboskili kadınlar polisin engeliyle karşılaştı. HDP'li milletvekillerinin müdahalesiyle polis, sadece 4 kadının parka girişine izin verdi. "

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, polisin tutumunu eleştirerek, "Roboski'den buraya kadar gelen kadınları güneşin altında bekletiyorlar. Bu faşizmdir" dedi.

'ADALET İÇİN GELDİK'

Parkta milletvekilleriyle buluşan 4 kadın da polisin arkadaşlarını içeri almamasına tepki gösterdi. "Sabahtan beri yoldayız. 4 kadın içeri girdik, diğer arkadaşlarımıza da izin verselerdi ne olurdu" şeklinde konuşan kadınlar, "Adalet için, vicdan için geldik. Milletvekillerimize destek için geldik" dedi. Çocuklarının katillerinin bulunmasını isteyen kadınlar, "Tutuklu milletvekillerinin elinde silah mı vardı? Milletvekillerimiz ve bütün siyasi tutuklular serbest bırakılsın" dedi.

roboski

Roboskili anneleri parkta karşılayan HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, "Sizin mücadelenizden korkuyor. Biz de sizin ve bütün kadınların mücadelesinden güç alıyoruz" dedi.

'FERHAT'TAN SELAM GETİRDİM'

Geçtiğimiz gün tutulduğu cezaevinden serbest bırakılan Siirt Milletvekili Besime Konca ise, "Size Ferhat'ın (Encü) ve diğer milletvekili arkadaşlarımızın selamlarını getirdim" dedi.

Roboski katliamında bir kardeşini ve akrabalarını kaybeden Ferhat Encü, Kasım 2015'te gerçekleşen genel seçimde Şırnak'tan milletvekili seçilmişti. Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "silahlı terör örgütü üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılanan Encü, 17 Şubat 2017'de tutuklanarak Kandıra Cezaevi'ne gönderilmişti.