Marmara Rektörü: İmzacı olanları seçtik, attık

En fazla ihraçların yaşandığı üniversite rektörleri ihraç süreçlerini değerlendirdi. Marmara Üniversitesi rektörü 'İhraçlardaki kriter ‘barış bildirisi’ydi' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile üniversitelerde yapılan akademisyen ihraçlarından sonra özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara'daki üniversitelerde ihraçlara karşı protestolar sürüyor. İhraç eden üniversitelerin başında, Ankara Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi geliyor. İhraçları BBC'ye değerlendiren Marmara Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Arat, görevlerinden ihraç edilen akademisyenlerin imzacı kriterine göre belirlendiğini açıkladı.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan Arat, Marmara Üniversitesi olarak imzacı olan arkadaşları listeden seçtik. Yani isim belirlemek için özel bir çaba gösterilmedi. Listede adları açıkça var zaten.” dedi.

İmzacı akademisyenlerin savunmalarının alındığını belirten Akat, “Bu kişiler için hepsi hukuk profesörlerinden oluşan beş kişilik bir soruşturma kurulu oluşturduk. Kurulun yaptığı soruşturma sonucu karar verildi ve biz de isimleri YÖK’e ilettik. Sonuçta ortada bir metin var ve o metin uzman hukukçularımız tarafından içinde suç unsuru olup olmadığı hususunda değerlendirildi. Burada metnin kendisi bir kriterdir. Hukukçu olmadığım için daha detaylı açıklayamam” dedi.

'Metnin kendisi bir kriterdir' diye konuşan rektör, Akat, ‘kriterleri’ ise şöyle açıkladı: “Bu ihraçlarda kriterler, Bylock kullanımı, Bank Asya havaleleri, Cemaat’in şirketleriyle bağlantısı olma, cemaatin okullarına çocuklarını gönderme gibi objektif kriterlerdi. Akademisyenlere ait bu bilgiler ilgili istihbarat birimlerinden bize aktarıldı.”

130'dan fazla akademisyenin ihraç edildiği Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi ise, kamuoyunun akademisyenlerin ihraçlarına yönelik rektörlerden açıklama beklentisi olduğunu kabul etmekle birlikte, "FETÖ'yle ilgili atılanlardan ziyade, bildiriye imza atıp atılanlardan sonra bu konu daha çok gündeme geldi. Fakat zaten Celal Bayar'da o kapsamda olan yok" açıklaması yaptı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun da, "YÖK'e karşı olarak herhangi bir açıklama yapmam söz konusu değil" dedi.