Oy ve Ötesi: Görev al, git, bekle ve oy kullan

Oy ve Ötesi referandum sürecini değerlendirdi. Dernek Başkanı Soytürk, “Bu seçimlerde çıkış noktamız, oy verme" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oy ve Ötesi Derneği, referandumda sandık başlarında görev almayacak. Müşahitlikte seçimlerde görev alan dernek isterlerse, siyasi partilerle birlikte çalışabilecek. Dernek Başkanı Gözde Elif Soytürk, “Bu seçimlerde çıkış noktamız, oy verme. Eğitim çalışmalarımız olacak. ” dedi.

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'e konuşan Soytürk, “x partisine gittiğin zaman x partisini savunmuyorsun artık. Burada evet hayır seçimi var. Muhakkak görev al, git, bekle ve oy kullan. Biz seçimin güvenli olması için elimizden ne gelirse yapıyoruz. Bir önceki seçimlerde siyasi partilerin yapmadığı veya az yaptığını düşündüğümüz gereklilikleri kendimiz yapmaya çalıştık. Bu seçimde artık bizim 148 bin kişilik tabanımız da bunu öğrendi. Müşahitlik nasıl olunur ne yapar tüm donanıma sahip. Normal şartlarda önceki seçimlerde son 15 gün gönüllüler yığılırdı biz zor kayıt yetiştirirdik. Son günlerde insanlar gaza gelirdi. İki ay önceden hiç kayıt gelmezdi şimdi insanlar çok hevesli şimdiden bir şeylere kaydolmak istiyor. Son günlere doğru çok çok daha artacaktır. Şu anda hiçbir aksiyonumuz olmamasına rağmen çok ciddi sandıkta beklemek için talepte bulunanları görüyoruz onları siyasi partilere yönlendiriyoruz” diye konuştu

BİNLERCE GÖNÜLLÜ GEREKLİ’

SEÇSİS’i ve seçim sürecini değerlendiren Soytürk, “Üç aşama var. Birincisi, sandıkta oyları çaldırmadığımız aşama. İkincisi, oyun YSK’ya gitmesi. Üçüncü aşama ise oyların sisteme girilmesi. Tutanaktaki veri, ilçe seçim kurulunda, parti kurul üyeleriyle bir arada yüksek sesle okunarak veri giriliyor. Girilen veri ile o tutanaklar birbirini tutuyor mu bakılıyor. Bu seçimlerde de siyasi partiler aracılığıyla aldığımız tutanaklarla SEÇSİS’e girilen tutanakların doğru tutanak olup olmadığını kontrol ettiğimiz sistemimiz seçim günü çalışacak. Ttutanakları teyit etmek için yine binlerce gönüllüye ihtiyacım olacak. SEÇSİS’in kontrolü için seçim günü Türkiye Tutanak Teyit (T3) yapılacak” dedi.

DESTEĞİMİZ SÜRECEK

‘Oy ve Ötesi bu referandumda yoktur’ algısının yanlış olduğunu vurgulayan Alacadağlı, “Biz yine insanları sandık başına götürmeye ve eğitmeye gönüllüyüz. Bu seçimdeki tek farklılık biz  gönüllüleri sandık sandık yerleştirmeyeceğiz. Bunun çerçevesinin siyasi partilerde olması gerektiğini savunuyoruz. Bir önemli konuda şu, bu bir referandum ‘Evet’ ve ‘Hayır’ arasında halkımız çok büyük bir seçim yapacak ve bu seçimi halkın yapmaya teşvik edilmesi bizim açımızdan çok önemli. Siyasi partiler çatısı altında görev almanızı istiyoruz bu yüzden siz sorumluluk alın ve buna asıl ev sahipliği yapması gerekende demokratik süreçlerimiz ve yönetmeliklerimize göre siyasi partilerin altında görev alıp gönüllü olun diyoruz. Bunun için siyasi parti üyesi olmalarına gerekte yok. Sonrasında gün içerisinde sadece oy ve ötesi gönüllüleri sürecinden geçmiş olan insanları değil tüm sandık başında görev alan insanları destekleyebileceğimiz bir çağrı merkezi yine kurulacak ve ölçümleme konusunda yine T3’ü siyasi partilerden alacağımız destek ve tutanaklarla yine çalıştıracağız” diye konuştu.