Almanya, iadeler için güvence bekliyor

Türkiye'yle Almanya arasındaki 'terör şüphelilerinin iadesi' konusundaki gerilim sürüyor. Berlin Ankara'dan, iadesi istenen kişilerin Alman anayasasına aykırı muamele görmemesi ve insan hakları ihlalleri için güvence istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın, Türkiye’nin iadesini istediği terör zanlıları ve şüpheliler konusunda insan hakları ihlalleri ve ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası’ konusunda güvence istediği belirtildi. Deutsche Welle Türkçe'ye konuşan diplomatik kaynaklar, iade süreçlerini düzenlemek için ABD'yle Almanya arasındaki iade sözleşmesine benzer bir ikili sözleşmenin söz konusu olabileceğini, Türkiye’den insan hakları konularında taahhütler beklendiğini kaydetti.

Diplomatlar, Almanya’nın bu taleplerde, suçlunun iade edilecek ülkede Alman anayasasına aykırı bir ceza ya da muameleyle karşı karşıya kalmamasına dikkat ettiğini vurguladı. Diplomatlar, idam cezasının hâlâ kaldırılmadığı ABD’yle sorunu ikili bir sözleşmeyle aştıklarına dikkat çekti. ABD’de idam cezası olduğunu ancak Amerikan yönetiminin 'ölüm cezasına hükmedilmeyeceğine veya ölüm cezasının infaz edilmeyeceğine' ilişkin teminat vermesi halinde iade taleplerinin karşılanabildiğine dikkat çeken bir yetkili, "Türkiye’nin de gerekli bazı güvenceleri vermesi halinde çözüm formülleri bulunabilir" dedi.

Türkiye, PKK ve DHKP/C üyelerinin yanı sıra 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen hareketiyle ilgili şüphelilerin iadesini isterken, sonuçsuz kalan girişimleri nedeniyle Almanya'ya tepki gösteriyor. Alman hükümetiyse iade talepleriyle ilgili kararlarını, mevcut mevzuat ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklı yükümlülükler çerçevesinde aldığının altını çiziyor. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

Etiketler Türkiye Almanya iade