Üst mahkeme Eğitim Sen'li öğretmenleri haklı buldu

Mersin'de Kobane ile dayanışma eylemine katıldıkları gerekçesiyle disiplin cezası verilen Eğitim Sen'li öğretmenler hakkındaki karar Danıştay tarafından bozuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eğitim Sen'li öğretmenler Şahin Çiman, Bahir Yavuz, Selma Baş Dönergüneş, Ekrem Olgun ve Selma Özer hakkında Mersin 2. idare Mahkemesi'nin verdiği mahkumiyet kararı temyizde bozuldu.

Eğitim Sen'in de bağlı bulunduğu Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), IŞİD’in saldırılarını kınamak ve bu saldırılara karşı Kobane kenti ile dayanışmak amacı ile 9 Ekim 2014 tarihinde grev kararı almıştı. 8-9 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen iş bırakma eylemine katıldığı için yüzlerce Eğitim Sen’liye disiplin cezası verilmişti. Eğitim Sen’in disiplin cezalarının iptali istemiyle açtığı davalar da idare mahkemeleri tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine sendika kararları Danıştay’a başvurarak temyiz etti.

Danıştay Onikinci Dairesi, 'göreve gelmeme' eyleminin sendikal faaliyet kapsamında bir fiil olarak kabul edilmesi gerektiğini, uyuşmazlığın özünü oluşturan disiplin cezasının hukuki denetimi yapılmaksızın sendikanın ve konfederasyonun aldığı kararın denetlenmesini hukuka aykırı bularak Mersin İdare Mahkemesi'nin kararlarını bozdu.

Üst mahkeme Eğitim Sen'li öğretmenleri haklı bulduÜst mahkeme Eğitim Sen'li öğretmenleri haklı buldu

'HUKUKA UYARLIK GÖRÜLMEDİ'

İleri Haber'den Tuğba Özer'in haberine göre kararda sendikal faaliyet vurgusu yapılarak şöyle dendi: "Bakılan davada, davacının üyesi bulunduğu sendikanın ve sendikanın bağlı olduğu konfederasyonun aldığı kararlar uyarınca gerçekleşen göreve gelmeme eyleminin sendikal faaliyet kapsamında bir fiil olarak kabulü gerekeceğinden, disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle tesis edilen dava konusu işlemde ve bu işleme karşı açılan davada uyuşmazlığın özünü oluşturan dava konusu disiplin cezasının hukuki denetimi yapılmaksızın, sendikanın ve konfederasyonun aldığı kararın denetimi yapılarak davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık görülmemiştir."

Eğitim Senli 1923 öğretmene 10 Ekim ve 29 Aralık cezasıEğitim Senli 1923 öğretmene 10 Ekim ve 29 Aralık cezası

HABERİN TAMAMI