Sur'daki yıkımlara karşı platform kuruldu

Diyarbakır Suriçi’nde devam eden yıkıma karşı “Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’ kuruldu. 31 Mayıs’ta deklare edilecek platform, Sur için duyarlılık çağrısında bulunarak eylem takvimi belirleyecek.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde “kentsel dönüşüm projesi” çerçevesinde, daha önce boşaltılmış olan evlerin yıkımına 23 Mayıs’ta başlandı. İş makineleri polis eşliğinde yıkıma devam ederken, kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi partiler, kanaat önderleri ve ekolojistler bir araya geldi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl binasında gerçekleştirilen toplantıdan Sur için duyarlılık çağrısı ile eylem kararı çıktı.

'UMUTSUZ DEĞİLİZ'

Basına kapalı yürütülen tartışmalar ve yapılan önerilerden sonra basın toplantısı düzenlendi. DBP İl Eşbaşkanı Zeki Baran ve HDP İl Eşbaşkanı Gülşen Özer’in de katıldığı toplantıda, Diyarbakır'da yaşayanlara, 31 Mayıs’ta Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun deklare edilmesi toplantısına katılma çağrısında bulunuldu.

Toplantıda konuşan Zeki Baran, “Kürde sadece fiziki saldırı yapılmıyor. Kültürüne, tarihine, geçmişine saldırı yapılıyor. Sur önce tank, topla yıkılmak istendi, şimdi de kepçelerle yerle bir edilmek isteniyor. Ama bunu kabul etmeyeceğiz. Karşı durup, direneceğiz. Sur için ulusal ve uluslararası düzeyde ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Umutsuz değiliz, Sur’un yıkılmasına engel olabiliriz” dedi.

‘KARAR 2014’TE MGK TOPLANTISINDA ALINDI’

Toplantıda, Sur’da “kentsel dönüşüm” adı altında gerçekleştirilen yıkımın, 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Toplantısı’nda (MGK) kararlaştırıldığı ve ilçenin tarihi ve kültürel yapıların yok edilmesi amaçlandığı savunuldu.

Ayrıca yıkım ile birlikte Sur halkının yoksullaştırılması ve göçe zorlanması ile demografik yapının değiştirilmesi hedeflendiği belirtildi. Yıkımın sürdürülmesi durumunda bu hedefin özellikle “sokağa çıkma yasağı” ilan edilen ve yıkımın yaşandığı kentlerin tamamına yayılacağına işaret edildi. Toplantıda, “kentsel dönüşüm” yerine, “yerinden dönüşüm” ile yapıların onarılarak tekrar halkın hizmetine sunulması da tartışıldı.

PARTİ VE SİVİL KURUMLARA ELEŞTİRİ

Toplantıda yapılan önerilerin yanı sıra HDP ve CHP’ye yıkımın durdurulmasına karşı çalışma yürütmekte eksik kaldıkları yönünde eleştirilerde bulunuldu.

Yıkım öncesi yapılan su kesintisi ile birlikte başlayan sağlık sorunları, yıkımın durdurulması için yürütülmesi gereken hukuki çalışma ve yıkımla birlikte başlayan hak ihlallerine dikkat çekilen toplantıda, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası’na yönelik eleştiriler de yapıldı.

Toplantıda, yıkım ile birlikte kepenk kapatmak zorunda kalan Sur esnafının durumuna da dikkat çekilerek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın harekete geçmesi yönünde tartışmalar yürütüldü.

YIKIMA KARŞI EYLEM KARARI

Sur’un yıkımına örgütlü olarak karşı çıkmak amacıyla, “Sur’un Yıkımına Hayır Platformu”nun kurulması kararlaştırıldı. Platform çatısı altında bir araya gelecek olan sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, kadın örgütleri, ekolojistler ve kanaat önderleri, öncelikle yıkımın durdurulması için yürütülecek çalışma kapsamında eylem ve etkinlik takvimini belirleyecek.

Platform, Sur halkı ile dayanışmak amacıyla bugünden itibaren her gün saat 21.00’de gürültü ve ışık söndürme eylemi gerçekleştirme kararı aldı. Öte yandan “Ekmeğini suyunu Sur halkıyla paylaş”, “Her gün yarım saat karanlıkta kal” ve iftar saatlerinde halk ile birlikte bir araya gelme kampanyaları başlatılacak. (DUVAR)