Ermeni Patrikliği için seçim kararı alındı

Ruhaniler Meclisi, Patrik II. Mesrob'un emekliye ayrılmasına karar verdi. Yeni patrik seçimi için başvuru yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi, 8 yıldır hasta olan Patrik II. Mesrob'un emekli edilmesine karar verdi. Kararın ardından yeni patrik seçimi için başvuru yapılacağı açıklandı.

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi, dün Başepiskopos Aram Ateşyan'ın daveti ile toplandı. Toplantıda II. Mesrob'un sağlık sorunu nedeniyle, patrik makamı ile ilgili durum ele alındı.

II. Mesrob'un Mayıs 2008'den beri görevini yürütemediğini belirten Ruhaniler Genel Meclisi, II. Mesrob'un emekli edilmesine karar verdi. Karara dayanak olarak, kilise kanunları ve geleneklerine göre bir kişinin 7 yıl olmaması (gaybubeti) durumda, ettiği yeminlerin ve anlaşmaların geçersiz olması gösterildi. Ayrıca kararda 2015 yılında Adli Tıp Kurumu'nun II. Mesrob'un iyileşme ihtimali olmadığına dair raporu da hatırlatıldı.

Karara göre yeni patrik seçimi için ilgili makamlara başvuru yapılacak.

Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob, demans hastalığı nedeniyle 8 yıldır görevini yerine getiremiyor. Devlet, II. Mesrob hayatta olduğu için yeni patrik seçimine izin verilmiyordu. Fakat 2010 yılında "Patrik Genel Vekili" seçilmesine izin verildi. II. Mesrob'un görevini, Ruhaniler Genel Meclisi tarafından, "Patrik Genel Vekili" seçilen Başepiskopos Aram Ateşyan yürütüyor.

Ermeni toplumundan ise Başepiskopos Ateşyan'a seçimle göreve gelmediği gerekçesiyle eleştiriler vardı. Geçtiğimiz Haziran ayında Ermeni Patrikhanesi önünde toplanan bir grup durumu protesto etmiş ve seçim yapılmasını istemişti. (HABER MERKEZİ)

Ermenilerden Patrikhane önünde eylemErmenilerden Patrikhane önünde eylem

Ruhaniler Genel Meclisi'nin kararı şu şekilde:

patrikhane-karar-ic