'Sabri Kaya'nın cezaevinde tedavisi yapılmıyor'

3 kalp kapakçığı çürüyen ve 2 kez ameliyat olan Sabri Kaya'nın yatmakta olduğu Karabük T Tipi Cezaevi'nde sağlık kontrollerinin yapılmadığı belirtiliyor. Dilan Kaya, babasının cezaevinde tedavi edilmediğini belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi'nde yatan müebbet hükümlüsü 50 yaşındaki Sabri Kaya'nın sağlık durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Kaya'nın çocukları, babalarının kendilerini telefonla arayarak mide kanaması geçirdiğini ve sağlık kontrollerinin yapılmadığını söylüyor. Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı ise Kaya'nın 2 kez ameliyat olduğunu ve şu an sağlık sorunu yaşamadığını öne sürüyor...

İKİ KEZ AMELİYAT OLDU...

Doktorların, kalbinde yüzde 70 çürüme olduğunu söylemesi üzerine Kaya 2013 yılında Ankara Numune Hastanesi'nde ameliyata alındı. Aile bunun üzerine Adli Tıp'tan aldığı raporlarla birlikte Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Kaya'nın infazı 3 aylığına durduruldu. Ancak, 3 ay sonra yeniden cezaevine gönderilen Kaya'nın kalbinde tekrar sorunlar oluştu. Bunun üzerine, doktorların yüzde 80 risk olduğunu söylemesine karşın Kaya geçen mayıs ayında Ankara Numune Hastanesi'nde açık kalp ameliyatı oldu.

BAŞVURULAR SONUÇSUZ KALDI

Babasının riskli ameliyatın ardından 5 gün sonra cezaevine gönderildiğini söyleyen 18 yaşındaki Dilan Kaya, "Babam bizi telefonla aradığında tükürüğünde ve idrarında kan görüldüğünü söyledi. Cezaevi yönetimi babamın tedavisini gerçekleştirmiyor" dedi. Dilan, iki kez ameliyat olan babasının cezaevinde hayatını kaybetmesinden endişe ettiklerini de söyledi.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Sabri Kaya, 5 yıl Ankara Sincan Cezaevi'nde tutulduktan sonra ailesinin iddiasına göre cezaevi koğuşunda yer olmadığı gerekçesiyle Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. Kaya'nın sağlık durumu burada daha da kötüye gitti. Bunun üzerine 'Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hasta Mahpuslar Ağı' Temsilcisi Berivan Korkut, 10 Ağustos tarihinde Kaya'nın sağlık durumunun araştırılması ve gerekenin yapılması için Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe gönderdi.

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 29 Ağustos tarihli yanıtında, Sincan'da kapasitesinin üzerinde tutuklu ve hükümlü olduğu için Sabri Kaya'nın Karabük'e nakledildiği ifade edildi. Savcılık, Kaya'nın yolculuk yapmasında sağlık açısından bir sakınca olmadığını da öne sürdü.

'CEZAEVİ YÖNETİMİ SORUMLU'

Dilan Kaya, bu gelişme üzerine, babasının Karabük T-Tipi Kapalı Cezaevi'nde temel sağlık taleplerinin karşılanmadığını belirterek, Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikâyette bulundu. Kaya, babasının sağlık durumuyla ilgili de şu bilgileri verdi:

"Doktorlar, iki defa ameliyat olan babamın düzenli olarak sağlık kontrolüne götürülmesine karar verdi. Bu durumu cezaevine defalarca yazdık. Cezaevi idaresi ise bir önlem almadığı gibi, fenalaştığında dahi babamı hastaneye götürmeyerek ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bırakmakta. Ameliyattan sonra yapılan kontrolünde doktorlar, babamın üçüncü bir ameliyat geçirmesi gerektiğini ve bu sefer kalbine pili takılacağını söylediler. Karabük Cezaevi İdaresi ise durumu inatla görmezden geliyor. Babamın sağlık sorunlarının bu kadar ağırlaşmasında, ikinci ameliyatı sonrasında düzenli doktor kontrollerinin yapılmaması etkili oldu. Babamın başına bir şey gelirse bundan cezaevi yönetimi sorumlu olacaktır.”