F klavyenin mucidi İhsan Sıtkı Yener hayatını kaybetti

30 bin sözcüğü inceleyerek Türkçede en sık kullanılan seslere göre F klavyeyi tasarlamıştı. Yener 91 yaşında hayata veda etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - F klavyenin geliştiricisi olan İhsan Sıtkı Yener hayatını kaybetti.

Yener'in vefat haberi INTERSTENO Türk Grubu Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu:

"İhsan Yener hocamız, kendisini F klavyeye adamış, binlerce öğrenci, yüzlerce öğretmen ve onlarca dünya şampiyonu yetiştirmiştir. 1955 yılında Türk dili ve alfabesine en uygun olan F klavyeyi icat ederek, klavyenin on parmakla, bakmadan bilimsel olarak kullanılması metodunu geliştirmiş ve Türkiye'ye armağan etmiştir. 91 yıllık ömrünü F klavyeye ve on parmakla bakmadan bilimsel yazma metoduna adamış değerli İhsan Yener hocamızın vefatı, yetiştirdiği bizleri derinden sarsmış olup tüm camiamıza, kederli ailesine ve Türk Milletine başsağlığı dileriz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun."

Yener, pazar günü Şişli Camii'nde ikindi namazını takiben kılınacak cenaze namazının ardından Ayazağa Mezarlığı'na defnedilecek.

Medium.com kurucularından Marcin Wichary "Sadece Türkçe bir daktiloya bakarak diller hakkında öğrendiklerim" başlıklı yazısında F klavye diziliminden nasıl etkilendiğini anlatmış, yazı geçtiğimiz hafta sosyal medyada çokça paylaşılmıştı.

İHSAN SITKI YENER KİMDİR?

Liseyi 1942 yılında İzmir Ticaret Lisesi'nde bitirdi. Ortaokul yıllarında daktiloda on parmak yazı yazmaya başlayan İhsan Sıtkı Yener, 1940'lı yıllardan itibaren standart klavye hususunda çalışmaya başladı.

Yüksek öğrenimini 1946 yılında İstanbul'da Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde tamamladı. Aynı yıl Sultanahmet Lisesi'nde daktilografi öğretmenliği yaptı. Yüksek Lisans için ABD'ye giderek New York Üniversitesi'nde "Ölçme ve Değerlendirme" konusunda master yaptı ve aynı yıl doktorasını tamamladı.

Yener, 1946 yılında öğretmenliğe başladığı sırada, Türk dilinin özelliklerine göre yapılmış bir daktilo icat etme çalışmalarına başladı. "On parmak için ideal Türk Klavyesi"ni 1955 yılında kabul ettirdi ve 1974 yılında tüm daktiloların F klavye olmasını sağladı. (HABER MERKEZİ)

F klavye, Türkiye'de yapılmış tek düzgün iştirF klavye, Türkiye'de yapılmış tek düzgün iştir

Etiketler türkçe f klavye