Gazeteciye yeni yönetmelik engeli

10 ay cezaevinde kaldığı için yeni yönetmeliğe takılan gazetecilik mezunu Sabri Borak, mesleğini yapamıyor. İş başvuruları reddedilen Borak, "İşe başlamam durumunda gazetenin kapatılacağını ifade ettiler" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Basın İlan Kurumu Genel Kurulu (BİK) tarafından 26 Ağustos 2016 tarihinde kabul edilen "Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği"nin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından gazeteciler yeni engellerle karşılaşıyor.

Öğrencilik yıllarında katıldığı bir yürüyüşten dolayı mezun olduktan sonra 10 ay cezaevinde kalan Sabri Borak, iş görüşmesinde yaşadıklarını anlattı. Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan Borak, Mersin'de iş için başvurduğu yerel bir gazetenin, önce başvuruyu kabul ettiğini söylüyor. Borak'ın cezaevinde kaldığı bilgisi üzerine, "Yönetmelik değişti. Seni alamayız" denilerek işe alınmadığını belirtiyor.

Borak, "4 sene emek verdim. 10 ay cezaevinde kaldığım için bütün kapılar yüzüme kapanıyor. Emeğim yok ediliyor" diyor.

'İŞE BAŞLARSAM GAZETE KAPANACAKMIŞ'

2015 yılında Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan Borak'ın, üniversitedeki ilk senesinde katıldığı bir yürüyüşten dolayı hakkında dava açıldı. Mezun olduktan sonra 10 ay cezaevinde kalan Borak, yeni yönetmeliğin kendisine büyük engeller getirdiğini söylüyor. Borak, iş başvurusu sürecinde yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor:

"Mezun olduktan sonra Yargıtay tarafından onaylanan dosyamdan kaynaklı cezaevine girdim. İnfaz ettiğim dosyam 2012 yılında üniversite 1'inci sınıf öğrencisiyken okulda yapılan bir yürüyüşten kaynaklı açılan 'örgüt propagandası' dosyasıydı. Cezaevinden çıktıktan sonra gazetecilik yapmak istedim. Mersin'de bir yerel gazete ile iş görüşmesi yaptım. Gazete, ilk başta işe başlamamı istedi. Fakat bende onlara ne olur ne olmaz diye dosyamdan bahsettim, 'Bilginiz olsun, aksi durum yaşandığında bu durumdan haberdar olun' dedim. Onlarda bana Basın ilan kurumunun çıkardığı yeni yönetmeliği gösterdiler. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olan dosyamdan dolayı gazetede çalışmamın yasak olduğunu ve işe başlamam durumunda gazetenin kapatılacağını ifade ettiler.”

'4 SENE OKUDUK, İŞSİZ KALDIK'

Çalışmak için görüştüğü birçok gazete kapısının yüzüne kapandığını belirten Borak; "Ceza dosyam gazetecilik faaliyetlerimden değildi" diyor. Gazetecilik yapmak için başvurduğu farklı yerel gazetelerin de kendisine aynı sorunları gösterdiğini aktardı.

Borak, ''Durumumu bilen her işletme sahibi gazetelerin kapatılacağı korkusuyla beni çalıştırmak istemiyor. 4 sene üniversite okuduk ve sonuçta işsiz kaldık. Zaten yeni yönetmelikte de bu durum ısrarla vurgulanıyordu. Şimdiye kadar herhangi bir örgüte üye olmadım, infaz ettiğim dosyam her ne kadar örgüt propagandası olsa dahi yasalardaki boşluktan dolayı her hareketimiz rahatlıkla propaganda olarak yaftalanabiliyor. Benim gazetecilik yapmamdaki amacım toplumsal meselelere toplum gözüyle bakıp toplumu bilgilendirmekti” şeklinde konuştu.

'MALZEME TAŞIMAKTAN BELİMDE SORUNLAR YAŞIYORUM'

Çok sevdiği gazeteciliği yapamadığı için bir mobilyacıda çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Borak, yeni yönetmelikle birlikte halkın haber alma hakkının da engellendiğini söylüyor:

“Şu an ki mağduriyetimin özeti işsiz kalmış olmaktır. Kapatılan gazetelerden dolayı gittikçe çoğalan işsiz gazeteciler ordusuna her gün bir yenisi ekleniyor. Bende şuan çalışan ve işsiz kalan gazetecilere bir örnek durumundayım. Yarın onların da işsiz kalmayacağının bir garantisi yok. Bu yeni yönetmelikle beraber halkın haber alma hakkı da engellenmiş oluyor. Şu an mobilyacıda çalışıyorum bir nevi hamallık yapıyorum. Sürekli malzeme taşımaktan artık belimden sorunlar yaşıyorum.”

Yönetmelik ne diyor? 

Basın İlan Kurumu (BİK) resmi ilan ve reklam yayınlayan süreli yayınların içerikleri ile imtiyaz sahibi gerçek veya tüzel kişi temsilcileri, ortakların çoğunluğu ya da varsa tüzel kişi temsilcisi hakkında ''Anayasal Düzene Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar'' veya ''Terörle Mücadele Kanunu'' kapsamında haklarında dava açılan gazetelere dava sonuçlanıncaya kadar resmi ilan verilmeyecek.

Buna göre, Basın İlan Kurumu, gazete yönetiminden dava açılan isimlerin işine son vermesini, verilmediği takdirde ilanları keseceğini bildirecek. 5 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 113 maddelik yönetmeliğin 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girmesi bekleniyor.