KKTC'den Yiğit Bulut'a tepki

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Başdanışman Yiğit bulut'un 'denizaşırı vilayet' nitelemesine tepki gösterdi: "KKTC-Türkiye Cumhuriyeti ilişkileri, ‘deniz aşırı vilayet’ çerçevesinde değil, iki dost ve kardeş ülke esası temelinde geliştirilmelidir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut’un, TRT'de sarf ettiği KKTC ve Kıbrıs Türk toplumuna yönelik sözlerini eleştirdi.

Yiğit Bulut, TRT Haber kanalında yayınlanan ‘Derin Analiz’ programında “KKTC Türkiye’nin denizaşırı bir vilayetidir. Bir plakası olur, bir valisi olur. Orada bir Cumhurbaşkanı, orada bir Başbakan, orada bir Meclis var ve bunun masraflarını Türkiye ödüyor sonuçta” demişti.

'CİDDİYE ALMAMAKLA BİRLİKTE'

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu Bulut’un bu sözlerini “yakışıksız” olarak niteledi. Yiğit Bulut’un geçmişte de “toplumda infial yaratan” benzer söylemlerde bulunduğunu belirten Burcu, şöyle dedi:

“Yiğit Bulut’un bilgi hatalarıyla dolu gayrı ciddi açıklamalarını ciddiye almaya değer bulmamakla birlikte, taşıdığı sıfat dikkate alındığında, görmezden gelinip geçiştirilemeyeceği aşikârdır. Hedefimiz Türkiye’nin de destek verdiği resmi tezimiz olan eşitliğimizi, özgürlüğümüzü ve güvenliğimizi sağlayacak iki kurucu devlet esasına dayalı, iki toplumlu federal bir Kıbrıs’ı ortaya çıkarmaktır. Bizim dışımızdaki nedenlerle bunu sağlamak mümkün olmuyorsa, kuşkusuz ki KKTC kendini geliştirerek yoluna devam edecektir.”

'DENİZAŞIRI VİLAYET DEĞİL İKİ DOST ÜLKE'

KKTC’nin bugüne kadar kendi kendine yeterli hale gelememesinin üzüntü kaynağı olduğunu belirten Burcu, şöyle devam etti:

“Fakat bu yetersizliği gerekçe göstererek, ‘KKTC’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin deniz aşırı bir vilayeti olduğunu’ söylemek Kıbrıs Türk halkını yaralayan, kabul edilemez bir durumdur. ‘Deniz aşırı vilayet’ tanımı, çağdaş Türkiye’nin misak-ı milli anlayışında yeri olmayan, Osmanlı tarihinin derinliklerinde kalmış, köhnemiş ve geçersiz bir kavramdır. KKTC-Türkiye Cumhuriyeti ilişkileri, ‘deniz aşırı vilayet’ çerçevesinde değil, iki dost ve kardeş ülke esası temelinde geliştirilmelidir.”

Burcu, resmi sıfat sahibi kişilerin, aralarında kültürel ve tarihsel bağlar olan iki ülkenin dayanışma ve kardeşlik duygularını zedeleyecek sorumsuz söylemlerden uzak durmasının bir zorunluluk olduğunu kaydetti. Yiğit bulutun Kıbrıs Türk toplumuna yönelik sözleri sosyal medyadan da KKTC’de yaşayan vatandaşlar tarafından büyük eleştiriye neden oldu. (LEFKOŞA/DHA)

Etiketler tepki kktc Yiğit Bulut