Ankara JİTEM Davası yarın görülecek

19 kişinin kaybedilmesi ve öldürülmesiyle ilgili olarak açılan Ankara JİTEM Davası, yarın görülecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara JİTEM Davası’nın 11'inci duruşması yarın saat 10.00’da, Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Davada 1993-96 yılları arasında 19 kişinin kaybedilmesi ve öldürülmesiyle ilgili olarak, Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven ve Muhsin Korman sanık sıfatıyla yargılanıyor.

Sanıklara, “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçlaması yöneltiliyor.

UĞUR DÜNDAR: ADIM ÖLÜM LİSTESİNDEYDİ

11 Kasım 2016'da görülen son duruşmada gazeteci Uğur Dündar ve Yaman Namlı tanık olarak, SEGBİS aracılığıyla ifade verdi.

"Ölüm Listesi"nda adının olduğunu öğrendiğini kaydeden Dündar, daha sonra Ayhan Çarkın'ın kendisine adının Abdullah Çatlı tarafından listeden silindiğini söylediğini aktardı. Tansu Çiller döneminde baskı altında olduğunu, o dönem görev yapan polislerin "istismar edildiğini ve kullanıldığını" savunan Dündar, özel harekat polislerinin kendi inisiyatifiyle değil mutlaka bir hiyerarşi temelinde bu cinayetleri işlemiş olabileceğini belirtti.

1986'da Milli İstihbarat Teşkilatı'nda haber elemanı olarak çalışmaya başladığını dile getiren tanık Yaman Namlı, Tarık Ümit'in "Çok Gizli ve İvedi" başlıklı bir zarf içindeki saman kağıda yazılı "Ölüm Listesi"ni bizzat kendisine gösterdiğini iddia etti.

Mahkemenin verdiği ara kararlarda eski Başbakan Mesut Yılmaz, gazeteci Emin Demirel, Mümtazer Türköne, Fikri Sağlar, Orhan Taşanlar'ında tanık olarak dinlenmesine hükmedildi.

Mahkeme ayrıca “2. MİT Raporu” olarak belirtilen ve Aydınlık Gazetesi’nde yayınlandığı söylenen raporun İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden, Susurluk Raporuna ilişkin kaydın da Kanal D'den tekrar istenmesine; Akın Kızıloğlu, Şentürk Demiral ve Veli Küçük'ün adreslerinin tespitine; Mehmet Eymür'ün ifadelerinde adı geçen ve İngiltere'de öldürülmesine ilişkin yeniden soruşturma başlatılan Mehmet Kaygısız’a ilişkin dosyasının istenmesine; sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarının kaldırılması ve tutuklanması talebinin reddine karar verdi.

ankara-jitem-2ankara-jitem-3