İHD: Havva Özcan’ın çalışmaları suç değildir

İHD, çalışanı Havva Özcan'ın tutuklanmasına tepki gösterdi: Serbest bırakılsın.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İnsan Hakları Derneği (İHD) Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi Ankara Temsilcisi Havva Özcan’ın tutuklanmasına tepki gösterdi. İHD Hapishane Komisyonunda çalışmalar yapan Havva Özcan ve 5 kişi Eskişehir'de 2015 yılına ait bir dosya kapsamında yapılan operasyonda tutuklanmıştı.

Tutuklama kararına tepki gösteren İHD Ankara Şubesi "Hak savunucularının, hak temelli çalışmaları BM tarafından korunmuş durumda iken, bugün sürekli olarak bu çalışmalardan dolayı cezalandırılmaları kabul edilemez. Bu nedenle Havva Özcan’ın yapmış olduğu çalışmalar suç değildir. Bir an önce tutukluluğuna son verilerek serbest bırakılmalıdır" çağrısında bulundu.

Öte yandan İHD, Sabah gazetesinde yer alan açlık grevlerine ilişkin haberlere de tepki gösterdi: Sorumsuz yayıncılığıyla yalan haber yapan Sabah Gazetesi’nden, haberin derhal kaldırmasını ve tekzip etmesini istiyoruz.

İHD'nin açıklamaları şu şekilde; 

Bilindiği üzere, 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimi bahane edilerek, Türkiye bir OHAL ve KHK ülkesi haline getirildi. Bu KHK’larla yüz binin üzerinde kamu emekçisi hiçbir hukukta yeri olmayan şekilde ihraç edildi ve sırada bekleyen daha kaç KHK var bilinmiyor. İhraç edilen emekçiler, tepkilerini dile getirmek ve işlerine geri dönebilmek için, farklı eylem ve etkinlikler yaptılar, yapmaya devam ediyorlar. Bunlardan, Nuriye Gülmen, Semih Özakça, Acun Karadağ, Veli Saçılık, Esra Özakça ve Mehmet Dersulu Yüksel Caddesi’nde 192 gündür oturma eylemi, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ise 72 gündür de Açlık grevi yapıyorlar. Tek talepleri; işlerine geri dönmek. Hükümetten iş istemiyorlar, hukuksuz bir süreçle ellerinden alınan işlerini geri istiyorlar.

15 Mayıs 2017 Pazar günü yayınlanan Sabah Gazetesi’nde, Erkam Çoban imzalı “Açlık grevi maskesinin altından DHKP-C çıktı” başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde, haksız ve hukuksuz bir biçimde işlerinden atılan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işlerine geri dönmek için yaptıkları eylem, eyleme katılan ve destek verenler açık hedef olarak gösterildi. Eyleme katılan şube yöneticimiz Sevinç Koçak, ihraç edilmiş bir sosyolog ve aynı zamanda da İHD Ankara Şube üyesi olan Veli Saçılık ve eşi Solmaz Saçılık da haberde kullanılan fotoğraflarıyla açık hedef haline getirildi. Topluma yayılıp, ülkede yaygınlaştırılmaya çalışılan “linç” kültürü ve “nefret suçu” bu haberde bir kez daha karşımıza çıktı.

Şube yöneticimiz Sevinç Koçak ve haklı talepleriyle onurlu bir mücadele sürdüren emekçilerin başına   gelebilecek olay ve olaylardan, başta haberi yapan Erkam Çoban olmak üzere, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni sorumlu olacaktır.

Bu haberde sorumluluğu olanlar hakkında hukuki işlem yapılması için suç duyurusunda bulunarak takipçisi olacağımızı ve sorumluluğumuz gereği hak arayışında olan herkesin yanında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha beyan ederiz.