Adalet Bakanlığı: Madımak davasında zaman aşımını değerlendirin

Madımak davasına Adalet Bakanlığı'ndan iki sanıkla ilgili iade talebine cevap geldi. Yazıda, "Zaman aşımını değerlendirin, bu kişiler hakkında davayı düşürün" ifadesi kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Madımak davasında, mahkemenin iki sanık hakkında yeniden iade talebinde bulunulması isteği, Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından reddedildi. Müdürlüğün, “Zaman aşımını değerlendirin, bu kişiler hakkında davayı düşürün” uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

Evrensel gazetesinin haberine göre, 2 Temmuz 1993'te yaşanan Madımak Katliamı'yla ilgili dava, 26 Mayıs Cuma günü Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davaya, Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları katıldı.

Mahkemenin, önceki duruşmada iki sanık hakkında yeniden iade talebinde bulunulması isteğinin Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilmediği açıklandı. Avukatlar, bu birimin “Zaman aşımını değerlendirin, bu kişiler hakkında davayı düşürün” uyarısı ile idari birim yetkisini aştığı belirtildi.

'MAHKEMEYE TALİMAT VERİR GİBİ SÖYLEMDE BULUNULUYOR'

Dava avukatlarından Kazım Genç, durumla ilgili “Gelen yazı bir idari birimden gelmiştir. Mahkemelerin objektifliğine gölge düşürecek yazı yazılması hatta ‘talimat verir gibi’ zaman aşımını değerlendirin söyleminde bulunması, bizim baştan beri bu davadaki sanıkların devletin bir yerlerinde korunduğu savımızı doğrulamıştır. Mahkemenin yazdığı bir yazı vardır. İdari birim de bunu yerine getirmek zorundadır. Bunu yerine getirmeyenler hakkında gereğinin yapılması için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz” dedi.

Avukatların bu talebi, hakim tarafından değerlendirmeye alınmadan reddedildi.

ALTIOK: KATİLLERİN KORUMASINA ŞAŞIRMIYORUZ

Sivas’ta katledilen şair Metin Altıok’un kızı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, mahkeme çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada Adalet Bakanlığı’na bağlı kurumun, "Zaman aşımını değerlendirin" ifadesi ile mahkemeye talimat verir gibi hareket ettiğini söyledi. Altıok, "Sivas katillerini savunduğu için onlara makam dağıtan bir anlayışın, bahsi geçen iki katili de korumasına şaşırmıyoruz" dedi.

Madımak’ta yaşanan katliamın, insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu belirten Altıok, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olamayacağını ifade etti. Altıok, “Sivas Katliamı'ndan bu yana geçen 24 yılda 4 cumhurbaşkanı, 9 başbakan değişti. Sivas davası nasıl zaman aşımına uğratıldıysa aynı şekilde Sivas Katliamı ile ilgili Meclis çatısı altında sorulan sorular ve verilen önergeler de zaman aşımına uğratıldı” diye konuştu.