Durakoğlu: Genç avukatların sorunları örgütlenerek çözülür

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı avukat Mehmet Durakoğlu, "Benim en çok önemsediğim konu genç avukatlardır. Baro başkanı olduğum zaman Genç Avukatlar Platformu'nu kuracağız" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu yeni başkanını bugün seçiyor. Duvar'ın 'İstanbul' Barosu'nda seçim' dizisinin beşinci gününde İstanbul Barosu'nun mevcut başkanı Ümit Kocasakal'ın yardımcısı Mehmet Durakoğlu konuştuk.

İstanbul Barosu başkanlığı için beş grup yarışıyor. Sizi diğer gruplardan farklı kılan temel özelliklerin ne olduğunu düşünüyorsunuz ?

Bizim mücadeleci ve kararlı olmamız. Biz özellikle Türkiye’de hukuk devletinin olmadığını ve yargı bağımsızlığının olmadığını söylüyoruz. Bunu tesis etmek için mutlaka mücadele edilmesi gerektiği kanısındayız. Bir avukatın devleti olmadan ya da yargısının bağımsız olmadan avukatlık mesleğinin yapabileceğini düşünmüyoruz. Buna ilişkin bakış açısının baronun nasıl olması gerektiğinin göstergesi mücadeleci ve kararlı olmaktır. Bu mücadeleyi bu uğurda sürdürmektir. Bizim diğer gruplardan farkımız bu. Sadece tırnak içindeki siyaset dediğimiz şeyleri yapmak baro için yeterli değil. Avukata ne verdiğiniz nasıl dokunduğunuz neyini sağlayabildiğiniz önemlidir. Biz geçen dönem içerisinde örneğin avukatların sağlık sigortası problemini hallettik. İlk kez bir sosyal tesise kavuşturduk şimdi ikinci sosyal tesisimizi açacağız. Baro binamızı yeniliyoruz. Baştan sona yeniden yapıyoruz. Adli yardımda çok ciddi mesafeler aldık.  Yüzde 125 büyüme sağladık. Zorunlu müdafilik sistemi içerisinde 5 bin’e varan atama yaptık İstanbul’da. Bunların avukata dokunan, avukata değen hizmetler olduğu konusunda bir kuşku yok. Bu ikisini birleştireceğiz. Biz hizmet götürüyoruz hizmet götürmeye de devam edeceğiz. 6 yıldır da bunu yapıyoruz. Buna bağlı olarak da mücadeleyi sürdürüyoruz.

'GENÇ AVUKATLARIN CİDDİ SORUNLARI VAR'

Baro başkanlığına seçilirseniz özellikle üzerinde duracağınız bir konu var mı?

Genç avukatlarla ilgili genç avukatlar platformu kuracağız. Ben bunu çok önemsiyorum kendi içimde. Çünkü genç avukatların çok ciddi sorunları var. Ve bu sorunların temelinde yatan olgulara da bizden başka kimse pek değinmiyor. Genç avukatların sorunlarını onları örgütleyerek çözmek gerekir. Bu örgütlenmeyi sağlamamız lazım. Genç avukatlar platformu bununla doğacak. Biz o avukatlarla belli zaman dilimlerinde toplanacağız sorunları tespit edeceğiz. Sorunlara beraber çözüm bulmayı, bulduğumuz çözümlerin eylemselliği söz konusuysa o eylemleri beraber yapmaya karar vereceğiz. Kısacası genç avukatlar karar süreçlerinin içinde olacaklar. Baro ile aralarında olan hiyerarşiyi de kaldırmayı amaçlıyoruz. Kendi adıma değil baro adına bu yakınlaşmayı amaçlıyoruz. Bunu başarabilirsek çok önemli olacak.

'TÜRKİYE'DE YARGININ DURUMU FACİA'

Türkiye'nin içerisinde bulunduğu yargı sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Facia olarak değerlendiriyor fakat bu konuda daha fazla açıklama yapmayı sorumluluğum gereği de çok fazla doğru bulmuyorum. İçinde bulunduğumuz durumun çok kötü ve karanlık olduğunu ve buradan nasıl çıkacağımız konusunda çok ciddi endişelerimin olduğunu ve bu endişelerin sadece ve sadece mücadele ile giderilebileceğini düşünüyorum. Bununla yetinmek istiyorum. Fakat söylediğim gibi bu işin özeti Türkiye’de yargının bağımsız olmadığı ve bu ülkenin henüz hukuk devleti olamadığıdır.

'ANLAMLI BULMUYORUZ'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gitmesi birçok mecradan eleştiri aldı. Bunu siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bunu basında da değerlendirdik. Çok açıkça bunu anlamlı bulmadığımızı söyledik. Gitmedik zaten. Gitmeyen 9 baro vardı. O 9 barodan biri de İstanbul Barosu idi. Hiçbir anlamının olmadığını düşünüyoruz. Yargının bağımsız olmadığı, hukuk devleti olamadığımız bir ülkede yürütmenin doğrudan doğruya yargı üzerinde bir baskı oluşturmasını asla kabul etmiyoruz. Böyle bir şey söz konusu olmaz. Hukuk bir şekildir. Hukuk önemli ölçüde bir şekildir. Bu ülkenin yargıçları bağımsız olmak kadar dışarıya bağımsız görünmek zorundadırlar. Bu bir yargıçlık kuralıdır. Dolayısıyla önünü ilikleyerek yürütmenin başındaki bir insanla ilişkiye girilmiş olması, saygı ilişkisinin ötesinde bir ilişkiye girilmiş olmasını doğru bulmuyorum.

Mehmet Durakoğlu kimdir?

Avukat Mehmet Durakoğlu şu an İstanbul Baro Başkanı olan Doç. Dr. Ümit Kocasakal’ın başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. Durakoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yönetim Kurulu adayları

Necmi Şimşek, Aydeniz Tuskan, İsmail Gömlekli, Şahin Erol, Süreyya Turan, Muazez Yılmaz, Cengiz Yaka, Serap Kiziroğlu, Ali Gürbüz, Hasan Kılıç

Disiplin Kurulu: Saadet Jale Gür, Lütfiye Genco, M. Atilla Erdoğmuş, Gülseren Aytaş, Hüseyin Bingöl

Denetleme Kurulu: Burhan Öğütçü, Mukkader Özkeleş, Türkan Yılmaz

İstanbul Barosu seçimlerinde gerginlikİstanbul Barosu seçimlerinde gerginlik

Sarı: Baro tek tip ideoloji ile yönetilemezSarı: Baro tek tip ideoloji ile yönetilemez

'Baroyu devlet kurumu olmaktan çıkaracağız''Baroyu devlet kurumu olmaktan çıkaracağız'

Kaplan: Kanun yaptıran baro olacağızKaplan: Kanun yaptıran baro olacağız

'Türkiye'ye yargıyı biz getireceğiz''Türkiye'ye yargıyı biz getireceğiz'