6 günde 6 kere gözaltına alınan akademisyen: Ağzımı açmadan alıyorlar

6 günde altıncı kez gözaltına alınan araştırma görevlisi Nuriye Gülmen, Ankara'da Direniş Anıtı önünde oturma eylemi başlatma kararı aldı. Gülmen, "Sadece işime geri dönmek için değil, yarın bir yerde çalışıp çalışmamamız bir amirin iki dudağı arasında kalacak. Bu yüzden bir mücadele çağrısı yapıyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Akademisyen Nuriye Gülmen'e 6 günde 6. gözaltı... Konya Selçuk Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde araştırma görevlisi olan Eğitim-Sen üyesi Nuriye Gülmen, 30 Eylül'de hakkında başlatılan soruşturmayla 3 Ekim tarihinde açığa alındı. Gülmen, işine geri dönmek ve taleplerinin yerine getirilmesi için 6 gündür Ankara Yüksel Caddesi Direniş Anıtı önünde oturma eylemi yapıyor ve 6 gündür 6. kez gözaltına alındı. Bugün altıncı kez gözaltına alındığı sırada Çankaya emniyetine götürülürken telefonla görüştüğümüz Gülmen'e, 4 kez de para cezası verildi. Gülmen'in bugünkü eylemi sırasında sadece çekim yapan Hüseyin Aktaş da gözaltına alındı.

'İŞ GÜVENCESİ OLMAZSA BİLİM YAPILAMAZ'

Gülmen, oturma eylemini işine geri dönmek, OHAL'in kaldırılması ve KHK'lerle işlerine son verilen kamu emekçilerinin geri dönmesi için başlattığını belirterek şunları söyledi: "İş güvencesi olmazsa bilim yapılamaz. Keyfi ve hukuksuz bir şekilde açığa alındığım işimi geri istiyorum. Eylemi başlatma amacım elbette işime geri dönmek fakat bunun dışında da bu adaletsizliği sineye çekmek istemiyorum. Çünkü bu benim karşılaştığım ilk kanunsuz keyfi uygulama değil. Daha önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde çalışırken de demokrat kimliğimden dolayı keyfi bir şekilde işimden atıldım. Gerekçe olarak da 'öğrenim süremin dolması' bahane edildi. 18 ay boyunca işsiz kaldım. Sonrasında mahkeme beni haklı buldu. Mahkeme kararıyla işime geri dönmeye hak kazandım. Fakat bu mahkeme kararı 4 ay boyunca uygulanmadı. Selçuk Üniversitesi'nde göreve başladıktan bir gün sonra açığa alındım. Bu kez de 3 Ekim tarihinde FETÖ ve PDY gerekçe gösterilerek açığa alındım. Aslında fiili olarak 19 aydır işimi yapamıyorum ve akademik hayatıma devam edemiyorum. Çünkü işimle ilişkim kesildiği zaman öğrenciliğim de bitirildi. Yüksek lisansıma 10 ay boyunca devam edemedim" dedi. Yüksek lisansa geri döndüğünde tezini bitirdiğini sonra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde doktoraya başladığını belirten Gülmen, doktora programının da sadece Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde olduğunu, başka yerde program açılmadığını belirtti.

nur

Kendisine yöneltilen FETÖ suçlamalarını da anlatan Gülmen, "3 yıldır demokrat kimliğimle uğraşmamışlar gibi bu sefer de 30 Eylül'deki soruşturmada bana Fethullah Gülen ile görüştün mü, bu yapılanmaya sempati duyuyor musun, Bank Asya'da hesabınız var mı, çocuklarınız Gülen'in okullarına gitti mi gibi 42 soru sordular. İşin bir boyutu bu. Diğer boyutu da evet işime dönmek istiyorum. Açığa alındım. Bir sözleşme yenilememe işlemiyle işimden atılabilirim. Burada en temel nokta hepimizin bütün memurların kadro güvencelerini 657 ile ellerinden alacaklar.  İşlerimize döndüğümüzde bile eğer bununla gerçekten mücadele etmezsek yarın bir yerde çalışıp çalışamayacağımız bir amirin iki dudağı arasından çıkacak sözlere bakacak. Bu yüzden sadece işime dönmek değil bununla birlikte bir mücadele çağrısı yapıyorum" dedi.

6 GÖZALTI, 4 KEZ PARA CEZASI VERİLDİ

6'ncı kez gözaltına alınıp emniyete götürülen Gülmen, bugün yaşadığı gözaltıyı ise şöyle anlattı: "Oraya gidiyorum henüz ağzımdan tek cümle çıkmadan beni gözaltına alıyorlar. O kadar keyfi ve o kadar saçma bir şekilde gözaltına alınıyorum ki anlatamam. Bugün gittim elimdeki dövizi açtım, dört koldan beni yaka paça emniyete götürdüler. Tek kelime etme şansım olmadı. Burada suç nerede oluştu acaba? Bu işlemi neye göre yapıyorlar çok merak ediyorum. Bana diyorlar ki toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet ediyorsun. Bir insan tek başına bir yerde oturuyorsa bu durum gösteri ve toplantı yürüyüşüne girmez. Bunu onlar da biliyorlar."