'Laiklik bildirisi' davası başladı

Haziran Hareketi üyelerinin yargılanmasına başlandı. Bildiri dağıtan 14 kişi için 6'şar yıl hapis isteniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Kadıköy ilçesinde laiklik bildirisi dağıtırken gözaltına alınan Birleşik Haziran Hareketi üyesi 14 kişinin davası başladı. 14 kişi hakkında 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kadıköy'de, 24 Eylül'de laiklik bildirisi dağıtan Birleşik Haziran Hareketi üyesi 14 kişi gözaltına alındı. 14 kişi hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız olarak katılmak" ve "Görevi yaptırmamak için direnmek" iddiasıyla dava açıldı.

İstanbul Anadolu 32'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, Halkın Türkiye Komünist Partisi Genel Başkanı (HTKP) Erkan Baş, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen ve 12 kişi ile avukatları katıldı.

'POLİS HAKARET ETTİ'

ÖDP İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen savunmasında, olay günü Birleşik Haziran Hareketi'nin "Laikliği Kazanacağız" kampanyasının başlangıcı için toplandıklarını belirtti. Kampanya kapsamında bildiri dağıttıklarını söyleyen Demirdöğen, "Dağılma aşamasındayken polisler tarafından çembere alındık. Fakat polisin sert müdahalesine maruz kaldık. Bana hakaret edip ters kelepçe yaptılar" dedi.

'İKTİDAR KARŞITI OLDUĞUMUZ İÇİN MÜDAHALE EDİLDİ'

Birleşik Haziran Hareketi'nin içinde çeşitli siyasi görüşler bulunduran bir dernek olduğunu kaydeden HTKP Genel Başkanı Erkan Baş, "Olağanüstü bir durum yoktu. Daha sonra polis bize müdahale etti. İktidar karşıtı olduğumuz için müdahale edildiğini düşünüyorum. Polis bize şiddetli müdahale etti. Ters kelepçe yaptı" şeklinde konuştu.

Polisler hakkında şikayetçi olacağını dile getiren Erkan Baş, "Ben aynı zamanda Türkiye'de bir siyasi partinin genel başkanıyım. Bize herhangi bir uyarıda bulunmadı. Beraatime karar verilmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Parti başkanı böyle gözaltına alındıParti başkanı böyle gözaltına alındı

Serdal Bal ise savunmasında, "Birleşik Haziran Hareketi olarak geri, faşist, tek adam rejimine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Olay günü bu kapsamda bildiri dağıtırken polisin müdahalesine maruz kaldık. Polis herhangi bir ihtarda bulunmadı. Polislere yönelik tehdit, darp şeklinde bir eylemimiz olmadı" dedi.

Diğer Birleşik Haziran Hareket üyeleri de suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istediler. Mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, yargılanan kişilerin 24 Eylül 2016 tarihinde, Kadıköy'de bulunan Karaköy İskelesi'nde üzerlerinde Birleşik Haziran Hareketi yazılı yeleklerle bildiri dağıttıkları, bu bildiriyi megafonla okudukları, polisin dağılın uyarısına uymadıkları, bu nedenle polis tarafından müdahale edilerek gözaltına alındıkları belirtiliyor.

İddianamede 14 kişi hakkında, "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız olarak katılmak" ve "Görevi yaptırmamak için direnmek" suçlarından 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (İSTANBUL/DHA)