Nöbetçilere hem para hem hapis cezası

Özgür Gündem nöbetçilerinin duruşması yapıldı. Gazetecilere, para ve hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özgür Gündem gazetesi ile başlatılan dayanışma kampanyasına katılan Ayşe Batumlu, Derya Okatan, Dicle Anter, Necmiye Alpay, Kamru Başer ve Faruk Balıkçı, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Duruşmada, Anter, Alpay ve Okatan hazır bulunurken, diğer gazeteciler katılmadı. Mahkeme duruşmayı 28 Mart'a erteledi.

FARUK BALIKÇI'YA 6 BİN TL CEZA

Dihaber'de yer alan habere göre, Duruşmada ilk olarak Necmiye Alpay hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, Alpay’ın dosyasının Özgür Gündem Ana Davası’nın görüldüğü İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile birleştirilmesinin sorulmasına karar verdi. Alpay’ın ardından gazeteci Faruk Balıkçı’nın yargılandığı davanın duruşması görüldü. Balıkçı’nın katılmadığı duruşmada, avukat Özcan Kılıç savunma yaptı. Kılıç, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatları göz önüne alındığında haber ve yazıların suç teşkil etmeyeceğini kaydetti. Kılıç’ın savunmasının ardından mahkeme heyeti verdiği kararında, “Örgüt propagandası yapmaktan” beraat, “örgütün açıklamalarını yayınlamak” iddiasıyla ise 6 bin TL para ceza verdi.

DİCLE ANTER' E 7 BİN TL CEZA

Balıkçı’nın ardından Dicle Anter savunma yaptı. Anter, “Özgürce yaşamanın nedenlerindendir, özgürce düşünmek ve düşündüğünü ifade etmek. Ayrıca bu ifade birilerinin kalıbına uymak zorunda değildir. Bugün bütün dünyada biz mutlu ve huzurlu bir toplumuz, demokrasimiz ve hukukumuz çok iyi çalışıyor derken, içte kayyum atamaları, milletvekillerinin ceza evlerine gönderilmesi, akademisyenlerin tutuklanması, hırsız ve katillerin serbest dolaşması, derneklerin kapatılması, öğretmenlerin işten atılması veya ceza yemeleri, adalet ve hukukun OHAL yasalarıyla KHK ile Anayasa’nın devre dışı kaldığı bir dönem devam ederken, dünyanın gözünü boyama kalkışmak… Neden?” diye konuştu. Anter’in savunmasının ardından kararının açıklayan mahkeme heyeti, Anter’e gazetede yayımlanan 3 haberde, “PKK ve onun alt örgütlerinin açıklamaları niteliğinde” olduğu değerlendirmesinde bulunarak, “Örgüt propagandası” iddiasından hüküm vermezken, “örgütün açıklamalarını yayınlamak” gerekçesi ile 7 bin TL para cezası verdi.

DERYA OKATAN'A DA 7 BİN TL CEZA

Daha sonra Özgür Radyo Genel Yayın Yönetmeni Derya Okatan hakim karşısına çıktı. Okatan, savunmasında haberlerin suç teşkil etmediğini kaydederek, kamuoyunun haber alma hakkı kapsamında haberleri yayınladıklarını söyledi. Okatan’ın avukatı Sezin Uçar, dayanışma duygusunun gazetecilerde çok fazla olduğunu ifade ederek, “Meslek ahlakı çerçevesinde bunu yapmışlardır” dedi. Mahkeme heyeti, mahkeme heyeti, verdiği kararında gazetede yayımlanan 2 haberin, “PKK ve onun alt örgütlerinin açıklamaları niteliği”nde olduğu değerlendirmesinde bulunarak, “Örgüt propagandası” iddiasından hüküm vermezken, “örgütün açıklamalarını yayınlamak” gerekçesi ile de 7 bin TL para cezası verdi.

KUMCU BAŞER’E 1 YIL 3 AY HAPİS

Okatan’ın ardından gazeteci Kumru Başer hakim karşısına çıktı. Başer’in katılmadığı duruşmada, mahkemede heyeti, “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla Başer’e 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

AYŞE BATUMLU’YA 1 YIL 3 AY HAPİS

Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Yayın Yönetmenliğini yapan avukat Ayşe Batumlu’nun katılmadığı duruşmada, avukatların savunmasının ardından mahkeme heyeti karar verdi. Batumlu’ya “örgüt propagandası yapmak”tan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Yayın Yönetmenliği davası Mart, Nisan, Mayıs ve Temmuz aylarına kadar devam edecek. Diğer duruşmalar şöyle:

16 Mart

Hakkı Boltan, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

Nevin Erdemir, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

Hasan Hayri Şanlı, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

21 Mart

Şebnem Korur Fincancı, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

Erol Önderoğlu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

Ahmet Nesin, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

28 Mart

Jülide Kural, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, savcı esas hakkında mütalaasını verdi, 10,5 yıla kadar hapis istedi.

İlham Bakır (yazar), İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, esas hakında mütalaa verildi, 7,5 yıla kadar hapis istendi.

Necmiye Alpay (dilbilimci), İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

11 Nisan

Veysi Altay, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

Can Dündar, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

18 Nisan

Hüseyin Tahmaz, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemezi.

20 Nisan

Tuğrul Eryılmaz, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, saat 10.10.

9 Mayıs

Ayşe Düzkan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

Hüseyin Akyol, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

Ragıp Duran, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

M. Ali Çelebi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

16 Mayıs

Murat Çelikkan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, esas hakkında mütalaa veren savcı 7,5 yıla kadar hapis istedi.

Beyza Üstün, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, esas hakkında mütalaa veren savcı 7,5 yıla kadar hapis istedi.

4 Temmuz

Ertuğrul Mavioğlu, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Faruk Eren, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Celal Başlangıç, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Ömer Ağın (yazar), İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

İhsan Çaralan, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Celalettin Can, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Fehim Işık, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Öncü Akgül, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.