Ankara'da asbest çevreye yayılmış

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kanserojen madde olan asbest barındıran tarihi Havagazı Fabrikası'nı yıkarken bölgede ölçüm yapıldı. Belediye, ilk gün, "Binanın asbestsiz bölümünü yıktık" dedi; yıkımın 4’üncü gününde ise önlem aldığını açıkladı. Ancak uzmanlar, alanda asbestin en tehlikeli türünü tespit etti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bölgenin karantinaya alınmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Kimya Mühendisleri Odası, Havagazı Fabrikası alanında özel bir firmaya yaptırdığı asbest ölçümünün sonucunu kamuoyuna açıkladı. Büyükşehir Belediyesi, yıkımın başladığı cumartesi günü “Ankara’da karantina uyarısı” haberlerinin ardından yaptığı ilk açıklamada "binanın asbestli bölümünün yıkılmadığını" öne sürdü, yıkımın 4’üncü gününde ise önlem alındığını söyledi.

Ancak fabrikanın yanındaki Tok Sokak’ta bulunan duvarın üzerinden, fabrikaya komşu olan Enerji SA’nın mescidinin arkasından ve sahada çalışma yapan 2 kepçeden alınan numunelerde yüzde 15 ile 40 arasında asbest türünün en tehlikesi olan ‘amfibol’ tespit edildi.

'Binanın asbestli olmayan bölümü yok''Binanın asbestli olmayan bölümü yok'

'BÖLGE KARANTİNAYA ALINMALI'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, halk sağlığını tehlikeye attığı gerekçesiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı’nın görevden alınmasını istedi.

Ankara Tabip Odası ve meslek odaları ile birlikte yıkım işleminin sonlandırılması için yürütmeyi durdurma istemiyle yargıya gideceklerini söyleyen Candan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında "çevreyi kasten kirletmek" ve "insanların hayatına kast etmek"ten suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. Candan, bölgenin acilen karantinaya alınarak asbestten arındırılması gerektiğinin altını çizdi.

Ankara'da asbeste karşı gecikmeli önlemAnkara'da asbeste karşı gecikmeli önlem

'BU FİYATA GECEKONDU BİLE YIKILMAZ'

File, tül gibi önlemlerin "trajikomik" olduğunu belirten Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi:

“Çalışma alanında duş araçları yok, iptidai konteynerler koyulmuş. Çalışan işçiler tehdit altında. Su sıkılarak asbest yok edilemez. Kuruyunca zehir tekrar saçılacak. Bina içinde alınmış hava akreditasyon ölçüm sonucu açıklansın. Asbeste karşı dünya ölçeğindeki önlemler alınmalıydı. Yıkımdan çıkan parçalar özel olarak paketlenmeden açıkta kamyonlarla taşındı. Kepçeler kanser yapıcı asbesti savura savura dolaştı. Bölgedeki okul, üniversite ve işyerleri başta olmak üzere yıkımın çevresindeki bütün vatandaşlar tehdit altında. 13 bin lira muhammen bedele bu yıkım alındı. Bu bedele gecekondu bile yıkılmaz.”

Toraks Derneği'nden Ankara'ya uyarı: Asbest riski ciddiye alınmalıToraks Derneği'nden Ankara'ya uyarı: Asbest riski ciddiye alınmalı

'ASBESTLİ YAPILAR BALYOZLA YIKILMAZ'

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike de şu açıklamayı yaptı: “Yıkım sahası çevresinde asbest bulaşığına rastlanmıştır. Ölçümlerde yüksek miktarda amfibol maddesi tespit edilmiştir. Böylece asbest olmadığına ilişkin tez çürütülmüştür. Asbestli alandaki asbest yıkım uzmanı kimdir? Bunun yanıtını ısrarla istiyoruz çünkü asbest yıkım uzmanları bu konuda tüm önlemleri almakla yükümlüdür. Asbestli bina ve yapılar buldozerle, balyozla yıkılmaz. Buraya önce bazı kimyasal maddeler püskürtülür. Böylece asbest binaya iyice yapışır. Ardından bu alanlar kesilir paketlenerek götürülür. Bunun dışındaki tüm yöntemler yönetmeliklere aykırıdır. Ayrıca çalışma sahasındaki asbest ölçüm değerlerinin açıklanmasını istiyoruz.”

Doğalgaz çalışanları asbeste karşı maskeyle önlem aldı, halkı uyaran olmadıDoğalgaz çalışanları asbeste karşı maskeyle önlem aldı, halkı uyaran olmadı

'BÖLGEDEKİ OKULLAR TATİL EDİLSİN'

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Namık Kemal Kaya ise halka önlem alması çağrısında bulunarak Mili Eğitim Bakanlığı’nın bölgedeki okulları yıkım işlemi bitine kadar tatil etmesini talep etti.

Kaya, “O bölgede yaşayan halk önlem alınıncaya kadar başka yerde ikamet etmeli. Aynı şekilde işyeri olanlar yine önlem alınıncaya kadar işe gitmemeli. Büyükşehir Belediyesi ne olursa olsun önlem almaya yanaşmıyor. Halk kendi önlemini kendisi almalı. Ankara halkı risk altında. Cumhuriyet savcıları, Valilik, Hükümet, Cumhurbaşkanı, herkes susuyor. Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz” dedi.

Rüzgâr nedeniyle sabit olmayan asbestin açık hava ölçümlerinin sağlıklı şekilde tespit edilemediğini belirten uzmanlar sahada ve kapalı mekânlarda hava ölçümlerinin yapılmasını öneriyor. (DUVAR)

Ankara asbest tehdidi altındaAnkara asbest tehdidi altında

Ankara'da asbest alarmıAnkara'da asbest alarmı