Ankara Barosu'dan referandum sempozyumu

Ankara Barosu, 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu öncesi uluslararası sempozyum düzenledi. Venedik Komisyonu üyesinin de katıldığı sempozyum 25 Mart Cumartesi sona erecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Barosu tarafından düzenlenen “2017 Anayasa Değişiklikleri Referandumu Uluslararası Sempozyumu” çok sayıda akademisyenin katılımıyla başladı. İki gün sürecek sempozyumun katılımcıları anayasa değişikliğinin hukuki boyutlarını değerlendiriyor.

Moderatörlüğünü Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran’ın yaptığı ‘Anayasa Hukuku Bakımından 6771 Sayılı Kanun’ başlıklı birinci oturuma İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selin Esen, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nur Uluşahin ve Venedik Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Boguslaw Banaszak konuşmacı olarak katıldı.

Litvanya Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Toma Birmontıene'nin katılımıyla gerçekleşen "Halkoylaması ve Yargı Bağımsızlığı Bağlamında 6771 Sayılı Kanun" oturumu ile ilk gün tamamlandı.

'TUZAK ANAYASA MI YAPILDI?'

Açılış konuşmasını yapan Ankara Barosu Başkanı Canduran 16 Nisan’da sunulacak Anayasa değişikliğinin Anayasa’nın hem lafzına hem ruhuna aykırı olduğunu söyledi. Canduran,”Anayasa hukuku literatüründe ‘tuzak anayasa’ diye adlandırılan bir anayasa yapım süreciyle mi karşı karşıya olduğumuz sorusu, tartışılması gereken haklı bir sorudur” dedi.

'NASIL YAPILDIĞI İÇERİĞİ KADAR ÖNEMLİ'

"Anayasanın nasıl yapıldığı, en az içeriği kadar önemlidir" diyen Baro Başkanı, "evet görüşü ile hayır görüşünün eşit bir şekilde kendisini ifade edebildiği bir referandum sürecinden geçtiğimizi gönül rahatlığıyla söyleyemiyoruz" diye konuştu.

Avrupa Konseyi'nin Anayasal konulardaki danışma organı olan Venedik Komisyonu, 16 Nisan'da yapılacak Anayasa değişikliği referandumuyla ilgili hazırladığı raporunda 'tek adam rejimi' uyarısı yapmıştı. Sempozyuma komisyondan bir üye de katıldı. (DUVAR)

İKİNCİ OTURUMLARLA SEMPOZYUM TAMAMLANACAK

25 Mart Cumartesi, saat 10.30'da başlayacak "Anayasa Hukuku Bakımından 6771 Sayılı Kanun" ve "İdare Hukuku Bakımından 6771 Sayılı Kanun" oturumlarıyla tamamlanacak olan sempozyuma yine Point Hotel Ankara ev sahipliği yapacak. İlk oturumda Av. Dr. Mustafa Bayram Mısır, Doç. Dr. Ece Göztepe, Yrd. Doç. Dr. Bülent Yüce, Dr. İlker Gökhan Şen konuşmalarını yapacak. Saat 13.00'de başlayacak ikinci oturumda ise Av. Yekta Güngör Özden, Prof. Dr. Metin Günday, Prof. Dr. Zehrettin Aslan ve M. Artuk Ardıçoğlu konuşacak.