Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kundaklayan saldırgana tutuklama kararı

Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kundakladığı iddiasıyla gözaltına alınan Mehmet Ali A. suçunu itiraf etti. Savcının tutuklama istediği zanlı, mahkemeden serbest bırakıldı. Mahkeme çıkışı konuşan zanlı, "Ben oraya alkollü falan gitmedim. Sadece vatan duygularıyla, içimden geldiği şekilde devam ettim" dedi. Başsavcının talimatıyla karara itiraz sonrası Mehmet Ali A. hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR-   Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni (MGSM) kundakladığı kameradan tespit edilen 39 yaşındaki Mehmet Ali A., savcılık sorgusunun ardından "Yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak mala zarar verme" suçundan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 7. Sulh Ceza Mahkemesi, Mehmet Ali A.'nın, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Ancak, Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun'un talimatı doğrultusunda savcılık serbest bırakılma kararına itiraz etti. Savcılığın itirazı üzerine Mehmet Ali A. hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Polis ifadesinde, hakkındaki suçlamayı kabul ederek, "İstesem bütün binayı yakabilirdim. Pişmanım" diyen zanlı, serbest kaldıktan sonra adliye önünde yaptığı açıklamada ise daha farklı konuştu: "Referandumla herhangi bir sıkıntısı yoktur. Ben oraya alkollü falan gitmedim. Sadece vatan duygularıyla, içimden geldiği şekilde devam ettim. Abdülhamit hepimiz için, bu ülke için bir şeyler yaptı. Benim hakkımda kendisi gibi ayyaş biri yaktı diyorlar. Öyle bir şey yok. Ben hayatımda alkol almadım, herhangi bir örgüte mensup değilim"

Mehmet Ali A'nın polis ifadesinde, "Müjdat Gezen, Abdulhamit'in torununa hakaret ettiği için böyle bir eylemi gerçekleştirdim. Olay sırasında alkollüydüm" dediği öne sürülmüştü.

'DUYGULARIMA YENİK DÜŞTÜM'

Olaya ilişkin dün akşam gözaltına alınan ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirilen Mehmet Ali A., Anadolu Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu savcısına ifade verdi. Şüphelinin ifadesinde pişman olduğunu, suçlamayı kabul ettiğini belirterek, "Amacım birine zarar vermek yada binayı yakmak değildi. Sadece binanın dış kısmında bulunan kış bahçesi tarzındaki saçaklı bölümü yaktım. Duygularıma yenik düştüm" dediği öğrenildi.

'ESMA HATUN İÇİN YAPTIM'

Müjdat Gezen'i tanımadığını söylediği öğrenilen şüphelinin, "Herhangi bir husumetim yoktur. TV programında Abdülhamithan'ın torunu olan Esma Hatun için söylemiş olduğu çirkin söyleminden dolayı bu suçu işledim. İsteseydim tüm binayı yakabilirdim ancak binanın yan kısmında brandalı bölümü yaktım" dediği kaydedildi.

Zanlı, Emniyet Müdürlüğü'nde verdiği resmi ifade de suçunu itiraf etti. Mehmet Ali A  yaklaşık 15 gün önce bir televizyon programına katılan Müjdat Gezen’in Abdülhamid’in torunu hakkında konuşmalarını beğenmediğini söyleyerek "Onun hakkında ileri geri konuştu. Bu sırada stüdyodan da gülüşme sesleri geliyordu. Bu olay kafama takıldı. Yaptığım olayı bu nedenle gerçekleştirdim" dedi.

Polisteki ifadesinde olayı tek başına yaptığını söyleyen Mehmet Ali A., "Olay gecesi 23.00 sıralarında tek başına evden çıktım. Evdekilere, biraz dolaşıp geleceğimi söyledim. Dışarı çıktıktan sonra önce bir benzin istasyonuna giderek elimdeki pet şişeye benzin aldım. Olay yerine geldim. Elimdeki benzini binanın dış  cephesine döktükten sonra ateşe verdim" dedi.

Olay sırasında binanın boş olduğunu düşündüğünü söyleyen Mehmet Ali A’nın "Alevler etrafı sarınca oradan ayrıldım. Evime döndüm. Hiçbir şey olmamış gibi yatıp uyudum." dediği öğrenildi. Daha önceden polis kayıtlarında herhangi bir suç kaydı bulunmayan Mehmet Ali A. , ifadesinin sonunda yaptığı olaydan "Pişman" olduğunu söylediği belirtildi. İstanbul Valisi Vasip Şahin'in açıklamasına göre zanlının bir terör örgütüyle herhangi bir bağlantısı olmadığını açıkladı.  Mehmet Ali A'nın daha önceden bir sabıka kaydı yok.

SOSYAL MEDYADA NEFRET MESAJLARI 

Şüpheli olarak gözaltına alınan Mehmet Ali A. 20 Şubat'ta sosyal medya hesabından "Allah'ın sopası yok ki gözüne soksun soysuz Müjdat Gezen sanat merkezi gece cayır cayır yanıyordu, Osmanlı'ya dil uzatırsa geberiri giderrrrrr peter olsun" diye mesaj paylaşmış.

Şüpheli, sanat merkezinin yangından bir sonraki fotoğrafının altına ise "K.... çocuğunun tamamı yansaydı keşke" diye yazmış. Aynı fotoğrafın altına, "Osmanlı torunu sayesine bu makam ve mevkiye getiren halk yakmasını da bilir hayır dedi diye değil Osmanlı torununu bir o... gibi çok hoşuma gitti yavvv bana gönder ..... demesinden dolayı kızıyorum" mesajını da paylaşmış.