AP'nin Türkiye kararında neler var?

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kararını 37’ye karşı 479 oyla kabul etti. Peki kararda ne var, Türkiye'ye ne gibi eleştiriler getiriliyor?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu'nun 'Türkiye'yle AB arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması' kararı dokuz maddeden oluşuyor. Karardan, 15 Temmuz sonrası uygulamaların 'orantısız' olduğu ifadesi dikkat çekiyor.

Hürriyet'in Brüksel muhabiri Güven Özalp'in haberine göre, karar tasarısında öne çıkan bölümler şöyle:

'15 TEMMUZ SONRASI ÖNLEMLER ORANTISIZ'

  • Darbe girişimi sonrasında olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devreye sokulan orantısız önlemler güçlü bir dille kınanıyor. AP, Türkiye’yi AB’ye sıkı şekilde bağlı tutma taahhüdünü sürdürdüğünü belirtse de, Avrupa Komisyonu ve üye ülkelere müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını başlatma çağrısı yapıyor.

'OHAL KALKARSA GÖZDEN GEÇİRİRİZ'

  • AP, OHAL kapsamındaki önlemlerin devreden çıkması durumunda kendi pozisyonunu gözden geçirme taahhüdünde bulunuyor. Bu değerlendirmede de hukukun üstünlüğünün ülke genelinde tekrar sağlanmış olup olmadığının temel alınacağı belirtiliyor.

'İDAM CEZASI RESMEN DONDURUR'

  • Türk hükümetinin idam cezasını tekrar devreye sokması halinde bunun katılım sürecinin resmen askıya alınmasına neden olacağı yineleniyor.

AP kararını verdi: Türkiye dondurulsun!AP kararını verdi: Türkiye dondurulsun!

'TÜRKİYE VİZE KRİTERLERİNİ KARŞILAMADI'

  • Türkiye’nin vize muafiyeti için gerekli olan, bazıları özel öneme sahip, 72 kriterden 7’sini karşılamadığı not ediliyor.

'GÜMRÜK BİRLİĞİ ASKIYA ALINMAMALI'

  • Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye için önemli olduğu not edilirken bu doğrultudaki çalışmaların askıya alınmasının ülke için ciddi ekonomik sonuçlar doğuracağının altı çiziliyor.

'SİVİL TOPLUMA MALİ YARDIM'

  • AB Komisyonu’na, Türkiye’ye katılım öncesi fonlardan 2017’de aktarılması öngörülen kaynağa ilişkin rapora son gelişmeleri yansıtma ve sivil topluma mali desteğin artırılma olasılığını inceleme çağrısı yapılıyor.

VENEDİK KOMİSYONU'NA ÇAĞRI

  • AB Komisyonu, AK ve Venedik Komisyonu Türk yetkililere ek adli destek sunma konusunda teşvik ediliyor.

'İŞBİRLİĞİ İKİ TARAFLIDIR'

  • AB-Türkiye ilişkilerinin her iki taraf açısından stratejik önemde olduğunun altı çiziliyor. Türkiye'nin AB'nin önemli bir ortağı olduğu onaylanmakla birlikte işbirliği isteğinin iki taraflı olması gerektiği belirtiliyor. Türk hükümetinin eylemlerinin ülkeyi Avrupa yolundan başka yöne çektiği kaydedilerek Türkiye’nin siyasi irade göstermediğine inanıldığı vurgulanıyor.

'AB etkisini kaybettiğinin farkında''AB etkisini kaybettiğinin farkında'