'Bombalardan oyuncak yapmaya çalışan çocuklar için oradaydık'

Suruç Katliamı'nın ikinci yıl dönümünde İzmir'de anma etkinliği düzenlendi. Katliamdan sağ kurtulan Şahin Tülüklü, "Bize soruyorlar siz neden oradaydınız? Çünkü orada yıkılmış bir kentin sokaklarında taşlardan, bombalardan oyuncak yapmaya çalışan çocuklara oyuncaklar götürmek için oradaydık" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - IŞİD'in Suruç saldırısında hayatını kaybeden 33 kişi için, İzmir'de anma etkiliği düzenlendi. Saldırıdan yaralı olarak kurtulan Şahin Tülüklü, "Bize soruyorlar siz neden oradaydınız? Çünkü orada yıkılmış bir kentin sokaklarında taşlardan, bombalardan oyuncak yapmaya çalışan çocuklara, düşleri, umutları, oyuncakları götürmek için oradaydık" dedi.

Alsancak'da, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleşen anmada, "Suruç'un hesabı sorulacak","Aylin’den Sibel’e yürüyoruz zafere" sloganları atanlara, yoldan geçen bir kişinin "Ne mutlu Türk’üm diyene" sloganıyla karşılık vermesi üzerine kısa bir gerginlik yaşandı.

'ADALET GELENE KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Eyleme katılan gençlik örgütleri adına Deniz Bahçeci konuşma yaptı. 2015 yılında IŞİD'in saldırdığı Kobani'nin yeniden inşası için yola çıktıklarını söyleyen Bahçeci, "Yanımızda oyuncaklarımız, kitaplarımız, yardım malzemelerimiz vardı. 20 Temmuz sabahı Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde buluşmuştuk. Bir canlı bomba saldırısında 33 düş yolcumuzu, kızıl karanfillerimizi sonsuzluğa uğurladık" dedi.

Saldırının halkların bir arada yaşama isteğini hedef aldığını belirten Bahçeci, "Bugün Suruç Katliamı'nın ikinci yıl dönümü ve birçok gençlik örgütüyle omuz omuza, sokaklarda adalet mücadelesi yürütüyoruz. Biz herkes için adalet dedik ve bu talebimizi sürdürmeye devam edeceğiz, ta ki adalet gelene kadar" diye konuştu.

Katliamda ihmali bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Suruç emniyet müdürüne para cezası verildiğini hatırlatan Deniz Bahçeci, "Suruç’un vebali 33 arkadaşımızın vebali 7500 TL oldu. Bu topraklarda adaletin geldiği nokta budur" ifadelerini kullandı.

'BOMBALARDAN OYUNCAK YAPMAYA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN ORADAYDIK'

Suruç Katliamı'ndan yaralı olarak kurtulan Şahin Tülüklü, "Bize soruyorlar siz neden oradaydınız? Biz neden oradaydık? Çünkü orada yıkılmış bir kentin sokaklarında, taşlardan, bombalardan oyuncak yapmaya çalışan çocuklara, düşleri, umutları oyuncakları götürmek için oradaydık. Biz neden oradaydık? Kürt ve Türk halkının kardeşlik ve eşitlik köprüsünü inşa etmek ona bir tuğla koymak için oradaydık" şeklinde konuştu.

Barış için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını dile getiren Tülüklü, "Biz İstanbul’dan yola çıktığımızda tam 5 kez didik didik arandık. Ama canlı bomba Suruç’un her sokağında mobeseler olmasına rağmen, bombacı olduğu ihbarı daha önce bildirilmesine rağmen ne hikmetse bizim içimize giriyor 33 canımızı, yoldaşımızı toprağa, ölüme ve yaşamın karanlığına teslim ettik" dedi.

Anmaya katılanlar adına ortak basın açıklamasını okuyan Tuana Oğuz ise, AK Parti'nin katliamın birinci sorumlusu olduğunu savundu.

Oğuz, "AKP, savaş politikalarının bir ürünü olarak gerçekleşen Suruç katliamının birinci sorumlusudur. Suruç katliamı ile birlikte savaş yeni bir eşiğe çıktı. Coğrafyamızda giderek yayılarak Cizre ve Sur gibi kentlerde şehir merkezlerinin bütünüyle yıkıldığı, barış güvercinlerimizin katledildiği bir süreç yaşandı" ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra Yenikapı Tiyatrosu “Barış” adlı oyunu sergilerken, sonrasında Praksis sahne aldı. (DUVAR)