Beştaş: Yeni bir süreç başlayabilir yönünde işaret alıyoruz

Mehmet Öcalan’ın açıklamaları üzerine açlık grevleri bitti. Meral Danış Beştaş, “Yeni bir süreç başlayabilir yönünde işaret alıyoruz. Öcalan’ın çağrısı değerlidir. Hükümetin bunu dikkate alması gerekiyor” dedi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İmralı adasına giderek dün PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen Mehmet Öcalan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il binasında açıklama yaptı. Abdullah Öcalan ile görüşmenin sağlanması için açlık grevine katılanlarla birlikte gerçekleşen açıklamaya bine yakın kişi katıldı.

Abdullah Öcalan'la aylar sonra görüşebildiklerini hatırlatan Mehmet Öcalan, bu hukuksuzluğun giderilmesi ve ailenin Abdullah Öcalan ile düzenli görüşmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Kürtçe başladığı konuşmasına Türkçe devam eden Mehmet Öcalan, açıklamalara geçmeden önce “2 yıldır aile, 5 yıldan beri avukatlarıyla görüştürülmüyor. Yasal hakkını kullanamıyor. Avukatların hakkı devlet tarafından çiğnenmiştir” dedi.

‘DEVLET HAZIRSA İKİ ADAMINI GÖNDERSİN’

Öcalan'ın İmralı'da 3 arkadaşıyla görüşebildiğini aktaran Mehmet Öcalan, Öcalan'ın sağlık durumuyla ilgili ise şu bilgiyi verdi: "Tecrit durumu devam ediyor. Durumunda bir sorun yoktur.”

Öcalan’ın, “Bizim projelerimiz vardır” dediğini söyleyen Mehmet Öcalan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğer devlet projelere hazırsa biz 6 ayda bitirebiliriz. Çözüm sürecini biz yok etmedik. Benim yanıma gelen heyete aktardım ve onlar ‘15 gün sonra yine geleceğiz’ dediler. Kürt sorunu 40 yıllık değil, 100 yıllık, 200 yıllık sorundur. Eğer devlet samimi olsaydı bu sorun çözülürdü, bu kadar insan ölmezdi.”

Öcalan’ın “Bu kör bir savaştır” dediğini aktaran Mehmet Öcalan şunları söyledi: “Kimsenin kimseyi yeneceği bir savaş değildir. 30-40 yıldır devam ediyor, 80 yıl daha devam edecek belki. Artık bu kan, gözyaşı dursun. Bu çözüm tek taraflı olmaz, en büyük taraf devlettir eğer çözüm işaret ederlerse bu sorun çözülür.”

Öcalan’ın sorunun çözümü için aydınların, siyasetçilerin ve demokrasiden yana olan herkesin çalışması için çağrıda bulunduğunu söyleyen Mehmet Öcalan, konuşmasında Öcalan’ın bayram mesajına da yer verdi. “Bir ülkede günde 20-30 kişi ölüyorsa o bayram, bayram değildir. Bu bayramı kutlarım, ama bu durum ahlaki değildir."

LEYLA GÜVEN: AÇLIK GREVİNİ BİTİRİYORUZ

Açlık grevine katılan 50 kişi adına söz alan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ise Öcalan’dan haber almak talebiyle açlık grevine başladıklarını hatırlatarak, açlık grevini bitirdiklerini söyledi.

Strazburg’da 20., Diyarbakır'da ise siyasetçilerin, sanatçıların ve hukukçuların katılımıyla 8. gününe giren açlık grevi eylemi bitmiş oldu.

Leyla Güven, Öcalan ile görüşmelerin devam edebilmesi için bundan sonra değişik eylemler gerçekleştireceklerini aktardı.

Belediyelere kayyım atanmasını da eleştiren Güven, kayyım uygulamasını protesto amacıyla “Halkımızı her akşam saat 8’de gürültü eylemi yapmaya çağırıyoruz” dedi.

BEŞTAŞ: ÖCALAN’IN ÇAĞRISI DEĞERLİDİR

Açıklamaların ardından Halkların Demokratik Partisi Eşgenel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş Duvar’a açıklamalarda bulundu. Kürt sorununun çözümü konusunda Abdullah Öcalan’ın rolüne dikkat çeken Beştaş, görüşmenin gerçekleşmiş olmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Beştaş, İmralı'daki dünkü görüşmenin bir ilk adım olması açısından önemli olduğunu söyledi. Beştaş, İmralı'daki dünkü görüşmenin bir ilk adım olması açısından önemli olduğunu söyledi.

Beştaş şunları söyledi: “Dün gerçekleşen görüşme bir ilk adım olması açısından önemlidir. Bu kör şiddetin kimseye kazandırmayacağı, daha çok insanın canına mal olacağı mesajını verdiğini görüyoruz. Sayın Öcalan’la yapılan bu görüşme son olmamalı. Yeni bir çözüm süreci daha kısa vadede yeniden hayata geçebilir. Türkiye halkları olarak en gür sesle bu talebi dile getirmeliyiz.

Şöyle bir mesaj aldık, 2013’te başlayan ve 2015’e kadar devam eden sürecin arkasında durduğunu ve yeni bir görüşmeye açık olduğunu da anlıyoruz. Yeni bir süreç başlayabilir yönünde işaret alıyoruz. Devlete şu çağrıda bulunabilirim. KCK’nin yeni bir sürecin başlaması için Öcalan ile görüşmenin yapılmasını isteyen çağrısı ortadadır. Bunu değerlendirmeleri lazım. Hükümet daha çok insanı işten atarak, tutuklayarak, belediyelere kayyım atayarak bu süreci daha fazla götüremez. Türkiye’yi ileriye götüremez bu uygulamalar. Öcalan’ın çağrısı değerlidir. Hükümetin bunu dikkate alması gerekiyor.

23 AY SONRA GÖRÜŞME OLMUŞTU

Yaklaşık 18 yıldır İmralı Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 5 yıldır avukatlarıyla, 23 aydır ise aile fertleriyle görüştürülmesine izin verilmiyordu. Dün aileye çıkan izin üzerine Mehmet Öcalan İmralı Adası’na giderek ağabeyi Abdullah Öcalan’la görüşmüştü. Mehmet Öcalan, görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapmadan İstanbul’a dönmüştü.

Öcalan: Bu kör savaş 6 ayda çözülürÖcalan: Bu kör savaş 6 ayda çözülür