Videodaki IŞİD'ci Türkler belirlendi

IŞİD'in bir süre önce yayınladığı propaganda videosunda yer alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı üç kişinin kimlikleri ve nereli oldukları belli oldu. İki kişinin yakılma görüntülerini içeren videonun nerede çekildiğine dair yapılan inceleme de tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye’de iki 2 Türk’e ait oldukları iddia edilen yakılma görüntülerini içeren videoda yer alan ve biri Türkçe konuşan 3 kişinin IŞİD'e katılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olduğu kesinleşti. Kimlikleri belirlenen üç kişiden biri Diyarbakırlı, biri Sakaryalı. 3’üncü IŞİD'cinin memleketi ise gizli tutuluyor. Hasan A., Muhittin B. ve Talip A. isimli bu kişilerin örgüt içinde Türklerden oluşturulan ‘Yaşar Grubu’ içerisindeki “infaz timi”nden oldukları düşünülüyor.

IŞİD bir süre önce Türkiye'yi tehdit eden bir video yayınlayarak iki askere ait oldukları belirtilen yakma görüntülerini servis etmişti. Videonun yayınlanması ile birlikte Türkiye'de sosyal medya platformları kapatılmış, yetkililerin videoyla ilgili yaptığı açıklamalarda, 'videonun incelendiği' duyurulmuştu. Hürriyet gazetesinden Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, Türk askeri Sefer Taş ve 'örgüt içerisine sızmış istihbarat elemanı' olduğu ileri sürülen Fethi Şahin’in görüntülerinin yer aldığı videoyla ilgili istihbarat birimleri, infazcıların kimliklerini belirlemek için çalışma başlattı. İstihbarat birimleri görüntüleri kare kare inceledi. Rehin tutulan askerlerin kurtarılması ve akıbetlerinin belirlenmesi için Türk istihbarat birimleri hem Suriye hem de Musul bölgesinde nokta operasyonlar yaptı. Çalışmalar devam ederken, şu ana kadar bir sonuca ulaşılamadı.

BİRİ DİYARBAKIR BİRİ SAKARYALI

Yapılan incelemede infazcıların IŞİD içinde yer alan Türk vatandaşları olduğu da belirlendi. Askerleri kaçıran ve propaganda amaçlı videosunu yayınlayanların örgüte 2015-2016 yılları arasında katılan, biri Diyarbakırlı, biri Sakaryalı diğerinin memleketi gizli tutulan üç IŞİD'ci olduğu belirlendi. Bu kişilerin isimleri ise Hasan A., Muhittin B. ve Talip A. olarak açıklandı. Kimliği belirlenen 3 Türk vatandaşının Suriye ve Irak’ta örgütün Türklerden oluşan ‘Yaşar Grubu’ içerisinde yer aldığı, 'infazcı timi' olarak bilindikleri öğrenildi.

IŞİD vahşeti: İki askeri yakarak katlettilerIŞİD vahşeti: İki askeri yakarak katlettiler

SEFER TAŞ KİLİS’TEN KAÇIRILMIŞTI

IŞİD emiri ‘Ebubekir’ kod adlı İlhami Balı, 1 Eylül 2015’te beraberindeki örgüt üyeleri ile Kilis sınırında devriye görevi yapan askerlerle çatışmaya girmiş, er Sefer Taş burada kaçırılmıştı. Taş’ın örgütün merkezi Rakka’ya götürüldüğü ileri sürülmüştü. Görüntülerdeki Fethi Şahin’in ise 3 yıl önce askerliğini tamamladıktan sonra IŞİD'e katıldığı iddia edilmişti. Şahin’in örgüte sızmış istihbarat elemanı olduğu da iddialar arasında.

MUSUL-DİCLE ARASI

IŞİD'in yayınladığı görüntüler kare kare incelendi, topografik araştırma yapıldı. İnceleme sonucunda videonun Musul-Dicle arasında örgüt kontrolündeki bir bölgede çekilmiş olabileceği ağırlık kazandı.

Türkçe tehdit ilk değil

fatih .

IŞİD içindeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye'ye yönelik tehdidi ilk değil. Örgütün Türkiye'ye yönelik ilk videosu ise Suriye’nin Rakka kentinde çekilen ve doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye’yi hedef alan tehdit videosu olmuştu. Bu videoda konuşan ‘Ebu Ammar’ kod adlı ‘IŞİD emiri’nin, daha önce Bursa’da tatlıcılık yapan ve bir yıl önce 4 çocuğu ile ayrılan Fatih Acıpayam (47) olduğu ortaya çıkmıştı. Ağustos 2015'te yayınlanan 7 dakika 14 saniyelik videoda, Türkiye’ye tehditler yağdıran Acıpayam'ın solunda oturan "Ebu Cerrah"ın Artvinli, sağındaki "Ebu Abdullah"ın ise Hataylı olduğu basına yansımıştı.